Νερά Καλλιθέας (23): Οι Θερμοπηγές, στρατόπεδο συγκεντρώσεως Γερμανών και Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου...

Νερά Καλλιθέας (23): Οι Θερμοπηγές, στρατόπεδο συγκεντρώσεως Γερμανών και Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου...

Νερά Καλλιθέας (23): Οι Θερμοπηγές, στρατόπεδο συγκεντρώσεως Γερμανών και Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 764 ΦΟΡΕΣ

Δάσκαλος του Γένους ο Ν. Παπαθανασίου

Νερά Καλλιθέας. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκρότημα των Θερμοπηγών υπολειτουργεί, μάλιστα δε οι εγκαταστάσεις δέχτηκαν ορισμένες μέρες-μετριούνται στα δάκτυλα-ασθενείς, το 1940. 1941 και 1942.

Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το Σεπτέμβριο του 1943, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν ως στρατόπεδο αιχμαλώτων, όπως και με την παράδοση της Γερμανίας, άνευ όρων, στους Συμμάχους, για Γερμανούς και Ιταλούς συμμάχους τους, αιχμαλώτους.

Έλειψαν πλέον τα χρονογραφήματα και οι σημειώσεις του αυτόπτη μάρτυρα της εποχής, όταν στο Μεσοπόλεμο έγραφε «μόλις κατεβείς τη στοά των ζεστών νερών, βρίσκεσαι σε μια Βαβυλωνία λαών, Εθνών, φυλών. Ιταλοί, Έλληνες, Τούρκοι. Εβραίοι, Αρμένηδες, Αράπηδες, δεσποτάδες, παπάδες, ιατροί, δικηγόροι, άντρες, γυναίκες, όμορφες, άσκημες…, πω, πω, τρομάρα να με βρει!...

Τι είπα… άσκημες; Έχει κι άσκημες στην εποχή μας; όλες είναι θεές και νεράιδες, πεντάμορφες… όλοι αυτοί που τους βαραίνει κάποια… αμαρτία, άλλοι όρθιοι, άλλοι ξαπλωτοί στις αναπαυτικές πολυθρόνες, βαστούν στα χέρια τους από ένα ποτήρι και πίνουν, κι όλο πίνουν, κάνοντας κάτι μορφασμούς που θα τους ζούλευε κι ο Σαρλώ, ακόμα…».

Οι αμαρτίες ονομάζονται ηπατοπάθειες, νεφροπάθειες, αθηροσκλήρωση, στομαχικές παθήσεις, εντερικές και διαβήτης, ατελείς θεραπείες, αρθριτικά, παχυσαρκία και, και… Για την Ιστορία, ο κυριότερος χρονικογράφος της εποχής του Μεσοπολέμου, είναι ο δάσκαλος του Γένους Νίκος Παπαθανάσης ή Παπαθανασίου, Καστελλορίζιος, την καταγωγή, που τόσα και τόσα μας άφησε, σαν πνευματική κληρονομιά Χρονογραφήματα, επιφυλλίδες, ιστορικά, πατριδογνωσίας, ταξιδιωτικά, γλώσσας, ετυμολογικά, μυθοπλασίες, πολιτιστικά…

Αν γνωρίζαμε τι μας άφησε αυτός ο γίγαντας, τότε θα ήταν «αλλοία η όψις της πνευματικής μας ζωής…». Μέχρι σήμερα!..

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους