Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 475 ΦΟΡΕΣ

> Λουκάνικα χοιρινά

• Κιμάς χοιρινός,
• αλάτι, μπόλικο πιπέρι, κύμινο,
• κρασί αρετσίνωτο,
• σκόρδο ψι¬λοκομμένο (προαιρετικό),
• λεπτά χοιρινά έντερα

Σημιείωση: Αν μας είναι δύσκολο να ζυμώσουμε μόνοι μας μπορούμε να ζητήσουμε ζυμάρι από το φούρνο της γειτονιάς μας και να προσθέσουμε σε αυτό τις ελιές.

Καθαρίζουμε και πλύνουμε καλά τα έντερα και τα κόβουμε σε μήκος ενός μέτρου περίπου. Ανακατεύουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και ζυμώνουμε με το κρασί. Δένουμε τη μια άκρη του έντερου και γεμίζουμε "δένοντας κατά διαστήματα (κάθε 15 πόντους). Τα κρεμούμε πάνω από την τσιμνιά (τζάκι) 3-4 μέρες για να καπνιστούν και να κοκκινίσουν απ' έξω. Τα χωρίζουμε και τα βάζουμε σε βυτινάρι (μικρό πήλινο δοχείο). Λιώνουμε στη φωτιά μίλλα και σκεπάζουμε μ’ αυτή τα λουκά- νίκα. ΄Ετσι διατηρούνται πολύν καιρό, από τα Χριστούγεννα μέχρι το καλοκαίρι.


> Πιλάφι με πληγούρι και ρύζι

• 1 φλιτζάνι πλιγούρι 1 φλιτζάνι ρύζι 1-2 μέτριες πατάτες
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 2 κουταλιές τυρί τριμμένο
• 2-3 ντομάτες τριμμένες
• 2 κουταλιές βούτυρο 3-4 φλιτζάνια νερό αλάτι, πιπέρι

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τις πατάτες κομμένες σε κύβους. Τα τηγανίζουμε για λίγο, προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις οι πατάτες είναι μισοέτοιμες προσθέτουμε το πλιγούρι, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές