Άνοιξε πανιά η ΡΟΔΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ 21ος Αιώνας

Άνοιξε πανιά  η ΡΟΔΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ 21ος Αιώνας

Άνοιξε πανιά η ΡΟΔΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ 21ος Αιώνας

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2618 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη με τον Νίκο Διακίδη μέλος του δ.σ

Μια ομάδα κατασταλαγμένων συμπατριωτών μας, με εξαιρετική αγάπη στον τόπο, αλλά και βαθειά γνώση κι επίγνωση στην ιστορία του νησιού μας, αποφάσισε πριν από δύο περίπου χρόνια να δημιουργήσει και να λειτουργήσει την ΡΟΔΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ 21ος αιώνας.

Μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων, μια ομάδα ενεργών για τα κοινά συμπατριωτών μας, ξεκίνησε ένα δύσκολο αλλά παράλληλα συναρπαστικό δρομολόγιο, το οποίο χαράχθηκε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, τον σεβασμό στην ιστορία του νησιού μας και βέβαια την ελπίδα για να μπορέσουν κάποτε σε αυτό τον τόπο, οι προτάσεις, τα οράματα και οι ιδέες να μην μένουν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να γίνονται πράξη.


Κύριε Διακίδη, μια ιδέα, που ξεκίνησε πριν από πολλούς μήνες, από ανθρώπους που λατρεύουν το νησί μας, μελέτησαν και σέβονται την ιστορία του και παλεύουν καθημερινά για να αναδείξουν και να το προβάλλουν, υλοποιήθηκε πρόσφατα με την δημιουργία της Ροδιακής Λέσχης 21ος Αιώνας. Πώς ξεκίνησε και πώς έφθασε μέχρι εδώ όλο αυτό το εγχείρημα;

Η σύλληψη της ιδέας έγινε πριν ακριβώς 2 χρόνια. Σε συζητήσεις που γίνονταν καθημερινά με φίλους και γνωστούς διαπίστωνα ότι υπάρχουν πολίτες ικανοί και άνθρωποι δημιουργικοί με ιδέες για να προτείνουν λύσεις για θέματα μεγάλης σημασίας για την Ρόδο. Έτσι λοιπόν έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση των ιδρυτικών μελών της Ροδιακής Λέσχης.

Διαπίστωσα επίσης ότι με αυτά τα πρόσωπα μοιραζόμαστε μεταξύ μας αναμνήσεις εκείνης της Ρόδου της μαγικής, των δεκαετιών του ‘60 του ‘70 και του ‘80. Οι συζητήσεις μας πάντα περιείχαν νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια και την εικόνα του τόπου και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό κε Μαστή, μία ομάδα να μοιράζεται κοινές αναμνήσεις, οι οποίες αποτελούν την πρώτη ύλη για το όραμα που θέτει και αφετηρία για το έργο της.

Βεβαίως σήμερα διανύουμε τον 21ο Αιώνα. Πολλά έχουν αλλάξει προς κάθε κατεύθυνση και θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους του σύγχρονου γίγνεσθαι. Εξου και προέκυψε και το συνθετικό 21ος Αιώνας. Δηλαδή το εγχείρημα έχει διττό χαρακτήρα: Την ανάδειξη των μαγικών εικόνων, των αξιών και των παραγωγικών στοιχείων της Ρόδου της παλιάς εποχής. Τη μετουσίωση, τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξή τους στον Αιώνα που διανύουμε, ώστε να τεθούν οι υγιείς βάσεις για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.

Με το σκεπτικό λοιπόν πως εάν αυτοί οι Ροδίτες με τις ικανότητες, τις εμπειρίες και τη δυναμική τους αλλά κυρίως με την ανιδιοτελή αγάπη για τη Ρόδο, συγκεντρωνόντουσαν κάπου για να συζητήσουν από κοινού, τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν από τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς τους θα ήταν πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά και θα βοηθούσαν πολύ στην πραγματική ανάπτυξη και ευημερία του Τόπου.

Φανταστείτε αυτές οι διαπιστώσεις προέκυψαν από τον δικό μου κύκλο ανθρώπων. Υποθέτω ότι τέτοιοι αντίστοιχοι κύκλοι υπάρχουν πολλοί που αν συνενωθούν και συσπειρωθούν, θα μπορούν να σταθούν ουσιαστικοί αρωγοί σε όλους σήμερα διοικούν τον ευλογημένο Τόπο μας και καθημερινά λαμβάνουν αποφάσεις.

Ακολούθησε λοιπόν η πρόσκλησή μου για την πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας στην οποία ο καθένα μας αποκάλυψε, επιτρέψτε μου, την ειλικρινή του διάθεση αλλά και ταυτόχρονα τον προβληματισμό του. Καθιερώθηκε η συνάντηση σε μηνιαία βάση και σιγά σιγά συντάχθηκε με τη συμβολή όλων των Ιδρυτικών μελών το Καταστατικό Ίδρυσης της Ροδιακής Λέσχης 21ος Αιώνας.

Οι εκλογές το 2017 ανέδειξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης, το οποίο έχει αναλάβει τη λειτουργία και το επίπονο αλλά δημιουργικό έργο της υλοποίησης του Οράματος των ιδρυτικών μελών αυτής. Συγκεκριμένα: Πρόεδρος ο κ. Μπόνης Άγγελος, Αντιπρόεδρος ο κ. Μπαρμπούτης Γεώργιος, Γραμματέας η κ. Γιαννίκη Έλενα, Αναπληρωτής Γραμματέας ο κ. Νικόλαος Σαββόπουλος και τέλος Οικονομικός Επόπτης, ο ομιλών Διακίδης Νικόλαος.

Ποιο είναι το όραμα, ο ρόλος και η αποστολή της Ροδιακής Λέσχης και ποια είναι τα άτομα που την στελεχώνουν;

Η σύγχρονη Ρόδος περνά αναμφίβολα μια σημαντική κρίση σε πολλούς τομείς. Φαίνεται αρχικά μεν ως οικονομική, ωστόσο είναι ταυτόχρονα και κοινωνική ενώ αφορά σε όλους του τομείς της ιδιωτικής και επαγγελματικής καθημερινότητας. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι προς τα πού πορεύεται ο τόπος και πώς μπορεί να βγει από αυτή τη δυσχερή θέση. Αυτό που αναζητούμε είναι πώς μπορεί να μπει η Ρόδος σε μία τροχιά δημιουργική συνεισφέροντας ο κάθε ένας από τη θέση του.

Η Ροδιακή Λέσχη έχει ένα όραμα: ονειρεύεται μία Ρόδο πλούσια σε ιδέες και ανθρώπους με ισχυρή και αυτοδύναμη οικονομία και πολιτισμό. Διεκδικεί ηγετικό ρόλο στα δρώμενα της Ελληνικής επικράτειας εκμεταλλευόμενης της θέσης που κατέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεσόγειο.

Παρά τις αξιόλογες δράσεις που αναλαμβάνονται από τις Αρχές και από άλλες οργανώσεις και φορείς, θεωρούμε πως υπάρχει χώρος για συλλογική και μη κερδοσκοπική συνεισφορά. Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχει ομάδα πολιτών αποτελούμενη από αξιόλογους και καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες που θα βοηθήσει τη Ρόδο να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Η ομάδα αυτή επομένως λειτουργεί συμπληρωματικά ως συμβουλευτικό όργανο, ασκώντας θετική επιρροή και παρέχοντας υποστήριξη σε κάθε ζήτημα που προκύπτει, χωρίς να θέλει προφανώς να υποκαταστήσει τους Φορείς και τις Αρχές του Τόπου μας.

Η Ροδιακή Λέσχη 21ος αιώνας έχει ανεξάρτητο χαρακτήρα, χωρίς καμία πολιτική/ κομματική ταυτότητα και επιθυμεί να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος της Ρόδου και των πολιτών της. Τα μέλη προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους και εκφράζουν τις συγκεκριμένες απόψεις τους σε θέματα του γνωστικού και επαγγελματικού τους αντικειμένου αλλά και του προσωπικού τους ενδιαφέροντος.

Επιθυμούμε να αφιερώσουμε το έργο μας στην ευημερία της Ρόδου, όπου ονειρευόμαστε να ζούμε, χωρίς να υπολογίζουμε αντιδράσεις μικροπολιτικού χαρακτήρα.

Τα ιδρυτικά μέλη που αποτελούν τον πρώτο πυρήνα σκέψης της Ροδιακής Λέσχης 21ος Αιώνας είναι τα ακόλουθα:

1. Αγγέλου Δημήτριος, χρυσοχόος 2. Αιβαλής Νικόλαος, ιατρός 3. Άντερσεν Νικόλαος, ιατρός 4. Βρούχος Κωνσταντίνος, ηλ/γος μηχανικός 5. Βρούχος Ιωάννης, δικηγόρος 6. Γιαννίκη Έλενα, δικηγόρος 7. Γλυνός Ιωάννης, πολ/κος μηχανικός 8. Διακίδης Νικόλαος, επιχειρηματίας 9. Ζιώγος Βασίλειος, έμπορος 10. Ζιώγος Κυριάκος, επιχειρηματίας 11. Κακάς Αντώνιος, επιχειρηματίας 12. Καραβόλια Ηλίας, οικονομολόγος 13. Κουταλιανός Σταύρος, συμβολαιογράφος 14. Κωνσταντινίδης Γεώργιος του Χρήστου, σύμβουλος Τουρισμού 15. Λεγάκης Ξενοφών, πολ/κος μηχανικός 16. Λουιζίδης Αλέξανδρος, σκηνοθέτης 17. Λουκαράς Χαραλάμπος, οικονομολόγος 18. Μπαρδάνης Ιωάννης, αρχαιολόγος 19. Μπαρμπούτης Γεώργιος, Εμπειρογνώμων Μάρκετινγκ Τουρισμού 20. Μπεκάκου Σταυρούλα, έμπορος 21. Μπινόγλου Τριαντάφυλλος, επιχειρηματίας 22. Μπόνης Άγγελος, δικηγόρος 23. Παρασκευάς Μιχαήλ, οικονομολόγος 24. Σαββόπουλος Νικόλαος, αρχιτέκτονας μηχανικός 25. Τουρκομανώλης Ιωάννης, χρυσοχόος 26. Φώτης Ιωάννης, σύμβουλος ξενοδοχειακού και τουριστικού μάρκετινγκ 27. Χαστάς Αθανάσιος, ιατρός 28. Χατζηδημητρίου Νικόλαος, οικονομολόγος.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι... σύλλογοι και μάλιστα αρκετοί υπάρχουν στη Ρόδο μας. Γιατί ένας σύλλογος ακόμα;

Αλλοίμονο, κ. Μαστή. Θεωρούμε πως υπάρχει χώρος για συλλογική και εθελοντική συνεισφορά παρά τις αξιόλογες δράσεις που αναλαμβάνονται και από άλλους συλλόγους.

Υπάρχουν πολίτες της Ροδιακής Κοινωνίας, αξιόλογοι και καταξιωμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες, που μπορούν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες να προσφέρουν πολλά στον τόπο τους, χωρίς το κόστος της εμπλοκής τους με τα Κοινά.

Η Ροδιακή Λέσχη επιθυμεί να λειτουργήσει συνθετικά αξιοποιώντας το καλύτερο δυναμικό των Ροδίων με στόχο να αναζητήσει τρόπους να συνενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους συλλόγους- οργανισμούς με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες Αρχές και Αξίες.

Θα συμφωνήσετε νομίζω μαζί μου, ότι σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για ανταγωνισμό και αντιπαράθεση μεταξύ φορέων και Αρχών. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι και ο καθένας ότι μόνο ενωμένοι και από κοινού θα φέρουμε τη Ρόδο εκεί που την ονειρευόμαστε και όπως πραγματικά της αξίζει!

Κατά καιρούς, έχουμε δει συλλόγους και σχηματισμούς φορέων, που δραστηριοποιούνται μεν στα κοινά και σε διάφορα ζητήματα, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού (των περισσοτέρων τουλάχιστον) χρησιμοποιούνται ως «σκαλοπάτι» για την ανάδειξή τους στα πολιτικά δρώμενα. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ισχύσει και για την Ροδιακή Λέσχη 21ος αιώνας;

Θα απαντήσω σύντομα και ουσιαστικά. Έχουμε αναδείξει ως κυρίαρχη αξία της Λέσχης μας την ανιδιοτέλεια των μελών και τη μη ενασχόληση των μελών με την ενεργό πολιτική σκηνή, τοπική ή εθνική. Ως εκ τούτου το έχουμε προβλέψει ρητώς στο Καταστατικό Ίδρυσής μας.

Έχει ξεκινήσει η καταγραφή και η ιεράρχηση των ζητημάτων με τα οποία θα ασχοληθεί σε πρώτη φάση η Ροδιακή Λέσχη; Ποια κατά την άποψή σας είναι τα σημαντικότερα και ποιες ενέργειες προγραμματίζετε;

Μέσω ενός ερωτηματολογίου, το οποίο διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη καταγράφηκαν οι απόψεις τους σε θέματα που αφορούν όλους σχεδόν τους τομείς: Τουρισμό, Πολιτισμό, Οικονομία, Ποιότητα Ζωής, Κοινωνικό Έργο, Δικαιοσύνη, Εμπόριο-Επιχειρηματικότητα, Υγεία, Παιδεία - Νέα Γενιά, Αθλητισμός, Αρχιτεκτονική, Υποδομές, Περιβάλλον και Διεθνείς Σχέσεις.

Δημιουργήθηκε μία πρώτη δεξαμενή κατάθεσης ιδεών και προτεινόμενων δράσεων από τα μέλη, οι οποίες χωρίσθηκαν σε βραχυχρόνια, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Εκ παραλλήλου, δημιουργήθηκαν και επιτροπές δράσης και προβληματισμού ανά τομέα οι οποίες θα συνεδριάζουν αυτοβούλως και ανεξαρτήτως όταν κάποιο σημαντικό θέμα υψηλής σημασίας η επικαιρότητας ανακύπτει.

Στην επόμενη Ολομέλειά μας έχει προσκληθεί και θα μας τιμήσει ο Δήμαρχος Ροδίων για να συζητήσουμε σημαντικά θέματα που αφορούν την Ρόδο. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με όλους τους επικεφαλής των Αρχών και Φορέων του τόπου μας αλλά και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να γίνεται ένας γόνιμος διάλογος καθώς και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από όλες τις πλευρές.
Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την τιμή να μας φιλοξενήσετε στην ιστορική εφημερίδα της Ρόδου. Εύχομαι να έχουμε στο προσεχές μέλλον ευκαιρίες να παρουσιάσουμε το έργο της Ροδιακής Λέσχης 21ος αιώνας.


Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος