Παναγιώτης Κουνάκης: «Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό μου»

Παναγιώτης Κουνάκης: «Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό μου»

Παναγιώτης Κουνάκης: «Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό μου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2338 ΦΟΡΕΣ

«Ο αέρας ανανέωσης και αλλαγής πνέει παντού»

Για την εμπιστοσύνη του κόσμου, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ίδιου του προέδρου, στο πρόσωπό του, τον διαχρονικό αγώνα που δίνει ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου αλλά και τη σχέση του που έχει με τη νέα γενιά, μίλησε στη «Ροδιακή» με συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα κος Παναγιώτης Κουνάκης.

 

Κύριε Κουνάκη, είστε υποψήφιος για τις εκλογές του Μαΐου με το ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά συμμετέχετε σε μία τέτοια διαδικασία, ωστόσο δεν είστε πρωτοεμφανιζόμενος στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας καθώς έχετε αναδειχτεί δύο φορές ως περιφερειακός σύμβουλος. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα διαφέρουν. Πείτε μας, πώς είναι να δίνει κάποιος τη «μάχη» του σταυρού για μία θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο;


Όπως είπατε, πράγματι, είναι γνώριμη διαδικασία από την προηγούμενη ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως η εκπροσώπηση μιας ιστορικής παράταξης με τόσο μεγάλη προσφορά στην ελληνική κοινωνία αλλά και τόσο βαθιές ρίζες στα νησιά μας, είναι κάτι περισσότερο από μια μεγάλη τιμή.

Το αντιλαμβάνομαι, περισσότερο, ως μια κορυφαία ευθύνη απέναντι στον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και απέναντι στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα τους συμπολίτες μου, που έχουν «αγκαλιάσει» την υποψηφιότητά μου. Και την ευθύνη αυτή θα την τιμήσω δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό για να μπουν ξανά τα νησιά μας σε μια πορεία προοπτικής και ανάπτυξης, που δεν θα αφήνει καμία και κανέναν πίσω.

Αρκετοί από τους αντιπάλους σας είναι δοκιμασμένα στελέχη στο κόμμα με σημαντική πορεία και έργο. Το ίδιο και στα υπόλοιπα κόμματα στην περιοχή μας. Σας ανησυχεί ο ανταγωνισμός;
Τιμώ και σέβομαι την ιστορία και την πολιτική διαδρομή όλων των υποψηφίων μας. Άλλωστε, είναι ένα ψηφοδέλτιο που, κατά γενική ομολογία, μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις δίπλα στο ΠΑΣΟΚ.

Από κει και πέρα, η δικιά μου υποψηφιότητα έχει ως στόχο να εκφράσει το αίτημα του κόσμου της παράταξης για ανανέωση. Αίτημα που εκφράστηκε άλλωστε και με την εκλογή του προέδρου μας, του Νίκου Ανδρουλάκη. Και όταν λέμε ανανέωση, δεν εννοώ μόνο με όρους ηλικίας, αλλά ανανέωση και σε ιδέες, πρακτικές και νοοτροπίες.

Ανανέωση που επιτέλους ανατρέπει την κατεστημένη αντίληψη που θέλει τους ίδιους και τους ίδιους να βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο του τόπου μας τα τελευταία 20 και 30 χρόνια. «Είναι ώρα να μπείτε εσείς οι νέοι μπροστά», με πρότρεψε πριν λίγες μέρες ένας ψαράς στη Λέρο. «Είναι η ώρα να μας δώσετε κι εσείς τη δύναμη και την εμπιστοσύνη», του απάντησα. Αυτό ζητάω και από τους πολίτες της Ρόδου.

Από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και συζητήσεις σας με τους συμπατριώτες μας, ποια εικόνα έχετε σχηματίσει για την εκλογική αναμέτρηση;
Να σας πω την αλήθεια, οι πιο πολλοί συμπατριώτες μας αναρωτιούνται, όπως κι εγώ, ποιος είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Δωδεκάνησα. Έγινε κάποιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο; Υπήρξε κάποια πρωτοβουλία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ; Έγινε κάτι με την αναβάθμιση των υπηρεσιών και δομών υγείας; Τίποτε, απολύτως.

Άλλη μια τετραετία στασιμότητας για τα Δωδεκάνησα ήρθε να προστεθεί στην τετραετία απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τόπος μας χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ και βουλευτές που θα διεκδικήσουν, θα παλέψουν και θα επιβάλλουν για τις αλλαγές που θα δώσουν ελπίδα και βγάλουν επιτέλους τα Δωδεκάνησα από τη θέση της γαλαρίας που συστηματικά μας έχουν τοποθετήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είχατε πρόσφατα μια σφοδρή σύγκρουση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που σας κατηγόρησε επί προσωπικού για το θέμα του ΦΠΑ, ενώ υπήρξε και κοντρα για τις αναφορές του Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Τι συνέβη;
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα βασικό πρόβλημα. Αρνούνται να δεχθούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου καταργήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα. Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα, είναι σαφές ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να κάνει διαχείριση της ήττας του.

Γι’ αυτό οι αναφορές στον Ανδρέα, γι’ αυτό και η υιοθέτηση των τότε συνθημάτων. Ναι, ο Τσίπρας μιλάει για την Αλλαγή. Τι είναι όμως η Αλλαγή; Είναι μόνο μια λέξη; Τόσο απλά νομίζει πως είναι τα πράγματα; Η Αλλαγή είναι χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά ειδικά των πατεράδων και των παππούδων μας, γιατί είναι γεμάτη εικόνες και εμπειρίες.


Είναι γεμάτη από την εκπλήρωση των προσδοκιών γενεών και γενεών. Είναι γεμάτη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Γιώργου Γεννηματά και του Δημήτρη Κρεμαστινού, τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια πανεπιστήμια που έκαναν τα παιδιά των νησιωτών, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, οικοδομώντας το μέλλον τους με αξιοπρέπεια.


Τι είναι η Αλλαγή; Ο σεβασμός στον άνθρωπο, η πραγματική ισότητα, η άρση των μεγάλων διακρίσεων του μετεμφυλιακού κράτους που ένωσε τους Έλληνες τη δεκαετία του 1980 χωρίς κομματικές ταυτότητες, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Τι είναι η Αλλαγή; Τα μεγάλα έργα, οι οδικοί άξονες, τα αεροδρόμια, το μετρό.

Είναι η είσοδος της Ελλάδας στο Ευρώ, η πατριωτική εξωτερική πολιτική, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι ανεξάρτητες Αρχές και θεσμοί, όπως το ΑΣΕΠ και η Διαύγεια. Αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της πραγματικής αλλαγής.
Άρα, ο Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι δεν φτάνουν τα συνθήματα. Το έργο, η ιστορία και η κοινωνική ρίζα είναι αυτά που κάνουν να διαφέρει το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, από τη δική του παράταξη. Και είμαστε όλοι εδώ να πιάσουμε αυτό το νήμα της ιστορικής μας παράδοσης.

Συνδυάζοντας την εμπειρία με την ορμή της ανανέωσης, να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ το σπίτι κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού πολίτη. Το σπίτι που θα στεγάζει όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα.

Αν εκλεγείτε βουλευτής σε ποια ζητήματα θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας και πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε τον τόπο μας από τα βουλευτικά έδρανα;
Σαφέστατα, ο πρώτος μας στόχος μας είναι η αναβάθμιση του τομέα της υγείας στην περιοχή μας. Θεωρώ αδιανόητο να μένουν ακάλυπτες καίριες θέσεις ιατρών και νοσηλευτών στις δομές υγείας της Δωδεκανήσου και κυρίως στα νοσηλευτικά μας ιδρύματα, ιδιαίτερα στη Ρόδο που συνεχώς γίνεται αποδέκτης κρίσιμων περιστατικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα αλλά και ασθενών που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.


Είναι πέραν της κοινής λογικής, να μη διαθέτει το Γ.Ν. Ρόδου ένα καινοτόμο τμήμα ακτινοθεραπείας, στερώντας έτσι στους καρκινοπαθείς την άμεση πρόσβαση στη θεραπεία τους. Επιβεβλημένη κρίνεται και η ενεργοποίηση της τηλεϊατρικής που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη το κρίσιμο ζήτημα της επαναφοράς του ΦΠΑ, που αποτελεί κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών μας όπως επίσης και την εξασφάλιση μιας ασφαλούς συγκοινωνιακής διασύνδεσης μεταξύ των νησιών μας αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα.


Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα στους πολίτες του τόπου μας. Θέλουμε τον τόπο μας να εκπροσωπούν οι βουλευτές της ΝΔ που αποδεδειγμένα παρουσίασαν μηδενικό έργο αλλά και πιθανώς ο Αλέξης Τσίπρας που δεν κατάγεται από εδώ; Ή βουλευτές που θα ενώνουν δυνάμεις, θα παλεύουν και θα διεκδικούν το καλύτερο για τον τόπο μας; Στις 21 Μαΐου τους καλώ να δώσουν εντολή για αλλαγή και επιτέλους ανανέωση στα Δωδεκάνησα.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να ψηφίσει η νέα γενιά από την οποία προέρχεστε και εσείς;
Αρχικά, θα πρέπει να ψηφίσει. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Σε μια κοινωνία ανισοτήτων, υπάρχει μια στιγμή, που όλοι, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, τόπο κατοικίας ή οικονομική κατάσταση, είμαστε ισότιμοι. Είτε ο κάτοικος της Κηφισιάς, είτε ο κάτοικος του Καστελλόριζου.

Κι αυτή η στιγμή, είναι πάνω στην κάλπη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, πρώτα και πάνω απ’όλα, οι νέες και οι νέοι μας να ψηφίσουν. Από κει και πέρα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν άλλα τέσσερα χρόνια όπως τα προηγούμενα οκτώ, ή ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής σε 10 μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Από την αναβάθμιση του ΕΣΥ και την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την υλοποίηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, την αντιμετώπιση της ακρίβειας ή την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όλα αυτά θα κριθούν στην κάλπη της 21ης Μαϊου.

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;


Εδώ και καιρό, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να επιβάλουν στο ΠΑΣΟΚ ότι τάχα πρέπει σώνει και ντε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κακές επιλογές. Ανάμεσα στο δίδυμο της καταστροφής Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Εμείς επειδή πιστεύουμε στην πολιτική και όχι στη σεναριολογία, καταθέτουμε τις αξίες μας, το πρόγραμμά μας, τους ανθρώπους μας και ζητάμε από τους πολίτες να μας αξιολογήσουν και να μας δώσουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουμε τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ευημερία.


Δεν θα βάλουμε από το παράθυρο αυτούς που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα διώξει από την πόρτα. Ούτε με τον αυταρχισμό ούτε με τη δημαγωγία. Αν η χώρα χρειαστεί σταθερότητα, το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί από την πρώτη Κυριακή με πρόγραμμα και οριοθετημένες προτάσεις. Ξεκάθαρα, χωρίς παρασκηνιακές συζητήσεις, χωρίς μοίρασμα καρεκλών, αλλά με αξιακές και προγραμματικές προϋποθέσεις.

Γιατί χωρίς ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα - και κατ’ επέκταση ο τόπος μας, τα Δωδεκάνησα, θα βολοδέρνει ανάμεσα στο δύο κακές επιλογές που θα την καθηλώνουν. Δεν αξίζει στους Έλληνες μια τέτοια τύχη, ένας αγώνας προς τα κάτω, με αυταρχικές πρακτικές, αλαζονεία, συγκεντρωτισμό, ανισότητες και άλυτα προβλήματα, όπως το δημογραφικό και η κλιματική κρίση.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής