Celebrities της γαστρονομίας και στη... Ρόδο

Celebrities  της γαστρονομίας  και στη... Ρόδο

Celebrities της γαστρονομίας και στη... Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1777 ΦΟΡΕΣ

Της
Πίτσας Χατζή

Νέοι, ταλαντούχοι, παθιασμένοι με τη δουλειά τους, γεμάτοι όρεξη, μεράκι, φαντασία και γνώσεις για το σωστό σε γεύση και αισθητικά άψογο σε παρουσίαση φαγητό!

Αναφερόμαστε στους Ελληνες chef, άντρες και γυναίκες που λειτουργούν ως πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας αλλά και της διεθνούς γαστρονομίας παγκοσμίως.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε έναν celebrity chef εδώ στη Ρόδο πριν λίγο καιρό και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία.
Πρόκειται για τον chef των διασήμων όπως πλέον τον αποκαλούν, Νίκο Κουλούσια.

Ο Νίκος Κουλούσιας ήταν ο μοναδικός Έλληνας chef, ένας από τους 24 παγκοσμίως που μετά από πρόσκληση επιμελήθηκε το μενού στους γάμους του πρίγκηπα Χάρι με την Μέγκαν Μάρλκ τον περασμένο Μάϊο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ!

Στενός συνεργάτης του στο βασιλικό αυτό γαστρονομικό ταξίδι, ο chef Αντρέας Ντούγιας.
Οι δυό τους ήταν σε on line συνεχή επικοινωνία ο ένας... από το αγγλικό παλάτι και ο άλλος από... την Πάτρα.
Μαζί σχεδίασαν το μενού, ξενύχτησαν, έψαξαν και τέλος κατέληξαν στη δική τους μεσογειακή πρόταση προσαρμοσμένη όσο γινόταν στις ιδιαίτερες γεύσεις της αγγλικής βασιλικής οικογένειας και των 650 διάσημων καλεσμένων της.
Βασικά υλικά το κρητικό λάδι και ο κρόκος Κοζάνης.

Ο chef Νίκος Κουλούσιας είχε αναλάβει την προετοιμασία του κυρίως πιάτου, το οποίο σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο εκτός της μεσογειακής πρότασης περιελάμβανε κρέας από κυνήγι, κρέας από την βασιλική φάρμα, φασιανούς και κοτόπουλο φρικασέ ένα παραδοσιακό αγγλικό πιάτο με σως από καραμελωμένα σπαράγγια κ.α.

Ο πολυταξιδεμένος και ταλαντούχος chef αν και νεότατος σε ηλικία έχει μυήσει στο καλό φαγητό πολλές προσωπικότητες παγκοσμίως και έχει ανοιχτή πρόσκληση για Κρεμλίνο από τον ίδιον τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε την τύχη να δοκιμάσει κάποιες από τις σπεσιαλιτέ του Ν.Κουλούσια και μάλιστα να γλείψει τα δάχτυλά του από τον λαγό στιφάδο που του ετοίμασε μετά από δική του επιθυμία.

Επίσης η γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη, είναι μια από τις εκλεκτές πελάτισσές του, η οποία γεύεται μαζί με τους διάσημους καλοκαιρινούς καλεσμένους της, οργώνοντας τη Μεσόγειο με τη θαλαμηγό της. τα πεντανόστιμα και υψηλών προδιαγραφών γκουρμέ πιάτα του.

Σήμερα ο Νίκος Κουλούσιας ταξιδεύει συνέχεια, επαγγελματικά βρίσκεται στο εξωτερικό, αποκλειστικά υπεύθυνος chef μιας μεγάλης ξένης αλυσίδας ξενοδοχείων και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του για την ελληνική κουζίνα σε άλλους πολιτισμούς, ποτέ όμως δεν χάνει επαφή με την Ελλάδα που λατρεύει και αγαπά !

Άλλωστε υποσχέθηκε ότι θα έρθει ξανά στην περιοχή μας, γιατί λάτρεψε τη Λέρο και τη Ρόδο κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του και θέλει να τα γνωρίσει καλύτερα.
Εμείς τον chef Νίκο Κουλούσια τον συναντήσαμε σε ένα γρήγορο πέρασμά του από τη Ρόδο, πηγαίνοντας για Λέρο, καλεσμένος σε γαστρονομική εκδήλωση του νησιού, όταν έκανε ολιγόωρη στάση να συναντήσει τον φίλο, συνάδελφο και συνεργάτη του, chef Αντρέα Ντούγια που επαγγελματικά βρίσκεται στη Ρόδο αυτό το καλοκαίρι.

Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα την ευκαιρία να γευματίσω στο restaurant Alazonia του Ixian Grand all suites, όπου υπεύθυνος είναι ο Αντρέας Ντούγιας και να δοκιμάσω την κουζίνα του... ειλικρινά εντυπωσιάσθηκα.

Το μενού που επιμελείται είναι ένα μαγικό γαστρονομικό ταξίδι στο χρόνο...
Ξεκινά από το αρχαίο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου με όλους όσους πέρασαν τότε απ'αυτό και έφερναν στοιχεία της δικής τους παράδοσης και του δικού τους πολιτισμού εκείνης της εποχής.

Ενα τέτοιο πιάτο, ιδιαίτερα προσφιλές και αγαπητό από την Αθήνα της αρχαιότητας ήταν τα καβούρια, τα οποία έβραζαν μέσα σε φύλλα τσουκνίδας για να μην χαθεΐ το κρέας τους.

Σήμερα το ίδιο πιάτο ο chef το συνοδεύει με χριστόψωμο, σε βούτυρο τριανταφυλλιάς και χαβιάρι τσουκνίδας.
Όλα τα στοιχεία των γαστριμαργικών συνηθειών κατά την αρχαιότητα ερευνήθηκαν μελετήθηκαν και στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν από τον Αντρέα Ντούγια και έτσι σήμερα παρουσιάζονται με έναν εξαιρετικό τρόπο στο χώρο του εστιατορίου του Ixian Grand all suites.

Οι επισκέπτες Έλληνες και ξένοι εκτός από την ευκαιρία που έχουν να απολαύσουν ένα καταπληκτικό φαγητό, φτιαγμένο με τα καλύτερα υλικά, με πολλή αγάπη και φαντασία σε έναν καταπληκτικό χώρο, παράλληλα μαθαίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα φαγητά της αρχαίας αλλα και της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση.

Το φαγητό εκτός απο γεύση, αισθητική και χαλάρωση προσφέρει και ιστορικά στοιχεία με αναδρομές στο χρόνο και βέβαια διδάσκει την παράδοση που είναι η προέκταση και η ταυτότητα του κάθε λαού!

Είμαστε περήφανοι που νέοι άνθρωποι σαν τον Νίκο, τον Αντρέα και άλλους καταξιωμένους Έλληνες chef πέρα από την επαγγελματική τους επιλογή, ως βιοποριστικό επάγγελμα έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη "επιστήμη" της γαστρονομίας από αγάπη και μεράκι βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη και τον... περνάνε με επιτυχία!

Το 2019 το Ν.Αιγαίο έχει ορισθεί ως "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης".
Όλα τα μάτια της παγκόσμιας γαστρονομίας θα είναι στραμένα εδώ στο Νότο, ο πήχης πρέπει να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και είμαι σίγουρη ότι με τέτοιο δυναμικό άριστων επαγγελματιών σίγουρα θ'ανέβει ακόμα ψηλότερα!

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές