Ιστορικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάρτηση της ελληνικής σημαίας

Ιστορικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάρτηση της ελληνικής σημαίας

Ιστορικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάρτηση της ελληνικής σημαίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1690 ΦΟΡΕΣ

Στο ψηφιακό περιοδικό του γυμνασίου Κρεμαστής e-θρανίο, δημοσιεύτηκαν σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες μιας ιστορικής στιγμής για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για την εκδήλωση που έγινε στις 16 Ιουλίου 1946 όταν ανυψώθηκε η γαλανόλευκη σημαία στο Δημαρχείο Ρόδου. Στο περιοδικό του γυμνασίου (υπεύθυνοι καθηγητές Μαριάννα Τσαβέλλα, Χριστίνα Καρέλου και Βασ. Καγκελάρης) αναφέρονται τα εξής:

«Καθώς κάναμε το αφιέρωμα για την 7ηΜαρτίου στο e-θρανίο, σταθήκαμε όπως και οι περισσότεροι στα σημαντικότερα γεγονότα της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα μέχρι και την Απελευθέρωση. Οι φωτογραφίες που συνόδεψαν το σχολικό αφιέρωμα είναι πολύ γνωστές σε όλους.

Όμως θύμισαν σε κάποιον αναγνώστη μας ότι διατηρεί στο σπίτι του έναν μικρό φωτογραφικό θησαυρό από ένα γεγονός μεγάλης σημασίας, που όμως δεν αναφέρεται συχνά. Πάμε πίσω στις 27 Ιουνίου 1946, όταν το συμβούλιο των 4 συμμάχων υπουργών Εξωτερικώ αποφάσισε την παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα και το σχέδιο εγκρίθηκε στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι. Ύστερα από τ απόφαση των δυνάμεων, οι αγγλικές αρχές κατοχής έδωσαν την άδεια να υψωθεί η ελληνική σημαία στο Δημαρχείο της Ρόδου από τις 16 Ιουλίου 1946, και η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη τον Οκτώβριο του 1947.

Για την αυθόρμητη εκδήλωση των κατοίκων της Ρόδου και τον ενθουσιασμό τους για την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων την ίδια ημέρα, στις 16 Ιουλίου 1946, υπάρχουν λίγες αναφορές.

Ο κ. Ζαγοριανόςδιαβάζοντάς το σχολικό μας αφιέρωμα θυμήθηκε μη δημοσιοποιημένες φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο πατέρας του, Ιωάννης Ζαγοριανός, όταν είχε επισκεφθεί τη Ρόδο τις ημέρες εκείνες και με τη φωτογραφική του μηχανή απαθανάτισε την ιστορική στιγμή.

Ο κ. Ζαγοριανός επικοινώνησε μαζί μας και χωρίς δισταγμό μας έδειξε τις φωτογραφίες και μας επέτρεψε να τις δημοσιοποιήσουμε. Ο κ. Ζαγοριανός Ιωάννης είχε γεννηθεί στο Σουδάν από πατέρα Ροδίτη που είχε εξοριστεί κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας. Σπούδασε στο Σουδάν, όταν αυτό ήταν ακόμα υπό αγγλική κατοχή.

Όταν όμως η Ρόδος πέρασε στην αγγλική κατοχή, επισκέφτηκε τη Ρόδο για διακοπές. Στις 16 Ιουλίου 1946 και ενώ ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους για να δει την Ελληνική σημαία να κυματίζει ελεύθερα, βρέθηκε μπροστά στην ιστορική στιγμή!

Προφασίστηκε ότι ήταν δημοσιογράφος, μια και κρατούσε φωτογραφική μηχανή, και έτσι μπόρεσε να τραβήξει μοναδικές φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες αυτές έμειναν μέχρι σήμερα γνωστές μόνο στο γιο του, κ. Ζαγοριανό Κωνσταντίνο, ο οποίος μας έδωσε τις πληροφορίες αυτές και μας επέτρεψε να δημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες στο ψηφιακό μας περιοδικό.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ζαγοριανό Κώστα που με τόση προθυμία μοιράστηκε τις φωτογραφίες και μας βοήθησε να αισθανθούμε, έστω και λίγο, τον ενθουσιασμό και την ιστορικότητα της στιγμής».

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους