Βράβευση του 2ου Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου με την οικολογική σημαία

 Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη η βράβευση των οικολογικών σχολείων με την πράσινη σημαία. Tην εκδήλωση οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Προγράμματος, και τίμησε με την παρουσία της η κα Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον κόσμο, τα Οικολογικά Σχολεία, συμπλήρωσε φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση 121 σχολικών μονάδων με την πράσινη σημαία, παγκόσμιο σύμβολο αειφορικής πιστοποίησης των σχολείων.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου το οποίο και βραβεύτηκε, εκπροσώπησε η κ. Ελένη Μπύρου η οποία από το 2015, χρονιά ένταξης του σχολείου στο διεθνές δίκτυο των Οικολογικών σχολείων,  υλοποιεί κάθε χρόνο Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία. Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ, με αναφορά στην ιστορία των ανθρώπων της ΕΕΠΦ που ανέλαβαν την υλοποίηση του Προγράμματος πριν από 25 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι, χάρη στις προσπάθειές τους, η Ελλάδα ήταν μία από τις 4 πρώτες χώρες εφαρμογής του. Ακολούθησε ο κ. Νίκου Πέτρου, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ που, μέσα από αρχειακές φωτογραφίες, παρουσίασε το πρώτο εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησε η ΕΕΠΦ και διένειμε σε όλα τα σχολεία της χώρας το 1951.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Προγράμματος παγκοσμίως, κάνοντας λόγο για τις κοινές προκλήσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ποικιλία των διαφορετικών δράσεων που αναπτύσσονται ως απάντηση σε αυτές, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πλέον υπάρχουν 51.000 Οικολογικά Σχολεία σε 67 χώρες, με συμμετοχή 1,3 εκατ. εκπαιδευτικών και σχεδόν 20 εκατ. μαθητών. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της θαλάσσιας ρύπανσης και των άλλων κρίσιμων προβλημάτων των ημερών μας.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του έργου των σχολείων μέσα από θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδι και έκθεση αφίσας.

Οι μαθητές πήραν το λόγο περνώντας το δικό τους μήνυμα ότι «η φύση μπορεί να γεννηθεί ξανά αν όλοι παλέψουμε μαζί μια αγκαλιά».  Η εκδήλωση τελείωσε με την απονομή των Πράσινων Σημαιών και μια συγκινητική αναφορά της κ. Σίσσυς Παυλοπούλου, που παρακίνησε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν με δύναμη και σοβαρότητα το έργο των «Οικολογικών Σχολείων».

Μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ, η κα Παυλοπούλου ανέλαβε επίσημα τον ρόλο της πρέσβειρας του Προγράμματος στην Ελλάδα.