Μανώλης Γλυνός: Δεν ερχόμαστε για να κουκουλώσουμε τα προβλήματα

Μανώλης Γλυνός: Δεν ερχόμαστε για να  κουκουλώσουμε τα προβλήματα

Μανώλης Γλυνός: Δεν ερχόμαστε για να κουκουλώσουμε τα προβλήματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1001 ΦΟΡΕΣ

«Κάποιοι προσπαθούν περίτεχνα να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία τους», επισημαίνει ο Μανόλης Γλυνός

Συνέντευξη στον
Στάθη Πίτση
στο «Βήμα της Κω»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μανόλης Γλυνός, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κω» παρουσιάζει το στίγμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η παράταξή του «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου», αλλά και το όραμά του για την Κω, η οποία όπως τονίζει πρέπει να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να περάσει στη νέα εποχή.

Αναφέρεται στο «συμβόλαιο συνεργασίας» που επιθυμεί να συνάψει με τους πολίτες, στα λάθη που έχει κάνει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, αλλά και στον μεγάλο του στόχο, που είναι να καταστεί η περιοχή μας, σε Περιφέρεια Τεσσάρων Εποχών, που θα την απολαμβάνουν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοί της.

Αναλυτικά η συνέντευξη.
«KAΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΤΕΧΝΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ»
- Kυριε Γλυνέ, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το κλίμα;
H αλήθεια είναι ότι ο χρόνος περνά γρήγορα, τουλάχιστον για όσους επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τους πολίτες, που έχουν να διαχειριστούν μια δύσκολη και απαιτητική πραγματικότητα, μάλλον ο δρόμος προς τις κάλπες φαντάζει μακριά ακόμα.

Οφείλουμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά. Παρ΄ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην απαντούμε όταν προκαλείται το κοινό αίσθημα, όταν κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν περίτεχνα τα προβλήματα και την παταγώδη αποτυχία τους να τα αντιμετωπίσουν, κάτω από το χαλί. Εμείς θα το σηκώσουμε αυτό το χαλί. Δεν ερχόμαστε για να κουκουλώσουμε τα προβλήματα, αλλά για να τα αποκαλύψουμε, να τα αναδείξουμε και να τα λύσουμε.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
- Στις εξαγγελίες σας κάνατε λόγο για ένα «συμβόλαιο συνεργασίας». Τι ακριβώς εννοείτε;
Το «Συμβόλαιο συνεργασίας με τους πολίτες» είναι μια από τις βασικές μας αρχές. Σε όλα τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχα πάντοτε ως απαράβατη αρχή πως πρέπει να είσαι έτοιμος να συγκρουστείς με κατεστημένα και με τις στρεβλές αντιλήψεις αν θες να παράξεις έργο μετρήσιμο και όχι απλώς να διαχειρίζεσαι μια κατάσταση.

Πρέπει να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία ώστε να έχεις τη συνείδησή σου καθαρή και όχι απλώς να είσαι αρεστός στην εκάστοτε κυβέρνηση, στην εκάστοτε εξουσία. Αυτή την αρχή θα ακολουθήσω και ως περιφερειάρχης.

Οι πολίτες δεν μπορούν άλλο να παρακολουθούν πολιτικούς που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και βρίσκουν πάντα κάποιον άλλον για να τις επιρρίψουν.

Αν ως πολιτικός δεν μπορείς να αναλάβεις τις ευθύνες που σου αναλογούν, αν μια από αυτές σου τις ευθύνες δεν είναι να κάνεις τους ίδιους του πολίτες συμμέτοχους της λύσης και όχι απλά εκφραστές του προβλήματος τότε, δεν μιλάμε για αποτελεσματική διοίκηση αλλά για ανακύκλωση ενός μοντέλου πολιτικής που έχει πια κουράσει τους πολίτες.
Ακούμε, προτείνουμε, συναποφασίζουμε, υλοποιούμε, με τους πολίτες ενεργούς σε όλη αυτή τη διαδικασία.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
- Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα λάθη της σημερινής Περιφερειακής Αρχής;
Δεν θα σας απαριθμήσω λάθη, γιατί θα χρειαστεί να μιλάμε πολλές ώρες. Θα σας πω όμως ότι αν η θητεία της σημερινής περιφερειακής αρχής, ήταν μια επιτυχημένη θητεία δεν θα μιλούσαμε σήμερα.
Υπάρχει μια μοναδική, τελευταία ευκαιρία για να απογειώσουμε το Νότιο Αιγαίο, αξιοποιώντας όλα τα χρήσιμα προγράμματα και εργαλεία που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως προς την κατεύθυνση των υποδομών. Αυτή η ευκαιρία, αυτή η νέα προγραμματική περίοδος, δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.

Προσωπικά δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου αλλά και η συνείδηση των συνεργατών μου, να αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, όταν υπάρχει τρόπος και διάθεση να εκμεταλλευτούμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τη δημιουργία υποδομών που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές.

Αυτός, αν θέλετε, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να ασχοληθώ ξανά με την πολιτική, αυτή η μοναδική τελευταία ευκαιρία, που αν δεν αξιοποιηθεί σωστά, τότε θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ
- Ποιο είναι το όραμά σας για την Κω.

Η Κως, δοκιμάστηκε σοβαρά τα τελευταία χρόνια, τόσο με τον σεισμό του 2017 όσο και με το προσφυγικό.
Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των τοπικών παραγόντων, που πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έδωσαν τον αγώνα μόνοι τους. Χωρίς τη στήριξη του κεντρικού κράτους και χωρίς την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας.
Γι’ αυτό μπήκε «φρένο» στην ανάπτυξη της Κω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποκατάστασης του λιμανιού με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, αφού όπως φαίνεται και στην νέα τουριστική περίοδο η κατάσταση θα παραμείνει ίδια.
Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα σοβαρά προβλήματα υποδομών ή στα κτιριακά προβλήματα του Δικαστηρίου, του Διοικητηρίου, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Επαρχείου, του Νοσοκομείου και σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, τα γνωρίζουμε όπως ακριβώς τα γνωρίζετε κι εσείς που τα βιώνετε.

Θα σας πω όμως ότι χωρίς συνεργασίες και χωρίς συνέργειες, χωρίς τη συνεργασία του Α΄ και του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται.
Οι λύσεις, δεν πέφτουν από τον ουρανό, πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο που θα τις διεκδικεί και θα τις υποστηρίζει.

Εμείς είμαστε εδώ, για να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια των δημοτικών αρχών να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους και όλοι μαζί να κάνουμε τη διαφορά για το Νότιο Αιγαίο.

Δεσμεύομαι από την πρώτη στιγμή που θα βρεθώ στη θέση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ότι θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Και τότε η Κως, με συμμάχους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αναπτύξει και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών και να περάσει στη νέα εποχή.

Αυτή τη νέα εποχή που οραματιζόμαστε για τα νησιά μας, μακριά από τη μιζέρια, την ανακύκλωση προβλημάτων και τη φαυλότητα.

Όλοι μαζί πρέπει να καταστήσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε Περιφέρεια Τεσσάρων Εποχών που κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα θέλει να ζει εδώ. Να απολαμβάνουν της ίδιας προσοχής και μέριμνας οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες μας όλο το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος