Βραβείο ελληνικής κουζίνας σε επτά εστιατόρια της Δωδεκανήσου

Επτά εστιατόρια της Δωδεκανήσου (6 στη Ρόδο και 1 στην Κω) , απέσπασαν το βραβείο ελληνικής κουζίνας 2019, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες τόσο οι εντός συνόρων όσο και αυτές που ήρθαν κατευθείαν… από το Παρίσι.

Η τελετή απονομής των βραβείων διοργανώθηκε από το “Αθηνόραμα”, και κατά τη διάρκειά της απονεμήθηκαν 65 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν -  από τη γευσιγνωστική ομάδα του “Αθηνοράματος” και του “Alpha Guide” - βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. 

Τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά, και αυτό είναι μια μόνο από τις πολλές αισιόδοξες διαπιστώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τελετής για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη. 

Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του “Αθηνοράματος” χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν για μία ακόμα φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή  εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της. 

Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει πολλαπλούς στόχους και αναγνώσεις. Επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Αναλυτικά πρόκειται για τα:
Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. Elysium Resort & Spa, Ρόδος)  15/20
Cesar (Ρόδος)  14/20
Cuvee (Ξεν. Aqua Blu Boutique Hotel & Spa, Κως)  14/20
Five Senses – Art “Kuzina” (Ξεν. Lindos Blu, Ρόδος)  14/20
Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος)  14/20
Μαυρίκος (Ρόδος)  14/20
Παράγκα  (Ρόδος)   14/20.