Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 179 ΦΟΡΕΣ

Πέτυχε το στόχο του το διήμερο συναντήσεων (18-19 Ιουλίου) της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) με φορείς της ελληνικής πολιτείας καθώς όλοι αγκάλιασαν το όραμα τους και το έργο τους σχετικά με την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Οι συζητήσεις ήταν γόνιμες και εποικοδομητικές, και μέρος τους επικεντρώθηκε στο ζήτημα της γενοκτονίας και την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισής της.

Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας θεώρησαν, τα μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, την συνάντηση με τον Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκκινο.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού χρηματοδότησε με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το έργο της ΠΑΣΕΠΟΝ για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος συνεχάρη τους νεολαίους για το σπουδαίο έργο τους και τόνισε ότι θα τους στηρίζει συνεχώς και στο μέλλον στις μετέπειτα δράσεις τους. Αναφορά έκανε και στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτοί που έχουν υποστεί γενοκτονίες, όπως ο λαός των Ποντίων. Το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος του λαού μας στον Πόντο ήταν ο ορισμός της Γενοκτονίας όπως αυτή ορίζεται στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Η ιστορία είναι αμείλικτη και λέει μονάχα την αλήθεια.

Σιγά σιγά θα πείσουμε τους ανθρώπους για αυτό το γεγονός για την ηθική αποκατάσταση των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα και με τόσο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο, για να ησυχάσουν οι ψυχές τους και να αναπαυθούν.

Το φως της κανδήλας το κρατούν συνέχεια αναμμένο οι άνθρωποι ως ένα είδος εξιλέωσης γιατί έχουν τον καημό ότι έχασαν κάποιον που δεν έχει αναπαυθεί ακόμα η ψυχή του» δήλωσε συγκινημένος ο Μιχάλης Κόκκινος.

Είχαν προηγηθεί στο πρόγραμμα συναντήσεων της ΠΑΣΕΠΟΝ, η παρουσία στην Ελληνική Βουλή, οι επαφές με τους Υφυπουργούς Παιδείας Θ. Πελεγρίνη και Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη, η επίσκεψη στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι συναντήσεις με αντιπροσωπείες Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στην πρώτη επίσκεψή της στο Προεδρικό Μέγαρο, η ΠΑΣΕΠΟΝ συναντήθηκε με την Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου και πληρεξούσια υπουργό Β΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, Αικατερίνη Κόικα (κάτω φωτογραφία), καθώς λόγω φορτωμένου προγράμματος ο Πρ. Παυλόπουλος δεν μπορούσε να είναι παρών.

«Είμαστε ενήμεροι για τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνετε και είμαστε πάντα ανοιχτοί για να σας υποδεχτούμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό και στις δράσεις του

σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είμαστε μαζί σας σε ό,τι κάνετε», είπε στην αντιπροσωπεία η Αικατερίνη Κόικα.

Η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Γενοκτονίας: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εστιάζει στο γεγονός ότι εμείς δεν αναζητούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας με κάποια εκδικητικότητα ή επιθετικότητα, αλλά απλά για να μην ξεχνάμε. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται να μην τη διεκδικείς, γιατί η απαλοιφή της ιστορικής μνήμης ενδεχόμενα οδηγεί σε επαναλήψεις της ιστορικής βαρβαρότητας. Είναι θέμα ιστορικού δικαίου, και δικαίωσης εκείνων που χάθηκαν, των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να ορθοποδήσουν και να διαφυλάξουν όσα μπορούσαν».

Η ΠΑΣΕΠΟΝ προετοιμάζεται πια για το τελικό στάδιο της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας στην θα συμμετέχουν δεκατέσσερις νέοι από εννιά χώρες.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016, οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.

Με πληροφορίες και φωτό από σχετικό άρθρο του Κώστα Τσενκελίδη στο www.pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη