Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

 > Λουκάνικα χοιρινά

• Κιμάς χοιρινός,
• αλάτι, μπόλικο πιπέρι, κύμινο,
• κρασί αρετσίνωτο,
• σκόρδο ψι¬λοκομμένο (προαιρετικό),
• λεπτά χοιρινά έντερα

Σημιείωση: Αν μας είναι δύσκολο να ζυμώσουμε μόνοι μας μπορούμε να ζητήσουμε ζυμάρι από το φούρνο της γειτονιάς μας και να προσθέσουμε σε αυτό τις ελιές.

Καθαρίζουμε και πλύνουμε καλά τα έντερα και τα κόβουμε σε μήκος ενός μέτρου περίπου. Ανακατεύουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και ζυμώνουμε με το κρασί. Δένουμε τη μια άκρη του έντερου και γεμίζουμε "δένοντας κατά διαστήματα (κάθε 15 πόντους). Τα κρεμούμε πάνω από την τσιμνιά (τζάκι) 3-4 μέρες για να καπνιστούν και να κοκκινίσουν απ' έξω. Τα χωρίζουμε και τα βάζουμε σε βυτινάρι (μικρό πήλινο δοχείο). Λιώνουμε στη φωτιά μίλλα και σκεπάζουμε μ’ αυτή τα λουκά- νίκα. ΄Ετσι διατηρούνται πολύν καιρό, από τα Χριστούγεννα μέχρι το καλοκαίρι.


> Πιλάφι με πληγούρι και ρύζι

• 1 φλιτζάνι πλιγούρι 1 φλιτζάνι ρύζι 1-2 μέτριες πατάτες
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 2 κουταλιές τυρί τριμμένο
• 2-3 ντομάτες τριμμένες
• 2 κουταλιές βούτυρο 3-4 φλιτζάνια νερό αλάτι, πιπέρι

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τις πατάτες κομμένες σε κύβους. Τα τηγανίζουμε για λίγο, προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις οι πατάτες είναι μισοέτοιμες προσθέτουμε το πλιγούρι, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην  εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε  του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς  επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά  στην ολοκλήρωση του βιβλίου.