Αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ζημιές από τον σεισμό στην Κω

Για αδιαφορία του κράτους απέναντι στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Κω μετά τον περσινό σεισμό, έκανε λόγο η περιφερειακή σύμβουλος Ειρήνη Σβύνου, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς ενός χρόνου από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί αφήνοντας πίσω νεκρούς και μεγάλες ζημιές, τόνισε ότι  η κατάσταση στο νησί παραμένει ακόμα μέχρι σήμερα η ίδια εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κως η κ. Σβύνου δήλωσε τα εξής: «Το λιμάνι το εσωτερικό υμιβυθισμένο παραμένει ως έχει. Το εξωτερικό λιμάνι επίσης με τη μόνη παρέμβαση του κράτους, που έγινε ήταν ότι εντός 20 ημερών δημιούργησε μία υπερυψωμένη ράμπα ώστε να πλευρίζει το καράβι καθώς δε μιλάμε για κρουαζιερόπλοια αφού όλο το υπόλοιπο είναι κατεδαφισμένο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως όταν έπεσαν, δε διατέθηκε μετά από ένα χρόνο ούτε ένα ευρώ.

Οι δύο εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής όπως ήταν εκείνη τη μέρα είναι και σήμερα. Τα σχολεία είναι στην ίδια κατάσταση με μόνη εξαίρεση ότι τα δύο σχολεία προχωρούν καλά, όμως τα χρήματα είναι πολύ λίγα και ίσως να λειτουργήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Γραφειοκρατικά θέματα υπάρχουν ακόμα πολλά, πέντε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έκλεισαν από τις ζημιές εκτός από καταστήματα και τα σπίτια που καταστράφηκαν και τα οποία αντιμετωπίσαμε με αξιοπρέπεια και δε βγάλαμε προς τα έξω τίποτα για να μην πληγωθεί περισσότερο το νησί. Ούτε πέρσι ούτε και φέτος.

Απάθεια και αδιαφορία του κράτους, αφού παρακαλούσαμε να έρθει επιτροπή στην Κω, και ήρθε στις 17 Δεκεμβρίου. Τα μόνα χρήματα που ξόδεψε το κράτος ήταν οι 200.000 που έδωσε και έφτιαξε τη ράμπα στο λιμάνι. Όλα τα άλλα παραμένουν στην ίδια κατάσταση».