Αξιόλογη εργασία για την πράσινη ενέργεια στη Σύμη (βίντεο)

Αξιόλογη εργασία για την πράσινη ενέργεια στη Σύμη (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1079 ΦΟΡΕΣ

Σε μια εποχή που οι νέοι επιστήμονες της Ελλάδας, αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναπτύξουν τις ιδέες και τις καινοτόμες προτάσεις τους στη χώρας μας, υπάρχουν και εκείνοι που μένουν και οραματίζονται να αλλάξουν τον τόπο τους!

Όπως ο Μηχανολόγος – Μηχανικός Παναγιώτης Μεγαλούδης από τη Σύμη, του οποίου η εργασία για την πράσινη ενέργεια στο νησί του, επιλέχθηκε από τους καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης ανάμεσα στα εννέα πιο καινοτόμα πρότζεκτ αποφοίτων.

Ο ίδιος μάλιστα άνοιξε την ημερίδα παρουσίασης των καινοτόμων πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ, με την εργασία του με θέμα: «Διαστασιολόγηση Υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σύμη αποτελούμενο από Αιολικό πάρκο και αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό». Πρόκειται ουσιαστικά για το βέλτιστο τεχνικό-οικονομικά σύστημα, το οποίο έχει σκοπό να καταστήσει τη Σύμη ενεργειακά αυτόνομη.

Ο Παναγιώτης Μεγαλούδης μιλώντας στη «Ροδιακή» τόνισε αρχικά ότι «είναι ένα αναπτυξιακό έργο για τη Σύμη που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά και ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας!» και εξήγησε επίσης πως «με αυτό το έργο θα μπορούσαμε να μειώσουμε το μεγάλο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αξιοποιώντας τον φυσικό μας πλούτο (σ.σ. ήλιος και αέρας), ο οποίος είναι διαθέσιμος και ανεξάντλητος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρέπει να τον αξιοποιήσουμε αυτό τον φυσικό μας πλούτο, με σκοπό να προβούμε στη δημιουργία έργων, ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής στα μη συνδεδεμένα νησιά και να ανακουφιστεί το περιβάλλον μας, από εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

Ανέφερε ακόμη πως «μπορούμε να δώσουμε επίσης λύση και στην ακριβή παραγωγή νερού από την αφαλάτωση».

Πώς όμως ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη μελέτη, πέρα από την προφανή απάντηση ότι πρόκειται για το νησί του; «Είχα την τύχη ο καθηγητής, ο οποίος επέβλεπε την πτυχιακή μου εργασία, ο κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης, να έχει κάνει μελέτη για υβριδικούς σταθμούς σε δέκα νησιά και με παρότρυνε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξε επίσης μια σημαντική πρωτοβουλία από τους κατοίκους της Σίφνου όπου έστησαν τον δικό τους ενεργειακό συνεταιρισμό.

Χάρη πάντως στην καθοδήγησή του κ. Κατσαπρακάκη κατά την εκπόνηση της εργασίας μου, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, γι’ αυτό και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ ακόμη, στην οικογένειά μου που με στήριξε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, καθώς επίσης και στον Βαλάντη Μακράκη για τη λήψη του βίντεο».

Η Σύμη και τα έξυπνα νησιά
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από τη Ρόδο ότι η Σύμη, το Καστελόριζο και η Αστυπάλαια επελέγησαν για την υλοποίηση του προγράμματος για τα «έξυπνα νησιά», όπου η αποθήκευση ενέργειας θα γίνεται με ηλεκτροχημικούς συσσωρευτές.

Ο Παναγιώτης Μεγαλούδης μάλιστα διοργάνωσε πριν την επιλογή, σχετική ημερίδα ενημέρωσης στο νησί του, για τους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τι έχει να πει λοιπόν επ’ αυτού;

«Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στη Σύμη, ενώ τέτοια σχέδια ενεργειακής αυτονομίας φαίνονταν τόσο μακρινά και μεγαλόπνοα στο παρελθόν, το νησί μας επιλέχθηκε για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο έργο και μέσα στο 2018 θα αναδειχθεί ο σχετικός ανάδοχος, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να επιλεγεί η Σύμη, ήταν ότι ο κόσμος είχε ενημερωθεί και ήρθε σε επαφή με το αντικείμενο. Πίστεψε στο συγκεκριμένο πλάνο, ήρθε στην ημερίδα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, γιατί όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη από τους αρμόδιους φορείς».

Καταλήγοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «παρόλο που δεν είμαι υπέρ της αποθήκευσης ενέργειας με ηλεκτροχημικούς συσσωρευτές, αλλά με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, σε μια Ελλάδα που δύσκολα υλοποιούνται καινοτόμα πρότζεκτ, αποτελεί μια καλή αρχή για την ανεξαρτητοποίησή μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)