Συνέντευξη: Αθανάσιος Μπάρκας: «Να γίνει η Ρόδος η «μέκκα» των μικτών πολεμικών τεχνών»

Συνέντευξη: Αθανάσιος Μπάρκας: «Να γίνει η Ρόδος η «μέκκα» των μικτών πολεμικών τεχνών»

Συνέντευξη: Αθανάσιος Μπάρκας: «Να γίνει η Ρόδος η «μέκκα» των μικτών πολεμικών τεχνών»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 861 ΦΟΡΕΣ

Τη σημασία της Ρόδου στην ανάπτυξη των μικτών πολεμικών τεχνών αποδεικνύει η παρουσία στο νησί του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιου Μπάρκα, αυτές τις μέρες και οι συναντήσεις του προχθές με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Αθλητισμού, Νίκο Νικολή και τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ, Αλέξανδρο Κολιάδη. Συνοδευόμενος από την Ουρανία-Αριέττα Τσαούση, υπεύθυνη ανάπτυξης στο γυναικείο ΜΜΑ, είχε την ευκαιρία να δηλώσει τη θέση της Ομοσπονδίας αλλά και τη διάθεση να καταστεί το νησί μας το επίκεντρο του αθλήματος σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τη διοργάνωση αγώνων κι όχι μόνο.

Ούτως ή άλλως υπάρχει το πλαίσιο, πάνω στο οποίο κάθε χρόνο εφαρμόζεται το πλάνο του αθλητικού τουρισμού για την επιμήκυνση της περιόδου κι έτσι χρειάζεται απλώς η κατάλληλη οργάνωση ώστε να μπουν και οι μικτές πολεμικές τέχνες σ’ αυτό.

Με την παρουσία στο νησί του Αθανάσιου Μπάρκα, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στις εγκαταστάσεις της σχολής των «Ροδίων Μαχητών» ή αλλιώς “Rhodian Fighters”, όπως είναι γνωστή. Έτσι, κάναμε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη νεοσύστατη Ομοσπονδία που περιμένει την αναγνώριση για το τυπικό από τη ΓΓΑ, έχοντας ήδη στις τάξεις της πάνω από πενήντα σωματεία ως μέλη με τέσσερα από τη Ρόδο.

Μαζί μας ήταν ο εκπαιδευτής στους “Rhodian Fighters”, Κανέλλος Κανελλόπουλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος από τον «Μαχητή». Να σημειώσουμε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει σημαντικές πληροφορίες για το ασφαλές αυτό άθλημα στο ερασιτεχνικό του κομμάτι που δεν έχει καμία σχέση με το επαγγελματικό και τις σκηνές βίας εκεί χάριν του …θεάματος, αν επισκεφτεί την ιστοσελίδα στο grmmaf.gr.

Τα σωματεία από τη Ρόδο ενταγμένα στην Ελληνική Ομοσπονδία Μικτών Πολεμικών Τεχνών είναι τα παρακάτω:
- «Αχιλλέας» Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ρόδου
- Όμιλος Γυμναστικής Βαρέων Μαχητικών Αθλημάτων «Rhodian Fighters»- «Ρόδιοι Μαχητές»
-Αθλητικός Σύλλογος Πολεμικών Τεχνών «Ζευς»
-Αθλητικός Σύλλογος Ρόδου WU SHU KWAN KUNG FU «Μαχητής»


Τα κυριότερα σημεία αυτής της κουβέντας:
Πείτε μας δυο λόγια για τη νεοσύστατη Ομοσπονδία...

«Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 με σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα. Έχουμε φτάσει μετά από εννέα μήνες να έχουμε εγγεγραμμένα πάνω πενήντα σωματεία που είναι «πράσινα».
Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγνωρισμένα από τη ΓΓΑ κι ενταγμένα στο Μητρώο ως σωματεία στο ταε κβο ντο, στο kick boxing, στην πυγμαχία, την πάλη, στο μπραζίλιαν ζίου ζίτσου και στο μουάι τάι. Είμαστε η ερασιτεχνική Ελληνική Ομοσπονδία Μικτών Πολεμικών Τεχνών ΜΜΑ, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν παγκόσμια ομοσπονδία αναγνωρισμένη. Καταθέσαμε φάκελο ωστόσο στη ΓΓΑ στις αρχές του Ιουλίου και περιμένουμε την εξέτασή του γι’ αναγνώριση».

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ΜΜΑ;
«Το ΜΜΑ είναι οι μικτές πολεμικές τέχνες και μέσα σ’ αυτές έχουμε πυγμή, λάκτισμα, πάλαισμα και τον συνδυασμό αυτών. Υπάρχει συγκεκριμένη ύλη που δουλεύουμε και δεν είναι… λίγο απ’ όλα. Έχουμε κανονισμούς που σημαίνει ότι τα παιδιά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ηλικίας και σωματικού βάρους παίζουν με ασφάλεια. Για παράδειγμα, έως 18 ετών απαγορεύεται η πυγμή και το λάκτισμα στο κεφάλι που αυτό το καθιστά πολύ ασφαλές άθλημα, έτσι ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και σε βάθος μιας πενταετίας ν’ αναδειχθούν αθλητές που θ’ αντεπεξέλθουν σε αγώνες του εξωτερικού».

Εξηγήστε μας το πώς κάθε σωματείο πολεμικών τεχνών μπορεί να εντάξει και το ΜΜΑ στο πλάνο της ανάπτυξής του;
«Για παράδειγμα, ένα σωματείο του τάε κβοντο μπορεί να συνεργαστεί μ’ έναν προπονητή του μπραζίλιαν ζίου ζίτσου που έχει κύριο χαρακτηριστικό το πάλαισμα. Έτσι, αυτομάτως έχουμε το striking, έχουμε και το πάλαισμα. Σαν στιλ τους δίνουμε την ύλη και εκπαιδεύονται οι προπονητές από σεμινάρια για πιστοποίηση με βαθμίδες από την άσπρη ζώνη κι ανεβαίνουμε. Υπάρχουν άλλωστε προπονητές που έχουν διαπρέψει ως αθλητές και στο πάλαισμα και στο striking κι έχουν παράλληλα πάρει πτυχία από τη ΓΓΑ στο παγκράτιο, την πάλη, το kick boxing».

Από αριστερά οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αθανάσιος Μπάρκας,  Ουρανία-Αριέττα Τσαούση και Κανέλλος Κανελλόπουλος στο ρινγκ  των “Rhodian Fighters”
Από αριστερά οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αθανάσιος Μπάρκας, Ουρανία-Αριέττα Τσαούση και Κανέλλος Κανελλόπουλος στο ρινγκ των “Rhodian Fighters”

Μπορεί να συνυπάρξει το ΜΜΑ με άλλες μαχητικές τέχνες;
«Στόχος μας είναι να έχουμε συνεργασία με όλες τις μαχητικές ομοσπονδίες, για να υπάρχουν «δεξαμενές» αθλητών που θα έρχονται να παίζουν και σε ‘μας αλλά και οι αθλητές μας να μπορούν να παίζουν και στα άλλα στιλ. Έτσι θα βάζουν αγώνες στην… πλάτη τους κι όταν θα φτιάξουμε μια εθνική ομάδα για διεθνείς διοργανώσεις στο εξωτερικό θα υπάρχουν μέλη που θα ‘χουν ήδη παίξει εκατό αγώνες. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε φορέας στο ΜΜΑ για να… τρέξει αγώνες με μικρά παιδιά, αναγκαστικά οι αθλητές πηγαίνουν στο εξωτερικό για πυγμαχία ή μουάι τάι και δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν».

Αναφέρετέ μας το πλαίσιο της οργάνωσης της Ομοσπονδίας
«Μέσα σε λίγους μήνες, παρά τον κορωνοϊό, έχουμε εξήντα δράσεις που μπορεί ο καθένας να μάθει γι’ αυτές μέσω της ιστοσελίδας μας. Στη Ρόδο έχουμε τέσσερα σωματεία και καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται, να μάθουν κάποια στοιχεία για τα αθλήματά τους και τους προπονητές. Μπορούν να δοκιμάσουν από μικρές ηλικίες μέχρι κι ενήλικες.
Όλο αυτόν τον καιρό κάναμε ως Ομοσπονδία προπονήσεις και σεμινάρια μέσω διαδικτύου δύο φορές τη εβδομάδα και πήγαν όλα πολύ καλά. Μέσω αυτού αποδείχτηκε ότι έχουμε κοινές γραμμές, όταν ένας προπονητής από τη Ρόδο δίδασκε σε αθλητές της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα. Κάναμε σεμινάρια προπονητών για την ύλη προσέγγισης του αθλήματος, πιστοποίηση διαιτητών-κριτών που είναι το κυριότερο, αφού αν δεν ξέρεις τους κανονισμούς δεν μπορείς να διδάξεις στους αθλητές. Χωρίς κανόνες δεν μπορεί να είναι ασφαλής ο αθλητής και δεν μπορεί και να διακριθεί. Το 50% του αθλήματος είναι οι διαιτητές και το υπόλοιπο η προσπάθεια μέσω των αγώνων και των δράσεων».

Και τώρα πια περιμένετε το τυπικό της αναγνώρισης από τη ΓΓΑ;
«Όπως ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια διαδικασία, αφού καταθέσαμε φακέλους με τ’ αναγνωρισμένα κατ’ αρχάς σωματεία ώστε ν’ ακολουθήσει και η Ομοσπονδία. Παράλληλα έχουμε συστήσει επιτροπές για τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό με σκοπό τη διοργάνωση αγώνων ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει υπεύθυνος σε κάθε σώμα αλλά και στα ΑμεΑ. Εκεί έχουμε την τιμή να είναι υπεύθυνος ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, «χάλκινος» παραολυμπιονίκης στο Τόκιο στην ξιφασκία με αμαξίδιο και οι συμβουλές του είναι πολύ σημαντικές. Έχουμε επίσης το κομμάτι του γυναικείου ΜΜΑ και πώς μπορούμε να το αναπτύξουμε. Εκτός από το μαχητικό σκέλος, θα μπορούν όλοι μέσω των δράσεων «Άλμα ζωής» με φεστιβάλ κι αγώνες την Ημέρα της Γυναίκας και της Μητέρας να προσφέρουν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
Είμαστε υπέρμαχοι της ισότητας των δύο φύλων, κι αν δείτε στους αγώνες οι γυναίκες είναι πολύ πιο σκληρές και πεισματάρες ή πειθαρχημένες. Απλώς πρέπει να καταλάβουν ότι είναι κι αυτές κομμάτι των μικτών πολεμικών τεχνών και να πρωτοστατήσουν. Καλούμε έτσι, προπονήτριες, αθλήτριες και παράγοντες σε σωματεία να βοηθήσουν εθελοντικά ή να γίνουν μέλη της διοίκησης».

Πώς μπορεί ν’ αφήσει ένας γονιός το παιδί του ν’ ασχοληθεί με το ΜΜΑ όταν αναπαράγονται από την τηλεόραση και το διαδίκτυο σκηνές βίας στους αγώνες του;
«Το ΜΜΑ είναι το καλύτερο και το χειρότερο άθλημα ταυτοχρόνως. Το πιο παρθένο και το πιο καμένο. Αν ψάξει κάποιος το ΜΜΑ στο διαδίκτυο, θα δει διοργανώσεις επαγγελματικές με πρωταγωνιστές ανθρώπους που ασχολούνται με αναβολικά, αίμα και το πώς θα βγάλουνε χρήματα. Το κομμάτι το δικό μας είναι ερασιτεχνικό κι απευθυνόμαστε σε προπονητές πιστοποιημένους σε κάποιο μαχητικό άθλημα, άρα έχουν… φιλτραριστεί από τις ομοσπονδίες και τη ΓΓΑ, αποτελώντας παιδαγωγούς. Είναι προπονητές τουλάχιστον Γ’ Κατηγορίας, που σημαίνει ότι έχουν περάσει μια σχολή ενός χρόνου με 350 ώρες, εξεταζόμενοι στο θεωρητικό και το πρακτικό κομμάτι, γι’ αυτό έχουν κι άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τα παιδιά θα προπονηθούν σ’ έναν χώρο με κανονισμούς, με διαιτητές-κριτές αναγνωρισμένους σε μαχητικό άθλημα και υπάρχει ασφάλεια. Έτσι, αθλητές από τεσσάρων έως δεκαοκτώ ετών δεν θα έχουν χτυπήματα στο κεφάλι με τα χέρια και τα πόδια. Δεν έχουν επίσης τελείωμα της τεχνικής στο πάλαισμα. Παράλληλα υπάρχουν κατηγορίες, γι’ αυτό κάποιοι αθλητές με διακρίσεις σε υψηλό επίπεδο σε μαχητικό άθλημα θ’ αγωνιστούν σε ανώτερη κατηγορία μετά από απόφαση ειδικής επιτροπής. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύονται όλοι. Στο παρελθόν είχαμε δει να δηλώνονται αθλητές επιπέδου σε κατώτερη κατηγορία για τη διάκριση και για να …πουλήσει ο σύλλογος την επιτυχία στον κόσμο με αποτέλεσμα να σταματούν ν’ ασχολούνται πολλοί με τις πολεμικές τέχνες».

Η επίσκεψή σας στη Ρόδο τι σκοπό είχε;
Ανά την Ελλάδα έχουμε πραγματοποιήσει επισκέψεις στα σωματεία. Δεν περιμένουμε να έρθουν τα σωματεία σε ‘μας, πηγαίνουμε εμείς στα σωματεία, για να τους δείξουμε ότι είμαστε κοντά και δεν είναι μόνα τους. Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν είναι το επίκεντρο η Αθήνα, αλλά η επαρχία είναι μια μεγάλη πηγή που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και πόσω μάλλον η Ρόδος που είναι τουριστικό σημείο με μάχιμο κόσμο από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα. Τα σωματεία που είναι πολύ δραστήρια πρέπει να ξεκινήσουν τις διοργανώσεις και να δουν και το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού. Δεν γίνεται ν’ αφήνουμε απ’ έξω τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη ή την Πελοπόννησο. Πρέπει να κάνουμε πρωταθλήματα και δεν σας λέω το Πανελλήνιο που πρέπει να φιλοξενείται κάθε χρονιά σε διαφορετικό νομό.
Η Ρόδος πρέπει να γίνει η «μέκκα» των μικτών πολεμικών τεχνών στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού. Όλος αυτός ο κόσμος πρέπει ν’ απορροφηθεί σε αθλητικά καμπ που θα συνδυάζουν αθλητισμό και πολιτισμό. Έχουμε Ιστορία αφού η Ελλάδα μέσω του παγκρατίου, της πάλης και της πυγμαχίας δημιούργησε πλαίσιο και μπορούμε να πατήσουμε σ’ αυτό για την εξέλιξη των μικτών πολεμικών τεχνών και να το «πουλήσουμε», όπως λέμε στη γλώσσα του μάρκετινγκ, στους ξένους. Έτσι θα έρθουν στην Ελλάδα, θα μάθουν την ιστορία μας και θα γυμναστούνε στις διακοπές του».

Οι Νίκος Νικολής, Ιωάννης Κανελλόπουλος, Ουρανία-Αριέττα Τσαούση,  Αθανάσιος Μπάρκας, Αλέξανδρος Κολιάδης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος  και Κανέλλος Κανελλόπουλος
Οι Νίκος Νικολής, Ιωάννης Κανελλόπουλος, Ουρανία-Αριέττα Τσαούση, Αθανάσιος Μπάρκας, Αλέξανδρος Κολιάδης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Κανέλλος Κανελλόπουλος

Είχατε όμως την ευκαιρία να τα πείτε και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης;
«Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και μας δώσανε οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου να καταλάβουμε το πώς λειτουργούν. Μας παρουσίασαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις προς εκμετάλλευση και τους αναφέραμε ό,τι έχουμε κάνει όλο αυτόν τον καιρό, παράλληλα με πρόγραμμα δραστηριοτήτων πριν κλείσουν τα σχολεία ή αφότου έχει φύγει ο κύριος όγκος των τουριστών από την πόλη, προς τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Θέλουμε όμως παράλληλα τα σωματεία μας να είναι μπροστάρηδες με τους προπονητές και πρωταγωνιστές τα μικρά παιδιά. Στον ΔΟΠΑΡ δηλώσαμε θέση και τις κινήσεις μας, για να είμαστε στο πλευρό τους κι αυτοί στο πλευρό μας, ώστε να γίνουν διοργανώσεις εξελισσόμενες σε θεσμούς».

Στη Ρόδο συναντηθήκατε και με ανθρώπους του αθλήματος;
«Επισκεφθήκαμε τον Παναγιώτη και τον Κανέλλο Κανελλόπουλο και διαπιστώσαμε το επίπεδο της δουλειάς τους. Δυστυχώς αυτά τα σωματεία εξαιτίας του κορωνοϊού επλήγησαν, μιας και δεν μπορούσαν να κάνουν τις προπονήσεις τους σε κλειστούς χώρους αλλά πλήρωναν τα πάγιά τους. Αναγκαστικά έβγαιναν στην ύπαιθρο για προπονήσεις, αλλά τον χειμώνα αυτό είναι πολύ δύσκολο ενώ το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού πολύς κόσμος δουλεύει. Κάναμε τηλεδιασκέψεις για να κρατήσουμε τους αθλητές κοντά, αλλά με την επίσκεψή μου εδώ διαπίστωσα πως είναι νοικοκυρεμένοι σύλλογοι.
Όλη αυτή η προσπάθεια βασίζεται στις προσωπικότητες κι όχι στο άθλημα. Οι προσωπικότητες στήνουν το άθλημα και όχι το άθλημα τις προσωπικότητες. Τα μέλη αυτής της προσπάθειας είναι νοικοκύρηδες, εντάξει στην προσωπική τους ζωή και τη δουλειά τους, καθαροί στους χώρους τους με όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής. Αυτά είναι θέματα προπονητών και διοίκησης, γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι. Κι ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κι ο λογιστής, όπως επίσης η διοίκηση είμαστε στο πλευρό τους, γιατί τα σωματεία καταθέτουν πια δικαιολογητικά στον Δήμο τους και τη ΓΓΑ, εφόσον είναι ενταγμένα στο Μητρώο».

Διαβάστε ακόμη

Πανέτοιμος ο Φοίβος

Γ’ Εθνική Κατηγορία: Ήττα για τη Ρόδο, για το γόητρο ο Ιάλυσος

Συνέχεια μ’ ενδιαφέρον στο 24ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκάκι Γυναικών στη Ρόδο

Τέσσερα παιχνίδια σήμερα για το τοπικό μπάσκετ

Γ’ κατηγορία ΕΠΣΔ: Πέφτει σήμερα η αυλαία της χρονιάς

Ανταγόρας-Διαγόρας για τις Παγκορασίδες του βόλεϊ σήμερα στην Κω

Πρωταθλήτρια Παίδων στο μπάσκετ η Ακαδημία Καλύμνου!

Ισόπαλος ο Διαγόρας, παραμένει πρώτος