Τα αναμενόμενα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής

Τα αναμενόμενα στη συνεδρίαση  της διακομματικής επιτροπής

Τα αναμενόμενα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 306 ΦΟΡΕΣ

Στο δήμο της Ρόδου, για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Δεν επεφύλαξε κάποια έκπληξη η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο Δήμο Ρόδου και για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου καθώς δεν υπεγράφη το πρακτικό αφού…παραδοσιακά διαφώνησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και, έτσι, όπως προβλέπεται, το δημοτικό συμβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση σήμερα, Πέμπτη, στη 1:00 το μεσημέρι, θα αποφασίσει για τους όρους προβολής των κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία στην περιοχή μας.

Καταρχήν, χθες, προσήλθαν εκπρόσωποι εννέα κομμάτων από τα δεκαέξι συνολικά που κατεβάζουν υποψήφιους στα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα, στη διακομματική μετείχαν:
Από τους ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Κώστας Βάγγαλης, από το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ο κ. Αριστοτέλης Ηρακλείδης (σ.σ. (αναπληρώθηκε από την κα Αρχοντούλα Διακομανώλη), από το ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Περδικάρης, από τη Νέα Δημοκρατία η κα Νατάσα Βενετοκλή, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Βασίλης Καρνάβας, από το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ο κ. Νίκος Μαυροματάκος, από την «Τελεία» ο κ. Φώτης Καστρουνής, από το «Ποτάμι» ο κ. Γιάννης Λιαγούρης και η κα Τζίνα Δαβιλά, από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Σάββας Σπυρίδης και ο κ. Χριστοδούλου.

Της συνεδρίασης προήδρευσε, απόντος και του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Δημαρχεύων, κ. Σάββας Διακοσταματίου, πλαισιωμένος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή το νομικό σύμβουλο του Δήμου κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, τον κ. Κυπριώτη και τον κ. Κολιάδη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Τα αναμενόμενα στη συνεδρίαση  της διακομματικής επιτροπής

Η συνεδρίαση κύλησε σε καλό κλίμα, με τον Αντιδήμαρχο και τους υπηρεσιακούς να εξηγούν τη νομοθεσία και τους όρους στους εκπροσώπους των κομμάτων, μια και υπήρχαν και καινούργιοι πολιτευτές ανάμεσά τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Παπαγεωργίου στάθηκε ιδιαίτερα στην τακτική που ακολουθεί ο Δήμος της Ρόδου εδώ και χρόνια, εξηγώντας ότι, ο Δήμος, ερμηνεύει το «επί ίσοις όροις και αναλογικά» της νομοθεσίας ως ισότιμη απολύτως συμμετοχή των κομμάτων και, μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την αναλογικότητα των κομμάτων στη Βουλή. Εξήγησε, επίσης, ότι ο Δήμος επικολλά αφίσες ενώ απαγορεύεται αυστηρά η αφισοκόλληση σε οποιαδήποτε άλλη, δημόσια ή ιδιωτική θέση, καθώς είναι παράνομη.

Ακόμη, και οι κυλιόμενες αναρτήσεις θα γίνουν ισότιμα σε όλους. Βέβαια, επισημάνθηκε ότι, όλα τα παραπάνω, αφορούν κυρίως στην πόλη της Ρόδου. Επειδή, όμως, ο Δήμος έχει την εποπτεία σε όλο το νησί, στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες θα κάνει, επίσης, το ίδιο έργο σε θέσεις για την προβολή των κομμάτων που θα υποδεικνύουν οι τοπικοί Πρόεδροι.
Ακόμη, απαγορεύονται τα αεροπανό καθώς επιτρέπεται η τοποθέτησή τους μόνο στα μόνιμα και σταθερά πλαίσια που κατασκευάζουν οι Δήμοι.

Όπου στηθούν τραπεζάκια, δίπλα θα τοποθετείται ταμπλό και θα μπορεί να αναρτάται αφίσα. Η ευθύνη για την τήρηση των προβλεπομένων ανήκει στα κόμματα και οκτώ ημέρες μετά το πέρας των εκλογών θα πρέπει να γίνει η καθαίρεση όσων έχουν τοποθετηθεί και η αποκατάσταση των χώρων.

Όσο αφορά στις συγκεντρώσεις, θα πρέπει να γίνει αίτηση στο Δήμο και εκείνη την ημέρα οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα επιμελούνται τους χώρους πλησίον της συγκέντρωσης όπου θα τοποθετούνται αφίσχες μόνο του κόμματος που τη διοργανώνει καθώς επίσης και πέντε επιπλέον ταμπλό στη γύρω περιοχή. Επίσης, υπάρχει ειδικό συνεργείο του Δήμου που θα ανανεώνει τις αφίσες.

Πάντως, ο κ. Παπαγεωργίου, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, η Ρόδος έχει κατακτήσει τον πολιτισμό αυτό και ότι οι πολίτες εκτιμούν αυτόν που δεν ρυπαίνει, ενώ τόνισε κατέστησε σαφές ότι υπάρχει συνεργείο του Δήμου που επεμβαίνει άμεσα όταν ανταποκρίνεται σε καταγγελία. Εκτός, όμως, από την καθαίρεση μίας αυθαίρετης τοποθέτησης, μπορεί να γίνει και έκθεση ελέγχου από το Τμήμα Προσόδων και να επιβληθεί πρόστιμο.

Ο κ. Διακοσταματίου προέτρεψε όλους να υπογράψουν το πρακτικό, ωστόσο ο κ. Περδικάρης, ως…είθισται τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με το σκεπτικό καθώς, όπως είπε, οι περισσότερες μορφές προβολής του νόμου δεν ρυπαίνει και ο όρος είναι παραπλανητικός και δεν ευνοεί αυτούς που δεν προβάλλονται από άλλα μέσα.

«Τέτοιος νόμος που απαγορεύει και περιορίζει δεν έχουμε τη διάθεση να είμαστε νομοταγείς», είπε, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι εννοούν για παράδειγμα τις αφίσες σάντουιτς στους στύλους και όχι πρέπει ή μπογιές που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά. Έπειτα από τα παραπάνω, το δ.σ. συνέρχεται σήμερα για την επικύρωση του πρακτικού, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Πάντως συμφωνία επιτεύ-χθηκε για τις θέσεις που θα τοποθετηθούν ταμπλό και εκλογικά περίπτερα, μετά από σχετική κλήρωση. Αναλυτικά:
Στην πλατεία Κύπρου (σ.σ. στην Alpha Bank) το ΚΚΕ, στα Εκατό μαγαζιά το «Ποτάμι», στο Ακταίον το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο τέρμα της οδού Αμερικής το ΚΙΔΗΣΟ, στην Ακαδημία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην οδό Πλαστήρα (σ.σ. στην τράπεζα της Ελλάδος) η Χρυσή Αυγή και σε άλλο σημείο της πλατείας Κύπρου η «Τελεία».

Διαβάστε ακόμη

Δεύτερη φορά αριστερά

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών

ΑΝΕΛ: Θα παλέψουμε για τα προβλήματα του τόπου

Συνεργασία με το δήμαρχο είχε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός

Ένα απο τα άκυρα ψηφοδέλτια των εκλογών

N. Bενετοκλή: Πρέπει να δούμε τι έφταιξε και δεν πείσαμε τον κόσμο

Συγχαρητήρια ΣΕΤΕ στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

Aπό σήμερα ξαναχτίζουμε την πατρίδα μας