Μ. Καμμά-Αλιφέρη: Η Τήλος έχει δώσει πολλές πρωτιές για τη χώρα μας

Μ. Καμμά-Αλιφέρη: Η Τήλος έχει δώσει πολλές πρωτιές για τη χώρα μας

Μ. Καμμά-Αλιφέρη: Η Τήλος έχει δώσει πολλές πρωτιές για τη χώρα μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1484 ΦΟΡΕΣ

Η συμμετοχή των γυναικών που έθεσαν υποψηφιότητα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μικρή έναντι των ανδρών και ακόμα μικρότερος ο αριθμός των γυναικών που εξελέγησαν είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι είτε ως δήμαρχοι.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, εξελέγησαν 13 γυναίκες δήμαρχοι έναντι 246 ανδρών, ποσοστό 5,2%. Την ίδια στιγμή, μόλις 2 είναι οι γυναίκες υποψήφιες δήμαρχοι που θα αναμετρηθούν στον επαναληπτικό γύρο της Κυριακής (σ.σ. σήμερα), γεγονός που καταδεικνύει ότι η Αυτοδιοίκηση ανδροκρατείται.

Και μπορεί στην πλειοψηφία τους οι τοπικές κοινωνίες να εξακολουθούν να απέχουν μακράν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ωστόσο, ένα το μικρό ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, η πανέμορφη Τήλος, κάνει τη διαφορά.

Η Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, επανεξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 54,52%, σε έναν τόπο που πρωτοπορεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά επίπεδα με επίκεντρο τις ανθρωποκεντρικές δράσεις, τον σεβασμό στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων, είναι το πρώτο νησί στον κόσμο που κατήργησε τους ΧΥΤΑ και τους δημόσιους κάδους, υιοθετώντας το “Just Go Zero Tilos”, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που ξεκινάει από συλλογή πόρτα-πόρτα και καταλήγει στην πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων που παράγονται στο νησί.

«Η Τήλος έχει δώσει πολλές πρωτιές για τη χώρα μας και δείχνει τον δρόμο ως προς το πώς πρέπει να είναι μία σύγχρονη κοινωνία», δήλωσε, συνομιλώντας με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου στον ραδιοφωνικό «αέρα» του Αθήνα 9.84.

Παράλληλα, όμως, ανέδειξε την κρισιμότητα του να εγκύψει η πολιτεία στην ουσία των προβλημάτων του τόπου της.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, έκλεισε η δομή φιλοξενίας ενώ και το τυροκομείο και η κτηνοτροφική μονάδα που λειτουργήσουν υπό τη μορφή ΚοινΣΕπ με μετόχους στο εγχείρημα πρόσφυγες, πλέον, ερημώνουν. Επίσης, μας «καίει» και το πολεοδομικό, ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να διευθετηθεί με μία απλή ψήφιση ενός νόμου στη Βουλή.

Είναι τραγικό αυτό που ισχύει τώρα, να επιτρέπει δηλαδή στον κάτοικο ενός μικρού νησιού να μπορεί να χτίσει μόνο εάν η ιδιοκτησία του είναι άνω των 4 στρεμμάτων. Σε νησιά όπως το δικό μας, δεν υπάρχουν τέτοιες ιδιοκτησίες. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι ως ένας μικρός τόπος με πολλές ιδιαιτερότητες, χρειαζόμαστε διαφορετική μεταχείριση», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε -μεταξύ άλλων- την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στο νησί που οδηγεί πολλά παιδιά και οικογένειες να εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

«Έχουμε παιδιά που επέλεξαν κατεύθυνση σε μάθημα για το οποίο δεν υπάρχει καθηγητής στην Τήλο με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να εγκαταλείπουν το νησί. Πρόκειται για μία μεγάλη ανοιχτή πληγή για τον τόπο μας.

Πώς θα κρατήσουμε παιδιά και οικογένειες εδώ; Τα νησιά αιμορραγούν από τέτοιες πολιτικές», σημείωσε, προσθέτοντας: «Πρέπει η πολιτεία να φροντίζει διαχρονικά να καλύπτει τις βασικές ανάγκες νησιών όπως το δικό μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα της εδαφικής συνοχής. Χρειάζεται να καλύπτουν τουλάχιστον τις βασικές υποδομές, γιατί ένας τόσο μικρός τόπος δεν δύναται να εξυπηρετείται -για παράδειγμα- από ένα διπλανό χωριό. Εμείς εδώ δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

(Πηγή: athina984.gr)

Διαβάστε ακόμη

Συνολικά 43 άτομα ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια κι εντοπίστηκαν σε Τήλο και Σύμη

Ξεκίνησε η λειτουργία της Παλαιοντολογικής Έκθεσης Νάνων Ελεφάντων Τήλου "ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ"

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για μεταφορά μεταναστών

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού