Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου τιμά το Δωδεκανησιακό όνομα στην Αμερική

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου τιμά  το Δωδεκανησιακό όνομα στην Αμερική

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου τιμά το Δωδεκανησιακό όνομα στην Αμερική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 403 ΦΟΡΕΣ

Του
Μανώλη Κασσώτη


Κάθε χρόνο, την ημέρα των Γραμμάτων, η ομογενιακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης εκλέγει τον εκπαιδευτικό της χρονιάς. Φέτος τιμήθηκε ένας Δωδεκανήσιος που έγραψε ιστορία και συνεχίζει να γράφει για τα Ελληνικά Γράμματα στην Αμερική.

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου γεννήθηκε στο Εμπορειό της Νισύρου και, μετά την αποφοίτηση του από το τότε εξατάξιο Βενετόκλειο Γυμνάσιο της Ρόδου, ήρθε στην Αμερική και συνέχισε τις σπουδές του στο New York University.

Σπούδασε πρώτα Φιλοσοφία και Ιστορία και στην συνέχεια Βιολογία και αργότερα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και έλαβε το Master στην Φιλοσοφία και Κλασικές Σπουδές, από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Στην συνέχεια πήρε μαθήματα Φιλοσοφίας στο Columbia University και στο Fordham University σπούδασε Παιδαγωγικά και Σχολική Διοίκηση.

Από φοιτητής, ο Δημοσθένης φιλοδοξούσε και οραματιζόταν την ίδρυση ελληνικού Λυκείου, που δεν υπήρχε, στην Αμερική. Στην αρχή ίδρυσε την Δημοσθένειο Ακαδημία με σκοπό την εκμάθηση της Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας.

Παράλληλα άνοιξε δίγλωσσο παιδικό σταθμό "ο Ήλιος", με σκοπό την δημιουργία ενδιαφέροντος μεταξύ των ομογενών για την δημιουργία ελληνικού Λυκείου.
Αργότερα προσλήφθηκε από το ιδιωτικό Λύκειο "The College Prep High School", το οποίο του επέτρεψε την ίδρυση ελληνικού Λυκείου.

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου (δεξιά), με τον πρόεδρο της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Νίκο Ανδριώτη και τον πρώτο αριστούχο μαθητή του ελληνικού Λυκείου
Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου (δεξιά), με τον πρόεδρο της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Νίκο Ανδριώτη και τον πρώτο αριστούχο μαθητή του ελληνικού Λυκείου


Τότε, τον Σεπτέμβριο του 1973, τον προσέλαβε η Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ως Διευθυντή του Κοινοτικού σχολείου με σκοπό την επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος και την δημιουργία ελληνικού Λυκείου.
Έφτιαξε εργαστήρια Βιολογίας, Χημείας και Φυσική και δημιούργησε βιβλιοθήκη, που δεν υπήρχε, με 5.000 τόμους και ακολούθησε η ίδρυση του ελληνικού Λυκείου.

Όταν ανέλαβε Διευθυντής, το σχολείο είχε 585 μαθητές και ένα κτίριο. Το 1975 δημιουργήθηκε η πρώτη τάξη του High School (Λύκειο) και το 1979 αποφοίτησαν οι πρώτοι τελειόφοιτοι του Λυκείου. Όταν έφυγε το 1982 (η Κοινότητα δεν ανανέωσε την σύμβαση του!...), εκτός από πλήρες ελληνικό Λύκειο, το πρώτο και μοναδικό στην Αμερική, άφησε το σχολείο με 1.418 μαθητές και πέντε κτίρια.

Μετά την αποχώρηση του από το Κοινοτικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Τριανταφύλου υπηρέτησε σε αμερικανικό High School, όπου δίδαξε Humanities, History and Science για 18 χρόνια και τα επόμενα 11 ως Λυκειάρχης.

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου (αριστερά), με τον αμερικανό πρόεδρο Jimmy Carter.  Στο μέσον η Ζωή Ζαβόλα-Κουτσουπάκη αντιπρόεδρος της Atlantic Bank
Ο Δημοσθένης Τριανταφύλου (αριστερά), με τον αμερικανό πρόεδρο Jimmy Carter. Στο μέσον η Ζωή Ζαβόλα-Κουτσουπάκη αντιπρόεδρος της Atlantic Bank


Σήμερα είναι Διευθυντής στο Απογευματινό σχολείο της Κοινότητας Αναλήψεως στο Fair View, New Jersey και στο Σαββατιανό σχολείο της Κοινότητας του Σωτήρος στο Ray, New York.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δημοσθένης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών ο "Προμηθεύς.

Στο διάστημα της θητείας του ο Σύλλογος οργάνωσε διάφορα προοδευτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτοποριακές εκδηλώσεις και δημιούργησε Συνταξιοδοικό ταμείο για τα μέλη του.

Επίσης ο κ. Τριανταφύλου, από τα φοιτητικά χρόνια, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ομογενειακά θέματα, μεταξύ των άλλων υπηρέτησε ως πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα ο "Εθνικός Κήρυκας", την 1 Φεβρουαρίου οργάνωσε ειδική εκδήλωση στα γραφεία του για να τιμήσει τον κ. Τριανταφύλου και προς τιμή του αφιέρωσε το εβδομαδιαίο περιοδικό του (27-28 Ιανουαρίου 2018) στο οποίο διάφορα δημοσιεύματα και πολλές ομογενειακές οργανώσεις, συνάδελφοι και συνεργάται του αναφέρονται στο έργο και στην προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα και στην Ομογένεια.

Από τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου,  ο Δημοσθένης Τριανταφύλου (τέταρτος από αριστερά) με άλλους συμπατριώτες μας
Από τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Δημοσθένης Τριανταφύλου (τέταρτος από αριστερά) με άλλους συμπατριώτες μας

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη