Η παραδοσιακή φορεσιά του Θεολόγου Ρόδου

Eπιμέλεια -  φωτογράφηση Μιχάλης Μαννάκης
Email: mannakis.m@gmail.com

* Με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμού)


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε η Κυρία Μαρία Καραγιάννη η παραδοσιακή  σκολιάτικη  (γιορτινή)  φορεσιά του Θεολόγου αποτελείται εσωτερικά από την βράκα,  λευκού χρώματος, μακριά καλύπτοντας  και  τον  αστράγαλο η οποία φέρει κάποιες φορές διάφορα κεντημένα σχέδια κυρίως από τις πλούσιες, συγκρατείται  στην μέση από τη βρακοζώνη.

Από πάνω φοριέται το μεσοφόρι, λευκή αμάνικη πουκαμίσα ολόκληρη,  λίγο πιο κοντή από τη βράκα. Στο τελείωμα της  ο ποδόγυρος είναι διακοσμημένος με δαντέλα.

Εξωτερικά φοριέται η φούστα στο  ίδιο χρώμα με το μπορκί  με ενσωματωμένο λεπτό ζωνάρι  για την συγκράτησή της  στην μέση. Είναι πιο κοντή από τη βράκα και από το μεσοφόρι. Στην μέση δενόταν πλατύ ζωνάρι, πολύχρωμο με μεταξωτά κρόσσια, που κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα δεσίματα.

Το τελείωμα της φούστας ήταν με κουφοπιέτες.  Τη φορεσιά συμπληρώνει εξωτερικά το μπορκί σε χρώμα λευκό ή μπεζ  διακοσμημένο στο στήθος και τα μανίκια με πολλές κουφοπιέτες και στο τελείωμά του με δαντέλα.

Στις περιπτώσεις που το μπορκί ήταν χειροποίητο η κάθε μια έβαζε την τέχνη της και έφτιαχνε τις ονομαστές «μπιμπίλες».

Στο  κεφάλι εσωτερικά φορούσαν το σκουφομάντηλο πάντα λευκό, ενώ εξωτερικά φορούσαν τη μαντήλα  διακοσμημένη   με λίγα πλουμιά  πάντα σε λευκή απόχρωση.

Για το  κρύο χρησιμοποιούσαν μεγάλα μεταξωτά μαντήλια τα οποία τύλιγαν γύρω από τον λαιμό.  

Για υποδήματα χρησιμοποιούσαν τα πασουμάκια  εικ 1 με πλεκτές χειροποίητες λευκές ή μαύρες κάλτσες.
Αναλόγως  την οικονομική επιφάνεια της κάθε νοικοκυράς ήταν και τα κοσμήματα τα οποία φορούσαν όπως  κουτελίτες, φουσκιά(σκουλαρίκια), πεντόλιρα, αρμαθιές φλουριά και βραχιόλια.  

Κάθε νοικοκυρά, όταν η γιορτινή της φορεσιά πάλιωνε τη χρησιμοποιούσε σαν καθημερινή και έφτιαχνε καινούρια.

Οι αποχρώσεις από τις φορεσιές άλλαζαν σε μαύρο όταν στο σπίτι γινόταν κάποιο κακό.

Η παραπάνω περιγραφή, αφορά στην αυθεντική φορεσιά του Θεολόγου για την οποία όμως δεν έχουμε εικόνα.
Η  φορεσιά που χρησιμοποιεί σήμερα ο σύλλογος είναι αυτή που βλέπουμε στην εικόνα 2, η οποία απέχει αρκετά από την παραπάνω περιγραφή της αυθεντικής.  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου ‘ΜΟΔΕΣΤΟΣ’
Μαρία Καραγιάννη -Μαρμαροκόπου
Ιωάννα Κατσιδώνη