Τον Οκτώβριο ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του ευρωπαίου νέου σεφ

Τον Οκτώβριο ο διαγωνισμός  για την ανάδειξη του ευρωπαίου νέου σεφ

Τον Οκτώβριο ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του ευρωπαίου νέου σεφ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 667 ΦΟΡΕΣ

Το διάστημα από 22 έως 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ο τελικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του ευρωπαίου νέου σεφ 2019, στο πλαίσιο του τίτλου της «Γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που απέσπασε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Του τελικού διαγωνισμού θα προηγηθούν και θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα δύο ημιτελικοί που θα πραγματοποιηθούν σε Σύρο και Ρόδο προκειμένου να επιλεγούν οι φιναλίστ που θα αναμετρηθούν για το μεγάλο βραβείο.

Ο πρώτος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στη Σύρο και ο δεύτερος ημιτελικός που θα είναι διήμερης διάρκειας, θα διεξαχθεί στη Ρόδο στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ (European Young Chef) για το 2016 είχε κερδίσει ο συμπατριώτης μας σεφ Σταμάτης Μισομικές. Ακολούθησαν οι συμμετοχές του Σπύρου Κουγιού το 2017 στον αντίστοιχο διαγωνισμό που έγινε στην Καταλονία και του Αντώνη Δημοβασίλη στο διαγωνισμό του 2018 στην Ιρλανδία, κατακτώντας την τέταρτη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Οι διαδικασίες και η διοργάνωση των διαγωνισμών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και μάλιστα η περιφέρεια Coimbra της Πορτογαλίας που ανακηρύχτηκε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2021, ανακοίνωσε ήδη το όνομα του νέου σεφ που θα την εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό του Οκτώβρη. Πρόκειται για τον Bernardo Calvo, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής στην πατρίδα του παρουσιάζοντας μία παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη συνταγή από τα παιδικά του χρόνια.

Το βραβείο
Το βραβείο «Young Chef» απονέμεται στο πλαίσιο διαγωνισμού που διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT) σε συνεργασία με ινστιτούτα μαγειρικών τεχνών στις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης.

Περιλαμβάνει έναν διαγωνισμό μεταξύ φιναλίστ περιφερειακών διαγωνισμών από όλη την Ευρώπη, που κρίνονται από αρχιμάγειρες και διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι στόχοι του βραβείου είναι:

- Η προώθηση της καινοτομίας στην παραδοσιακή κουζίνα.
Οι τοπικές καλλιέργειες τροφίμων αποτελούν σημαντική πηγή καινοτομίας. Οι παραδόσεις που αναπτύσσονται εδώ και αιώνες αποτελούν το ζωτικό «DNA» των καλλιεργειών τροφίμων και της περιφερειακής γαστρονομίας, και επομένως, μια σημαντική δυνητική πηγή καινοτόμων προϊόντων και εμπειριών.

- Η προώθηση βιώσιμων καλλιέργειες τροφίμων
Τα βιώσιμα τοπικά, περιφερειακά και παγκόσμια συστήματα διατροφής είναι σημαντικά για το μέλλον μας. Το βραβείο Young Chef, ως εκ τούτου, στοχεύει στην τόνωση του διαλόγου σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα της διατροφής και της γαστρονομίας, την παραγωγή και την κατανάλωση.

- Η δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τα τοπικά προϊόντα διατροφής
Τα τοπικά προϊόντα διατροφής είναι συχνά μοναδικά στο έδαφος από το οποίο προέρχονται. Ομοίως, ο περιφερειακός πολιτισμός δημιουργεί μια διάκριση που υπογραμμίζει την προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων. Με την προβολή των αναδυόμενων σεφ που υποστηρίζουν τα τοπικά προϊόντα, αναμένεται να συμβάλει σε μια πιο βιώσιμη και καλύτερη ποιότητα των εμπειριών στον τομέα των τροφίμων.

Ο διαγωνισμός για το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Νέου Σεφ 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Νότιο Αιγαίο, που ανακηρύχθηκε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και σε αυτόν θα συμμετάσχουν νέοι ηλικίας 18-26 ετών, εκπροσωπώντας αντίστοιχες περιφέρειες.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού στοχεύει στην ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της διασφάλισης και της προώθησης των διαφόρων ειδών διατροφής, του πολιτισμού, της τέχνης και του βιώσιμου τουρισμού. Αυτό είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση με τις παγκοσμιοποιημένες τάσεις των τροφίμων που επηρεάζουν τον πλανήτη μας, την υγεία και τις τοπικές οικονομίες.

Το IGCAT είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 2012, σε συνεργασία με περιφερειακές κοινοπραξίες ενδιαφερόμενων μερών στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, της τέχνης και του τουρισμού. Βασίζεται στην εμπειρογνωμοσύνη ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και λειτουργεί σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

Η νίκη του Σταμάτη Μισομικέ
Ο σεφ Σταμάτης Μισομικές συμμετείχε στο διαγωνισμό του 2016, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς στο τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, όπου ο Σταμάτης Μισομικές συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία και από τους 6 κριτές. Τα υλικά που χρησιμοποίησε στο πιάτο είχε μεσογειακές πινελιές, όπως ντοματάκι Σαντορίνης, κάπαρη από τη Ρόδο, σαφράν από την Αστυπάλαια, Συμιακό γαριδάκι κ.α.

Ο ταλαντούχος σεφ κατάφερε να ενθουσιάσει την κριτική επιτροπή, ξεπερνώντας μάλιστα σε βαθμολογία σεφ από χώρες που έχουν μακρά παράδοση στην υψηλή γαστρονομία.

Στον τελικό διαγωνισμό υπήρχαν 10 σεφ από διάφορες χώρες, όπως από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Ολλανδία και την τρίτη η Ιταλία.

Ο Πορτογάλος Bernardo Calvo που θα συμμετάσχει  στον διαγωνισμό τον Οκτώβριο στη Ρόδο  εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Coimbra
Ο Πορτογάλος Bernardo Calvo που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τον Οκτώβριο στη Ρόδο εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Coimbra

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές