Οι αναρριχητές της Ρόδου!

Οι αναρριχητές  της Ρόδου!

Οι αναρριχητές της Ρόδου!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2717 ΦΟΡΕΣ

Το συναρπαστικό άθλημα στο οποίο επιδίδονται άντρες και γυναίκες

Αγαπάνε την αναρρίχηση! Ένας βράχος και εσοχές, εξοχές, σχισμές για να στηριχθείς…

Φτάνουν μέχρι το Λαδικό, τους Πεύκους ακόμα και τα Σιάννα για να σκαρφαλώσουν, κι είναι ενθουσιώδεις, αλλά προσεκτικοί γιατί το σημαντικότερο στην αναρρίχηση είναι η τήρηση των κανόνων. Και μετά, έρχεται η ικανοποίηση της αναρρίχησης και η συγκίνηση της κορυφής.

Οι παλιότεροι στο άθλημα, οι πιο φρέσκοι, όλοι αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους σκαρφαλώνοντας, κι έχουν μια ιστορία να πουν ή περισσότερες ανάλογα την εμπειρία τους και τα πεδία δυσκολίας που επιλέγουν.

Ο Νίκος Πουλόπουλος, ο Ηλίας Παπανικολάου, ο Δημοσθένης Σταυριανάκης και ο Κώστας Τσιάκας μιλούν και για τους υπόλοιπους στη συνάντηση- γνωριμία μαζί τους για ένα άθλημα συναρπαστικό που στη Ρόδο ξεκινά δειλά να προσεγγίζει πια και τουρίστες.

Ποιο είναι ακριβώς το άθλημά σας;
Κάνουμε αναρρίχηση σε βράχο χρησιμοποιώντας τις φυσικές εσοχές και εξοχές ενός βράχου.

Μέχρι πόσα μέτρα ψηλά ανεβαίνετε;
Μέχρι και 500 με 600 μέτρα. Δεν υπάρχει όριο. Υπάρχει βαθμός δυσκολίας όμως. Αν τα πιασίματα είναι μεγάλα, ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός. Αν ο βράχος είναι αρνητικός και με μικρά πιασίματα, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Δεν υπάρχει όριο σ΄ αυτό που θέλουμε να κατακτήσουμε, είναι μια συνεχής πρόκληση να γίνεις καλύτερος. Προϋποθέτει ψυχή, και καθαρό μυαλό. Η σωματική δύναμη παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Χρειάζεται όμως και σωματική δύναμη;
Χρειάζεται κυρίως τεχνική και η σωματική δύναμη λειτουργεί συμπληρωματικά. Χρησιμοποιούμε όλο το σώμα, αλλά κυρίως με τα πόδια δίνουμε την ώθηση και με τα χέρια ισορροπούμε. Τα χέρια τα χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε λιγότερο ωστόσο.


Ο στόχος ποιος είναι γι αυτόν που σκαρφαλώνει;
Να νικήσει το φόβο και να κατακτήσει την κορυφή. Να ξεπεράσει τον εαυτό του, ο καθένας το δικό του εαυτό, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Και τότε υπάρχει ικανοποίηση. Έχεις ζήσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία και κατά κάποιο τρόπο αποδεικνύεις στο Νεύτωνα ότι το μήλο δεν πέφτει. Οι Άγγλοι λένε «ας νικήσουμε τη βαρύτητα…»… Άλλοι σκαρφαλώνουν για να έρθουν σε επαφή με τη φύση.

Πού πηγαίνετε, που βρίσκονται οι βράχοι σας;
Σε οργανωμένα πεδία όπως είναι αυτό στο Λαδικό που είναι το βασικό αναρριχητικό πεδίο μας. Επίσης στο Άντονυ Κουίν, στ΄ Αφάντου, ένα ακόμα στους Πεύκους το οποίο ανοίχτηκε με χρήματα του My Pefkos, ένα στα Πλατάνια, στα Σιάννα και στον Αρχάγγελο. Οργανωμένο πεδίο σημαίνει ότι ο βράχος έχει καθαριστεί επαρκώς από σαθρά πετρώματα, χώματα και κλαδιά, έχει ασφαλιστεί με ασφάλειες ανοξείδωτες… Ως Σύλλογος μεριμνούμε για την ανανέωση και συντήρηση των ασφαλειών.

Ο εξοπλισμός σας και η ασφάλειά σας ποια είναι;
Κράνος, ζώνη αναρρίχησης, και παπούτσια. Το σημαντικότερο όλων είναι να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφάλειας αναρρίχησης. Πάντα με σχοινοσύντροφο μαζί και κράνος.

Με τι καιρικές συνθήκες σκαρφαλώνετε;
Με όλες. Αν σε πιάσει η βροχή πάνω, συνεχίζεις.


Πότε ξεκίνησε το άθλημα στη Ρόδο, ποιοι ήταν οι πρώτοι;
Την αναρρίχηση την ξεκίνησαν στη Ρόδο το 1999-2000 οι αδελφοί Βουτυρόπουλοι , ο Γιώργος και ο Νίκος που ήρθαν στο νησί ως εκπαιδευτικοί και ήταν σημαντικά ονόματα στο άθλημα. Επίσης ο Στράτος Γιαμούκογλου, ο Στέλιος Σκούρτης, ο Μπουραζάνης… Εμείς ακολουθήσαμε. Τους ευχαριστούμε γιατί τότε ήταν που άνοιξαν τις πρώτες διαδρομές στα Σιάννα και στο Λαδικό.

Τι έχει η Κάλυμνος που έχει αναδειχτεί σε αναρριχητικό προορισμό και δεν το έχει η Ρόδος;
Η Κάλυμνος έχει πολλούς και ιδανικούς βράχους για αναρρίχηση, σε κοντινές αποστάσεις. Βρίσκεσαι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σου, η παραλία είναι μπροστά σου, κι αν γυρίσεις πίσω να δεις βλέπεις τους βράχους. Οι Καλύμνιοι λένε χαρακτηριστικά «είχαμε το θησαυρό (το βράχο) πίσω μας και δεν το ξέραμε…»… Η Κάλυμνος ακόμα και σε νεκρές τουριστικά περιόδους είναι γεμάτη με τουρίστες αναρριχητές. Κάνουν καλό μάρκετινγκ και τους προσελκύουν.

Στη Ρόδο έχουμε τουρίστες που έρχονται για αναρρίχηση;
Μεμονωμένοι τουρίστες έρχονται για αναρρίχηση και κάθε χρόνο γίνονται περισσότεροι.

Πόσο συχνά σκαρφαλώνετε, τι χρόνο έχετε για να το κάνετε;
Πολλοί από εμάς κάθε μέρα κάποιοι λιγότερο, αλλά όλοι μας μόλις βρούμε ελεύθερο χρόνο σκαρφαλώνουμε.

Ποιοι είστε πως λέγεστε, είτε αθλείστε πολύ είτε λιγότερο;
Νίκος Πουλόπουλος, Ηλίας Παπανικολάου, Δημοσθένης Σταυριανάκης, Κώστας Τσιάκας, Τάσος Μανέττας, Γιώργος Μαριάς, Νίκος Λελεδάκης, Ηλίας Αντιφιλιώτης, Ελπίδα Κυρμπάση, Χριστίνα Σταυριανού, Κατερίνα Κάτρη, Πένη Παπακώστα, Καρολάιν Μπριξ, Στέφανος Kαρυδάκης, Γιώργος Νικολής (Τζόρτζιο), Γιάννης Αργυρίου, Ζαφέρ Γιαννίκογλου, Μιχάλης Κούκουρας, Αποστόλης Τατάκης, Σταμέλος Ρόκας, Νατάσα Ρασούντοφ.

Rodos climb.info


Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου