Τον Πανορμίτη γιόρτασαν οι Συμιακοί στην Αμερική

Τον Πανορμίτη  γιόρτασαν οι Συμιακοί  στην Αμερική

Τον Πανορμίτη γιόρτασαν οι Συμιακοί στην Αμερική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 441 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Μανώλης Κασσώτης


Ο ξενιτεμένος Συμιακός θεωρεί τον "Πανορμίτη" προστάτη του, και σε κάθε δύσκολη στιγμή και αναποδιά της ζωής του ζητά τη βοήθειά του. Γι’ αυτό ο επισκέπτης του Μοναστηριού βλέπει τόσα τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από ξενιτεμένους Συμιακούς. Πολλοί συμπατριώτες μας εκδηλώνουν την αγάπη τους στον προστάτη τους δίνοντας για χάρη του το όνομα Μιχάλης ή Πανορμίτης στον πρωτότοκο γιο τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ξενιτεμένων Συμιακών, που ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να βαφτίσουν τα παιδιά τους στο Μοναστήρι και να του δώσουν το όνομά του.

Συνάμα με τις ατομικές είναι και οι ομαδικές εκδηλώσεις σεβασμού προς τον "Πανορμίτη". Οι ξενητεμένοι Συμιακοί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου ίδρυσαν συλλόγους που ονομάζονται, κυρίως, Πανορμίτης ή Ταχιάρχης. Ο Συμιακός σύλλογος της Ρόδου ονομάζεται "Πανορμίτης" όπως και αυτός του Πειραιά. Το "Συμαϊκό Βήμα", η εφημερίδα του Συλλόγου έχει για έμβλημα της το μοναστήρι του "Πανορμίτη" και παλαιότερα η εφημερίδα "Συμιακά Νέα" είχε για έμβλημα της την εικόνα του "Πανορμίτη".
"Πανορμίτης" ονομαζόταν ο Συμιακός σύλλογος που υπήρχε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και "Πανορμίτειο Γυμνάσιο" το Γυμνάσιο που ίδρυσε ο Νικήτας Χαβιαράς στην χώρα του Νείλου (1927-38), όπως και αυτό που υπάρχει στην Σύμη.

"Ταχιάρχης" ονομάζεται ο Συμιακός σύλλογος που βρίσκεται στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και την ημέρα της γιορτής του, κατά το διάστημα της λειτουργίας και στην περιφορά της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, οι κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας (Σύδνεϋ) αντικαθίστανται με μαγνητοφωνημένους ήχους από τις καμπάνες του "Πανορμίτη".

Από το 1925-60, που υπήρχε ανθούσα Συμιακή παροικία στο Βελγικό Κογκό, οι Συμιακοί που έμεναν στην Κασέγκα έφτιαξαν μια μικρή εκκλησία που την ονόμασαν "Πανορμίτης". Κάθε Κυριακή και γιορτή συγκεντρώνονταν σ' αυτό το εκκλησάκι και έψαλλαν σχετικές ψαλμοδίες, ύμνους και τροπάρια ανάλογα με την περίπτωση και την ημέρα της γιορτής του "Πανορμίτη" έφερναν παπά από την Λεοπολβίλ για να λειτουργήσει.

Σ' ένα προάστειο του Buenos Aires, το Remedios De Escalada, βρίσκεται σήμερα μια εκκλησία, που ίδρυσαν οι πρώτοι Συμιακοί μετανάστες που πήγαν στην Αργεντινή και την ονόμασαν San Miguel De Panormita προς τιμή του "Πανορμίτη" της Σύμης. Είναι η πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία που ιδρύθηκε στην Νότιο Αμερική. Τα επίσημα εγκαίνια της έγιναν το 1950, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Μιχαήλ.
Και εδώ στη Αμερική, με την ίδια ευλάβεια, οι Συμιακοί τιμούν και περιβάλλουν τον πολιούχο του νησιού. "Πανορμίτη" ονόμασαν τον πρώτο Συμιακό σύλλογο που ίδρυσαν στο Campbell Ohio, πριν από ένα αιώνα. Το ίδιο και οι Συμιακοι που πήγαν στο Tarpon Springs ονόμασαν «Ταξιάρχη» τον σύλλογο που ίδρυσαν το 1923 και "Πανορμίτη" το παρεκλήσι που έκτισαν.

Έτσι και φέτος, ανήμερα στη γιορτή του, μαζί με τους απανταχού Συμιακούς, ο Συμιακός Σύλλογος της Νέας Υόρκης "Αίγλη", γιόρτασε τον Πολιούχο του νησιού, με λειτουργία και αρτοκλασία στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Καμμά με το ΔΣ και δεκάδες μέλη του Συλλόγου, αρκετοί αδελφοί Δωδεκανήσιοι και φίλοι ομογενείς. Μεταξύ των Δωδεκανησίων παρευρέθηκαν: Μανώλης Δρίτσας (πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, Πάτμιος), Μανώλης Κασσώτης (πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), Δημήτρης Αντώναρος (πρόεδρος του συλλόγου των Τηλίων), Βασίλης Κωνσταντάς (πρώην πρόεδρος του συλλόγου των Πατμίων). Στην συνέχεια, στο χολ της εκκλησίας, ο Σύλλογος δεξιώθηκε το εκκλησίασμα προσφέροντας καφέ, αναψυκτικά, ακούμια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα της Σύμης.

Διαβάστε ακόμη

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου