Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και τα τελευταία πέντε νησιά

Tέλος μπαίνει στο ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ στα τελευταία 5 νησιά του Αιγαίου, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Σήμερα είναι μειωμένος κατά 30% και δεν αναμένεται να δοθεί και νέα παράταση. Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ισχύει το καθεστώς που ισχύει και στην υπόλοιπη χώρα.

Αντίθετα στο ψυγείο αναμένεται να μείνει για μία ακόμη χρονιά ο φόρος υπεραξίας 15% που αφορά αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2014, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς εκτιμάται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα ακόμη γερό χαστούκι στην δοκιμαζόμενη αγορά ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησης που δεν τηρείται. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι συγκάτοικοι του στην εξουσία οι ΑΝΕΛ, είχαν κάνει σημαία προεκλογικά την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αλλά τελικά λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης, άλλη μία υπόσχεση δεν υλοποιείται.

Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος νομοθετήθηκε το 2014 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από το 2015 αναβάλλεται η εφαρμογή του καθώς κρίθηκε ότι εάν επιβάλλονταν θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά των ακινήτων από τα έσοδα που θα έφερνε στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει επιλέξει να μην τον καταργήσει αλλά να παρατείνει κάθε χρόνο την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν ότι:

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

ΦΠΑ στα νησιά
Μπορεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν από την επιβολή ενός ακόμη φόρου αλλά οι κάτοικοι 5 νησιών του Αιγαίου φαίνεται πως στο τέλος Δεκεμβρίου θα χάσουν τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Η τελευταία 6μηνη παράταση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, που πήρε με επεισοδιακό τρόπο η Ελλάδα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από την 1η Ιανουαρίου 2019, στα 5 νησιά:

1. Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

2. Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

3. Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: newsit.gr