Στις 6 Νοεμβρίου η δίκη για τον θάνατο του Ορέστη

Στις 6 Νοεμβρίου η δίκη  για τον θάνατο του Ορέστη

Στις 6 Νοεμβρίου η δίκη για τον θάνατο του Ορέστη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1332 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορούμενοι δύο γιατροί που πρωτόδικα κρίθηκαν ένοχοι

Τον Νοέμβριο προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων η υπόθεση θανάτου του 21χρονου Ορέστη Παπαγεωργίου, ο οποίος απεβίωσε ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί της Σύμης.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου στις 6 Νοεμβρίου, θα βρεθούν δύο γιατροί, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι και άσκησαν έφεση να μειώσουν ή και να «εξαφανίσουν» την ποινή που τους έχει επιβληθεί.
Συγκεκριμένα η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, το οποίο μετά από πολλές διακοπές, καθώς η δίκη ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2017, αλλά και μια μεγάλη ακροαματική διαδικασία, έκρινε ενόχους μία νευροχειρουργό του Νοσοκομείου της Ρόδου που υπηρετούσε τότε και έναν ειδικευόμενο παθολόγο, ο οποίος επίσης υπηρετούσε στο Νοσοκομείο της Ρόδου την επίμαχη χρονική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, η νευροχειρουργός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή και ο ειδικευόμενος παθολόγος σε 18 μήνες φυλάκιση επίσης με τριετή αναστολή.
Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφαση και για τους δύο, λαμβάνοντας υπόψη τη συνυπευθυνότητά τους στην υπόθεση ενώ στο σκεπτικό περιλαμβάνεται επίσης και αναφορά στο ότι άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως έφεραν αντίστοιχη ευθύνη δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος, Στέλιος Κιουρτζής, Γιώργος Μαυρομάτης, Ασημένη Βεργή και Εριέττα Βενετσιάνου και πολιτική αγωγή οι κ. κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Νικόλης και Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται πως το νεαρό παιδί, που υπηρετούσε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης, είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα πυρετού στις 23 Μαρτίου 2011. Μάλιστα, ο πυρετός που παρουσίασε υποχρέωσε μετά από δύο μέρες τους αρμόδιους της μονάδας να τον μεταφέρουν στη Ρόδο για περαιτέρω νοσηλεία.

Στη Ρόδο, από τα όσα είχαν γίνει γνωστά, φαίνεται να επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου αφού οι γιατροί τον εξέτασαν του έδωσαν ιατρικές συμβουλές και αφού δεν διέγνωσαν κάτι σοβαρό όπως τον διαβεβαίωσαν, του συνέστησαν να επιστρέψει στο στρατιωτικό νοσοκομείο και να ξεκουραστεί.
Οι μέρες περνούσαν και ο πυρετός δεν υποχωρούσε με τίποτα. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα ο νεαρός σε πολύ άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου αυτή τη φορά οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: Μηνιγγίτιδα οξείας μορφής!

Στο νοσοκομείο αμέσως σήμανε συναγερμός και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί έπεσε σε κώμα. Διακομίστηκε με ΕΚΑΒ στη συνέχεια εκτάκτως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε να είναι κλινικά νεκρός, αφού ήταν πλέον πολύ αργά και η ασθένεια είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο του παιδιού.
Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου και όχι μόνο, καθώς τόσο ο νεαρός όσο και η οικογένειά του, είναι γνωστοί και αγαπητοί στην κοινωνία της Ρόδου.

Οι συγγενείς, μιλούν για λάθη και παραλείψεις, που τελικά κόστισαν τη ζωή στο νεαρό παιδί, με επιστολή που έδωσαν στη “Ροδιακή” και περιγράφουν επίσης ότι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ιδιώτη νευρολόγο, όπου ένας τελικά δέχθηκε να έρθει (με αμοιβή και τον ευχαριστούν) όπου διέγνωσε πόσο σοβαρή ήταν πια η κατάσταση του Ορέστη.
Όταν ο Ορέστης, μεταφέρθηκε σε καταστολή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, οι γιατροί μίλησαν για μεγάλη καθυστέρηση της διάγνωσης στη Ρόδο, όπως οι συγγενείς καταγγέλλουν.

Από τις πρώτες μέρες της δημοσιοποίησης της υπόθεσης ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Κωνσταντίνος Μπούτσικος είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους, για το θάνατο του 21χρονου στρατιώτη Ορέστη Παπαγεωργίου.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με εντολή του τότε Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Σταύρου Αθανασάκη, με αφορμή ανώνυμη επιστολή, η οποία είχε σταλεί στον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή, η οποία δεν είχε αποστολέα, τίθονταν ερωτηματικά σχετικά με το αν και ποιοι φέρουν ευθύνη για το θάνατο του άτυχου στρατιώτη. Άλλωστε ως προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η δικαστική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες τόσο στο στρατιωτικό νοσοκομείο όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλεύτηκε ο νεαρός φαντάρος χωρίς όμως να γίνει διάγνωση της πραγματικής κατάστασης της υγείας του.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες σοβαρά ερωτηματικά που είχαν προκληθεί για το πώς ένα παλικάρι 21 ετών βρέθηκε να είναι κλινικά νεκρό, ζητούσαν απαντήσεις, ενώ αναφορές σε λάθη και παραλείψεις τονίζονταν και στις επιστολές που ακολούθησαν τόσο από την οικογένεια του άτυχου Ορέστη όσο και από άλλα συγγενικά του πρόσωπα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια του άτυχου οπλίτη έχει καταθέσει και αγωγή κατά του νοσοκομείου της Ρόδου, η οποία συζητήθηκε τον Ιούνιο του 2015 από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Ρόδου.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ (60.000 ευρώ στους γονείς και 40.000 ευρώ στην αδελφή του) στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού, με τους νόμιμους τόκους από την ημέρα επίδοσης της αγωγής δηλαδή την 19η Σεπτεμβρίου 2012. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση από την πλευρά του νοσηλευτικού μας ιδρύματος.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο