Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1401 ΦΟΡΕΣ

> Ζυμάρι
• προζύμι,
• αλεύρι
• χλιαρό νερό

Βάζουμε από το πρωί το προζύμι (βλ. συνταγή) σε χλιαρό νερό και το αφήνουμε εκεί όλη μέρα για να μαλακώσει. Το βράδυ βάζουμε σε μία λεκάνη αλεύρι (η ποσότητα εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλουμε να φτιάξουμε π.χ. για 5 κιλά ζυμάρι θα βάλουμε 3/4 του κιλού αλεύρι), ανοίγουμε στη μέση μία λακούβα και ρίχνουμε το μουσκεμένο προζύμι καλά διαλυμένο.

Ζυμώνουμε με χλιαρό νερό μια μέτρια ζύμη και της δίνουμε σχήμα στρογγυλό. Ρίχνουμε από πάνω αλεύρι, σκεπάζουμε τη λεκάνη με ένα καθαρό πανί και μία διπλωμένη κουβέρτα. Την αφήνουμε έτσι σε ζεστό μέρος όλη τη νύχτα για να φουσκώσει. Αν ζυμώσουμε χειμώνα θα πρέπει να βάλουμε περισσότερο αλεύρι αναλογικά (1 κιλό αλεύρι για 5 κιλά ζυμάρι) και το σκεπάζουμε με περισσότερα υφάσματα.

Σημείωση:
Το ζυμάρι αυτό το χρησιμοποιούμε για κάθε ζυμωτό, ψωμί, κουλούρα κ.λ.π.

> Προζύμι
• αλεύρι
• χλιαρό νερό

Aνακατεύουμε λίγο αλεύρι σε χλιαρό νερό, ζυμώνουμε, τι σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα. Την ε πομένη προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για να φουσκώσει. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλο ένα βράδυ. Την τρίτη ημέρα επαναλαμβάνουμε το ίδιο.

Για να δοκιμάσουμε αν το προζύμι είναι έτοιμο φτιάχνουμε ένα πολύ μικρό ψωμάκι και το ψήνουμε. Αν φουσκώσει σημαίνει ότι το προζύμι μας είναι έτοιμο. Διαφορετικά το ξαναζυμώνουμε και το αφήνουμε μέχρι να γίνει. Προσθέτουμε το προζύμι στο πρώτο μας ζύμωμα και στη συνέχεια από κάθε ζυμωτό μας κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης σε μέγεθος πορτοκαλιού το οποίο φυλάμε σε ένα πήλινο ή σε πλαστικό δοχείο για να το χρησιμοποιούμε σαν προζύμι κάθε φορά που θέλουμε να ζυμώσουμε.


* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές