Τιμώμενη περιοχή το Νότιο Αιγαίο σε έκθεση τροφίμων και ποτών

Τιμώμενη περιοχή το Νότιο Αιγαίο σε έκθεση τροφίμων και ποτών

Τιμώμενη περιοχή το Νότιο Αιγαίο σε έκθεση τροφίμων και ποτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 374 ΦΟΡΕΣ

Θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους πολλοί παραγωγοί από τα νησιά μας

Με τιμώμενη περιοχή την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η έκθεση τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό παραγωγών από τα νησιά μας.

Οι παραγωγοί θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο το οποίο θα έχει εκεί η περιφέρεια, όπου θα παρευρεθεί και μία πολυμελής ομάδα chef και μαγείρων από τη λέσχη αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, για να παρουσιάσει στο κοινό τη γαστρονομία του νοτίου Αιγαίου.
Συνταγές από διάφορα νησιά των δύο νομών με τα αντίστοιχα προϊόντα που θα φέρουν οι παραγωγοί θα αναβιώσουν και θα προσφερθούν στους επισκέπτες της έκθεσης με σκοπό να εδραιωθεί η γαστρονομία μας στη συνείδηση του κοινού.

Για την έκθεση μίλησαν χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Νίκος Χριστοφόρου και το μέλος Βασίλης Λιάκης, αναδεικνύοντας τη σημασία της τοπικής κουζίνας και στον τουρισμό.

Ειδικότερα επισημάνθηκαν τα εξής:
Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου ξεκινά η έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ έκθεση τροφίμων και ποτών πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας στην Αθήνα, όπου η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι τιμώμενη περιοχή.

Τελικά θα συμμετάσχουν 44 παραγωγοί από 12 νησιά της περιφέρειάς μας, ένας σημαντικός αριθμός στους συνολικά 300 εκθέτες που θα πάρουν μέρος στην έκθεση. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα προϊόντα τους, να τα προβάλουν και να τα προωθήσουν στις αγορές.

Σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου τις μέρες τις εκθέσεις θα υπάρχουν πολλές γαστρονομικές εκδηλώσεις στις οποίες θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά μας, που οι εξαίρετοι chef μας θα μαγειρέψουν και θα διαθέσουν στον κόσμο.

Επίσης ετοιμαζόμαστε για άλλη μία σημαντική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, τη Detrop, όπου και εκεί θα συμμετάσχουμε μαζί με τη λέσχη αρχιμαγείρων και προετοιμαζόμαστε για τη διοργάνωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μάρτη.

Στόχος της περιφέρειας είναι να καλλιεργήσουμε στη συνείδηση των επισκεπτών τα νησιά μας ως γαστρονομικό προορισμό, καθώς αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό».

Νίκος Χριστοφόρου: «Η λέσχη μας θα πάρει και φέτος μέρος στην έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ και ήδη αρκετά μέλη μας είναι εκεί και ετοιμάζονται και μάλιστα θα είναι μία από τις πιο πολυπληθείς αποστολές που θα έχουμε, καθώς θα είμαστε 20 άτομα.

Ο σκοπός είναι να παντρέψουμε τον πρωτογενή τομέα με τη γαστρονομία, και μάλιστα θα κάνουμε και μία καταγραφή από όσα περισσότερα νησιά μπορούμε ώστε να έχουμε συνταγές από αυτά με μία αντιπροσωπευτική συνταγή από το καθένα.

Είναι μία πολύ δυναμική έκθεση γιατί παίρνουν μέρος πολλοί παραγωγοί οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τους chef και τους μαγείρους που έχουν το ρόλο να παρουσιάσουν τις συνταγές στο κοινό.

Ετοιμαζόμαστε όμως και για τη Detrop στην οποία θα διεκδικήσουμε και πάλι στον παγκόσμιο διαγωνισμό το χρυσό μετάλλιο καθώς θα έχουμε μία δυνατή ομάδα, αφού αυτός είναι και ο σκοπός μας, δηλαδή πάντα να είμαστε πρωταγωνιστές.

Σε αυτές τις εκθέσεις έχουμε φέτος κοντά μας και το σύλλογο διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου και την ένωση ξενοδόχων που μας στηρίζουν με πολλούς τρόπους και φυσικά η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ο μεγάλος μας συνεργάτης που έχει πιστέψει πολύ στη γαστρονομία του τόπου μας.

Γαστρονομία δεν είναι μόνο ένα πιάτο φαγητό, είναι πολύ περισσότερα πράγματα. Είναι η παράδοσή μας, η κουλτούρα μας, οι μικρές επιχειρήσεις προϊόντων στα χωριά κ.α».

Βασίλης Λιάκης: «Η παρουσία μας φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ έχει μία ιδιαιτερότητα. Ενώ κάθε χρόνο φτιάχνουμε διάφορες συνταγές από τα νησιά μας, φέτος θα είμαστε εκεί ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευθύνη για να έχουμε καλύτερη παρουσία.

Είναι σημαντικό ότι μεταξύ μας οι chef γνωριζόμαστε και γνωρίζουμε τη μαγειρική και από άλλα νησιά, μας δίνουν συνταγές, δίνουμε συνταγές, βλέπουμε νέα προϊόντα και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ντόπια παραγωγή στις κουζίνες μας.

Αναδεικνύουμε προϊόντα της τοπικής παραγωγής και όλο αυτό το κομμάτι μας κάνει υπερήφανους και μας κάνει να νιώθουμε ότι προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία. Μας βοηθά η περιφέρεια σε αυτό και ελπίζουμε και φέτος να δώσουμε το μήνυμα στους επισκέπτες της έκθεσης, ότι εάν δεν κοιτάζουμε τις δικές μας συνταγές και δεν ανοίξουμε την περιφέρειά μας σαν καλοί οικοδεσπότες, ο επισκέπτης δεν θα αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον.

Η ομάδα μας θα είναι πολυπληθής και θα μαγειρεύουμε συνταγές από όλη την περιφέρεια, κάθε νησί θα φέρει τα προϊόντα του, θα αξιοποιήσουμε τις πρώτες ύλες των παραγωγών και οι επισκέπτες θα δοκιμάζουν όλες τις μέρες και τις ώρες διαφορετικές συνταγές. Το σημαντικό για εμάς είναι να δίνουμε γεύσεις από τις περιοχές μας».

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές