Νερά Καλλιθέας (31): Πώς ένα παιδί γνώρισε στις δόξες τους τις Θερμοπηγές, παρέα με τον Μπρουνέττι

Νερά Καλλιθέας (31): Πώς ένα παιδί γνώρισε στις δόξες τους τις Θερμοπηγές, παρέα με τον Μπρουνέττι

Νερά Καλλιθέας (31): Πώς ένα παιδί γνώρισε στις δόξες τους τις Θερμοπηγές, παρέα με τον Μπρουνέττι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 421 ΦΟΡΕΣ

Το σπίτι του, κέντρο διακινήσεως φιλελευθέρων ιδεών

Νερά Καλλιθέας. Η γνωστή σκιτσογράφος και όχι μόνο, της «Καθημερινής», Έλλη Σολωμονίδου-Μπαλάνου, στο Μεσοπόλεμο, μικρό παιδί επισκεφτόταν τα Νερά Καλιθέας λόγω του θείου της Αινεία Μπρουνέττι, και της θείας της Έλλης, που ήταν και βαφτισιμιά της.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η Έλλη Μπαλάνου έγραφε στην «Καθημερινή», ότι γνώρισε την Καλιθέα στις δόξες της. «Παιδί, ακόμα, γνώρισα τον κοσμοπολίτικο αέρα της, με την καθημερινή μικρή της ορχήστρα, τα μπάνια της, στις απίστευτες αμμουδιές της ή στους βράχους της, με τα σιντριβάνια και τις πηγές της…

Από το 1935-εγώ παιδί ακόμα, όταν άρχισαν να με παίρνουν μαζί τους οι Μπρουνέττι-μέχρι την Eνσωμάτωση όλα πήγαιναν καλά… Μετά λίγο λίγο η Καλιθέα εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε, ερημώθηκε…». Ο Αινείας Μπρουνέττι, γράφει ο άλλος ανιψιός του, Σωκράτης Δάλλας, με «ανθρωπιστικές και φιλελεύθερες καταβολές, ήταν φυσικό να μην είχε ανεχθεί το ανελεύθερο φασιστικό καθεστώς.

Ακόμη και προ του πολέμου, και κατά τη διάρκειά του, το υμιυπόγειο ιατρείο του της οδού Κω, υπήρξε ο χώρος συγκεντρώσεως των σκεπτομένων και επομένως δημοκρατικών ανθρώπων, και της, παρά τις δυσκολίες, διακινήσεως των φιλελευθέρων ιδεών, για τις οποίες εργαζόταν ο Αινείας σε αδελφική συνεργασία με το Ροδίτη γιατρό Λάζαρο Ιωάννου Τηλιακού, που βέβαια έφερε σημαντικό βάρος της προσπάθειας σαν Έλλην, αλλά και σαν κατά είκοσι ακριβώς χρόνια μικρότερος του Αινεία...». Στη μικρή φωτό σκίτσο της κας Μπαλάνου.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους