Γιατί ... οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα!!! (φωτορεπορτάζ)

Γιατί ... οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα!!! (φωτορεπορτάζ)

Γιατί ... οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα!!! (φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 469 ΦΟΡΕΣ

Αλεύρι, ζυμάρια, σουσάμι , μέλι και μυρωδιές παραδοσιακών φαγητών, γέμισε η κατάμεστη από μαμάδες, γιαγιάδες και παιδιά αίθουσα του Ροδινιού, το περασμένο Σάββατo, κατά τη διάρκεια της δράσης “Aegean mamas know best - Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα”, με πρωταγωνίστρια, την Πρέσβη της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ροδινιού, τα μικρά παιδιά έπλασαν κουλουράκια, έφτιαξαν τηγανίτες και λαδόπιτες με μέλι και μυζήθρα, ενώ οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους αντάλλαξαν με τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, τον στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνταγές και «μυστικά» για αγαπημένες ροδίτικες συνταγές.

Η δράση “Aegean mamas know best”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Taste the Seasons” της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΚΕΚ Γεννηματάς και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Κουλουρία, χοιρινό λουκούμι, φρέσκα ζυμαρικά και μελεκούνια, ήταν λίγες από τις συνταγές που δημιούργησαν οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, παρέα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, εξηγώντας μάλιστα βήμα- βήμα στις παραβρισκόμενες μαμάδες τον τρόπο παρασκευής τους.

Η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων που χρησιμοποιούνται, και ο αγνός τρόπος παραγωγής των παραδοσιακών συνταγών βρέθηκαν ξανά στο προσκήνιο, θυμίζοντας στις γιαγιάδες την αυθεντική, παραδοσιακή τεχνοτροπία, αλλά παράλληλα ενημερώνοντας τις νέες μαμάδες για αυτήν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνταγών, οι σεφ προσέφεραν στον κόσμο ροδίτικες παραδοσιακές νοστιμιές, θυμίζοντας σε όλους το πόσο ιδιαίτερη είναι η κουζίνα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, η πρόεδρος των ΚΕΚ Γεννηματάς, Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, Μιχάλης Μπαριανάκης και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκος Χριστοφόρου.

Ο κ. Χατζημάρκος στο τέλος της εκδήλωσης δήλωσε: «Η σημερινή, μεγάλη συμμετοχή μαμάδων, γιαγιάδων και κυρίως των παιδιών, αποδεικνύει ότι η παραδοσιακή γαστρονομία και η αυθεντική κουζίνα των νησιών μας, είναι υπόθεση όλης της οικογένειας, ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς στόχους που υπηρετούμε, με την ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Πέρα από την εξωστρέφεια, για να καταλάβει η γαστρονομία μας την θέση που της αξίζει διεθνώς, επιδιώκουμε να γίνει καθημερινή συνήθεια και βίωμα της σύγχρονης οικογένειας, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, τη διατήρηση και τη συνέχισή της.

Οι συλλογικές δράσεις όπως η σημερινή, είναι το ζητούμενο και ταυτόχρονα, το μέσο για να το επιτύχουμε. Θέλουμε ολόκληρη την τοπική κοινωνία των νησιών μας μαζί μας. Δράσεις όπως η σημερινή, θα συνεχιστούν και σε άλλα νησιά της Περιφέρειάς μας».

Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου το οποίο ενημέρωσε τα παιδιά για τη δράση Aegean Gardener. Υποστηρικτής της δράσης είναι η εταιρεία Estee Lauder που προσέφερε δωράκια στις μαμάδες και τις γιαγιάδες που συμμετείχαν.

www.aegeangastronomy.gr

#tastetheseasons

#aegeanlikenoother

#aegeanmamasknowbest

#aegeangardener

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές