Ο Έλληνας Ήρωας Πιλότος των Βαλκανικών Πολέμων Τρελοκαμπέρος

Ο  Έλληνας  Ήρωας Πιλότος  των Βαλκανικών Πολέμων  Τρελοκαμπέρος

Ο Έλληνας Ήρωας Πιλότος των Βαλκανικών Πολέμων Τρελοκαμπέρος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 349 ΦΟΡΕΣ

Tης
Μαίρης Παπανδρέου

Οι Έλληνες Ήρωες, πολλές φορές για τους ‘μη Έλληνες’, ξεπερνούν τα όρια της λογικής, καθώς οι πράξεις των Ελλήνων, υπαγορεύονται ακόμα και στον πόλεμο, περισσότερο από το συναίσθημα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Ηθική και η Πίστη, πηγάζουν από το συναίσθημα και όχι από τη λογική.

Μια από τις εκατομμύρια ιστορίες ηρωισμού ημών των Ελλήνων, είναι και αυτή του Έλληνα πιλότου, που έδρασε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ήταν ο Ήρωας Δημήτριος Καμπέρος, που γεννήθηκε στον Πειραιά το 1883 και πέθανε το 1943. Ο Δημήτριος Καμπέρος, ήταν ανάμεσα στους πρώτους Έλληνες πιλότους, που διακρίθηκε για τις ανδραγαθίες του και για τις παράτολμες πράξεις του. Γι’ αυτές τις «παράτολμες» πράξεις ηρωϊσμού, τον έδωσαν το παρατσούκλι «τρελός» κι έμεινε στην ιστορία μας, ως ο θρυλικός αεροπόρος «Τρελοκαμπέρος».

Στο «Πολεμικό Μουσείο», υπάρχει στο φωτογραφικό Αρχείο της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων, με Αύξοντα Αριθμό 490, η εντυπωσιακή φωτογραφία του και το ανορθόγραφο ιδιόχειρο σημείωμά του. Η πληροφορία που μας δίνει το «Πολεμικό Μουσείο», παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Ο πρωτοπόρος Δημήτριος Καμπέρος (μάλλον από το 1912-13), για την ηρωική πράξη του, έλαβε το προσωνύμιο «τρελός». Η φράση «Τρελοκαμπέρος», χρησιμοποιήθηκε αργότερα. Εκτέλεσε πολύ επικίνδυνες αποστολές και πρόσφερε με τις αναγνωριστικές του πτήσεις, σημαντικότατες πληροφορίες για τις θέσεις και τις κινήσεις του Οθωμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Το παρατσούκλι «Τρελοκαμπέρος» που δόθηκε στον ηρωικό πιλότο Δημήτριο Καμπέρο, σημαίνει «παράτολμος», και οφείλομε να ομολογήσομε ότι πραγματικά, εμείς οι Έλληνες, ξεπερνάμε τα όρια της ‘λογικής’ και γινόμαστε «παράτολμοι», που είναι και ένας από τους χίλιους λόγους που επιβιώνομε.

Ο ηρωικός μας πιλότος Δημήτριος Κα­μπέρος, πήρε μέρος στα ακροβατικά γυμνάσια του 1931, που ονομάστηκαν προς τιμήν του: «Ακροβατικά Καμπέρου». Στον Δημήτριο Καμπέρο, τιμητικά του απονεμήθηκε ο βαθμός του Υποπτεράρχου. Και οι σημερινοί μας πιλότοι, είναι γνήσιοι απόγονοι όχι μόνον του Δημήτριου Καμπέρου, αλλά και του πρώτο πιλότου στην Παγκόσμια Ιστορία, του Ικάρου.

Διαβάστε ακόμη

Νικολός Φαρμακίδης: Μία ευκαιρία που μας έδωσε η Ευρώπη - Οι αλληγορίες του ελληνικού κράτους

Γιάννης Παρασκευάς: Το αυγό του φιδιού

Φίλιππος Ζάχαρης: Άνθρωποι, σκέψη και σοφία

Γιώργος Κασσάρας: «Πληρώστε επιτέλους το Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Μανώλης Κολεζάκης: Η Μετανάστευση των Δωδεκανησίων κατά την Ιταλική Κατοχή 1912-1943

Θαν. Καραναστάσης: Γιώργος Ζαχαριάδης: Μια ζωή κοντά στα γεγονότα

Θόδωρος Παπανδρέου: Η θέση των βοηθητικών μαθημάτων στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Φίλιππος Ζάχαρης: Συνωμοσιολογίες, συνθήματα, μεγαλοστομίες και Παράδεισος