Θα γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο του δικαστηρίου της Ρόδου

Θα γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο του δικαστηρίου της Ρόδου

Θα γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο του δικαστηρίου της Ρόδου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 434 ΦΟΡΕΣ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Τα σοβαρά θέματα που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι μόνο, των δικαστηρίων σε Ρόδο και Κω τέθηκαν χθες στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος και υποσχέθηκε την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την επίλυσή τους!

Συγκεκριμένα, για το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αναλάβει την εκπόνηση μελετών και εν συνεχεία τη δημοπράτηση του έργου συντήρησης του κτιρίου, η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων). Σε ό,τι αφορά το Δικαστικό Μέγαρο της Κω, τέθηκε το θέμα της ανέγερσης νέου κτιρίου καθώς υπάρχει ο χώρος – το ακίνητο- για το οποίο θα χρειαστεί να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα επικαιροποίηση, θέμα στο οποίο ο Υπουργός ήταν θετικός. Για το υπάρχον κτίριο των δικαστηρίων στην Κω, αναμένεται η εκπόνηση μελέτης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη στατική επάρκεια του κτιρίου και εν συνεχεία θα γίνουν και εκεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ενώ από τα αποτελέσματα της μελέτης θα εξαρτηθεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών ή όχι.

Πιο αναλυτικά, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στις 10.30 και σε αυτήν ήταν παρόντες εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου, και τον Γενικό Γραμματέα κ. Σάρλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου Θωμαΐτσα Πατρώνα, και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω κ.κ. Βασίλης Περίδης και Μανώλης Χατζηάμαλλος.

Το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου
Πλήρες φάκελο με φωτογραφίες που απεικονίζουν την κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου της Ρόδου παρέδωσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης χθες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ενώ σχετικά έγγραφα κατέθεσε και η Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου κα Θωμαΐτσα Πατρώνα.
Από τη συζήτηση που έγινε, διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης παρέμβασης στο κτίριο, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να προχωρήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την ολοκλήρωση της μελέτης που ήδη έχει ξεκινήσει να συντάσσει για το κτίριο και στη συνέχεια να αναλάβει τη δημοπράτηση του έργου η οποία θα γίνει με προγραμματική σύμβαση και με χρηματοδότηση του ΤΑΧΔΙΚ.
Οι άμεσες παρεμβάσεις που δρομολογούνται θα αφορούν τη μόνωση και στεγανοποίηση του κτιρίου, τα επιχρίσματα και τα κουφώματα, τις τουαλέτες και τις προσβάσεις που πρέπει να γίνουν για τα ΑΜΕΑ, ενώ θα ακολουθήσουν οι μελέτες για τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις του Μεγάρου.
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Το Δικαστικό Μέγαρο Κω
Το θέμα της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Κω έθεσε στον Υπουργό, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω κ. Μανώλης Χατζηάμαλλος. Όπως είναι γνωστό, οι δικηγόροι της Κω και τα προηγούμενα χρόνια είχαν κινήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του στόχου, και μάλιστα έχει εξευρεθεί χώρος όπου δύναται να ανεγερθεί εκεί το νέο κτίριο. Καθώς όμως το θέμα είχε «παγώσει» από το 2016, ο Υπουργός υποσχέθηκε πως θα κινήσει τις διαδικασίες επικαιροποίησής του άμεσα ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Στο μεταξύ, καθώς η κατάσταση στο υπάρχον κτίριο είναι πολύ άσχημη και ιδίως μετά το σεισμό στην Κω, αποφασίστηκε να γίνει μελέτη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με τη στατική επάρκειά του, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε έξι μήνες.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης θα εξαρτηθεί και το αν οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου θα γίνουν χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά των υπηρεσιών και των υπαλλήλων σε άλλο κτίριο ή όχι. Σε περίπτωση πάντως που τελικά απαιτηθεί η μεταφορά των υπηρεσιών τότε υπάρχει λύση και θα δοθεί σε συνεργασία με την εκκλησία και το Δήμο του νησιού.

Ειδικά για τα Δικαστήρια της Κω, τα οποία στεγάζονται στο κτίριο του Επαρχείου, με παραχωρητήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει λήξει από το 2016, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πως η ανάγκη να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης αυτού του κτιρίου που αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για το νησί της Κω, μπορεί να καλυφθεί μόνο με την προϋπόθεση της παράδοσης του κτιρίου κενού, αφού είναι τεχνικώς αδύνατον να εκτελεστούν εργασίες στο εσωτερικό του, όσο οι υπηρεσίες που στεγάζονται εντός αυτού, βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτό, διευκρινίστηκε ότι αφορά το σύνολο των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο του Επαρχείου και για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει γραπτή διαδικασία, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, που θα δίνει επαρκή χρόνο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε αυτό, προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε χώρο που αυτοτελώς κάθε υπηρεσία θα κρίνει κατάλληλο.

Υποστελέχωση και προσλήψεις
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης τέθηκε και το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των δικαστηρίων σε Ρόδο και Κω. Ο κ. Καλογήρου εξήγησε πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των προσλήψεων, καθώς εκκρεμεί στη δικαιοσύνη προσφυγή που έχει γίνει κατά διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και έτσι τέθηκε στο «τραπέζι» η λύση προσωρινών διορισμών για να καλυφθούν ορισμένες ανάγκες έως την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Επίσης αναφορά στον Υπουργό έγινε και για τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω όπου ζητήθηκε ο διορισμός μηχανικών για τις ανάγκες των δύο υπηρεσιών, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Περίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των εκκρεμών πράξεων στο Κτηματολόγιο του νησιού μας, προτείνοντας να υπάρξει βοήθεια από μέλη του συλλόγου του. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου.

Δήλωση του βουλευτή Η. Καματερού
Μετά τη σύσκεψη ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Σε σύσκεψη που είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και πραγματοποιήθηκε σήμερα, τέθηκαν τα ζητήματα της κτιριακής κατάστασης των δικαστηρίων.
Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Συμφωνήθηκε επίσης να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Κω, αφού υπάρχει χωροθέτηση και δεσμευμένο οικόπεδο (χρειάζεται επικαιροποίηση).
Σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σάρλη, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα όπως της επίσπευσης ανάληψης καθηκόντων αντιεισαγγελέα στην Κω, στελέχωσης υπηρεσιών Δικαστηρίων και Κτηματολογίου καθώς και προβλήματα των φυλακών Κω».

Δήλωση Περιφερειάρχη
Σε δήλωσή του, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Οι αποδεκατισμένες Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καλούνται για μια ακόμα φορά να σηκώσουν το φορτίο της υλοποίησης τεχνικών έργων εκτός του αυστηρά δικού της Τεχνικού Προγράμματος, όπως έργων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έργων μικρών δήμων αλλά και μεγαλύτερων που δεν έχουν διαχειριστική και τεχνική επάρκεια, έργων των ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και το “Φιλόδημος”, αλλά και συντηρήσεων κτιρίων του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπως Αστυνομία, Ταχυδρομείο, Δικαστήρια κλπ).
Ας αναλογιστούν όλοι αυτοί που αρέσκονται στο να εξαντλούν την παρέμβασή τους στα λόγια και τις επιθέσεις στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πού αλλού στη χώρα, μια Τεχνική Υπηρεσία με το μέγεθος αυτής έχει επιτύχει να μελετά, να δημοπρατεί, να επιβλέπει, να ολοκληρώνει και να παραδίδει έργα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ολοκληρώσει είτε έχει σε εξέλιξη, πολλά εκ των οποίων στηρίζει όχι μόνο από τεχνικής πλευράς, αλλά και από οικονομικής».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη