Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1580 ΦΟΡΕΣ

Πιτταρούδια με κρομμύδια

• 7 κιλά κρεμμύδια

• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες

• 1 κουταλιά δυόσμος ψιλοκομμένος

• 5-6 κουταλιές αλεύρι

• αλάτι, πιπέρι

• αλεύρι για το τηγάνισμα

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε έτσι το μίγμα για μία ώρα. Πλάθουμε σε μικρές, λεπτές πίτες και τις αλευρώνουμε. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Παραλλαγή: Μπορούμε στο μίγμα να προσθέσουμε και κιμά.

Ψωμί

• αλεύρι σταρένιο (ή μισό λευκό και μισό σταρένιο)

• χλιαρό αλατισμένο νερό

• σουσάμι ασπρισμένο ή μαυροσήσαμο ή ασκινόκαρπος (καρπός από σχινάρι)

• ελάχιστη ζάχαρη

Ετοιμάζουμε από την προηγουμένη το προζύμι. Το επόμενο πρωί βάζουμε σε μία λεκάνη (ή σκάφη) αλεύρι και ανοίγουμε στη μέση μία λακούβα όπου ρίχνουμε το προζύμι. Προσθέτουμε χλιαρό αλατισμένο νερό και αρχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα μας ώσπου να γίνει ένας χυλός. Ζυμώνουμε σιγά σιγά το ζυμάρι με το αλεύρι προσθέτοντας νερό.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά χρησιμοποιώντας τις γροθιές μας. Κάθε τόσο βρέχουμε τα χέρια μας με χλιαρό νερό και καθαρίζουμε τη λεκάνη ή τη σκάφη από το αλεύρι που κολλάει γύρω γύρω, έτσι ώστε στο τέλος του ζυμώματος η σκάφη ή η λεκάνη μας να μείνει καθαρή.

Ζυμώνουμε για μία περίπου ώρα, ανάλογα με την ποσότητα του αλευριού. Όσο περισσότερο ζυμωθεί τόσο καλύτερο θα γίνει το ψωμί μας. Σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος να διατηρείται η ζύμη χλιαρή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν γίνει λεία και σφιχτή.

Κόβουμε τη ζύμη με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και πλάθουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλά ψωμιά ή φραντζόλες. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ασπρισμένο ή μαυροσήσαμο ή ασκινόκαρπο. Τα βάζουμε στην πινακωτή (ή σε ταψιά πάνω σε στρωμένες πετσέτες) και τα σκεπάζουμε με πανιά και κουβέρτες. Τα αφήνουμε έτσι σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Μόλις εμφανίσουν σχισμάδες είναι έτοιμα για ψήσιμο.

Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο και μόλις μισοψηθούν τα ροδίζουμε, δηλαδή τα περνάμε από πάνω με ένα σφουγγαράκι βουτηγμένο σε νερό όπου έχουμε διαλύσει ελάχιστη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Μόλις πάρουν χρώμα είναι έτοιμα.

Παραλλαγή: Μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί χρησιμοποιώντας μαγιά μπύρας αντί για προζύμι, σε αναλογία 2 κιλά αλεύρι, 2 κουταλιές μαγιά και λίγο αλάτι. Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά και το αλάτι, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί. Στη συνέχεια η διαδικασία είναι η ίδια με αυτήν που περιγράψαμε παραπάνω.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές