Ο Σύλλογος Διαγόρας φάρος του Ελληνισμού

Ο Σύλλογος Διαγόρας φάρος του Ελληνισμού

Ο Σύλλογος Διαγόρας φάρος του Ελληνισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 600 ΦΟΡΕΣ

Η Μαντολινάτα...

Μαντολινάτα του Γυμναστικού Συλλόγου «Διαγόρα», σε εκδρομή τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα.

Ο Σύλλογος υπήρξε, εκείνα τα σκληρά και μαύρα χρόνια το λίκνο του Ελληνισμού, ο φάρος, το σχολείο, όπου εκτός από την άθληση σε όλα σχεδόν τα σπορ της εποχής, οι νεαροί βλαστοί της Ρόδου, μάθαιναν γράμματα, μουσική παιδεία, επαγγέλματα, τα πάντα. Ήταν μια κυψέλη, ένα καταφύγιο γνώσεων και πολιτισμού, μια ασπίδα, ενάντια σ’ αυτά που θέλησαν να επιβάλουν εκείνοι που νόμισαν ότι μπορούν να αλλάξουν τον ρουν της Ιστορίας…

Η ποιότητα του έργου του Συλλόγου αντικατοπτρίζεται σ’ αυτά που πρόβαλλαν τη Ροδιακή κοινωνία. Απόδειξη, στις 17.1.1917 στην αίθουσα του Βενετοκλείου Γυμνασίου, δόθηκε η Γ΄ Μουσικοφιλολογική ημερίδα όπου η Μαντολινάτα ανέβασε τον Κουρέα της Σεβίλλης του G. Rossini, τα Χρυσά κύματα του Massimo Bravio, τη Ροδιακή αύρα με μόνο κιθάρες υπό τον Γ. Βαλλή και Ιερόθεο Σχίζα, Μονολόγους-η αναγνώριση δύο ηρώων υπό τον Στ. Πετρίδη, και «Τάσος και Φλώρα» υπό τον Εμμ. Παντελίδη, τη «Χρυσαλλίδα, έργο του Δρόσου Σκόττη, τις «Σκέψεις εραστού», σερενάτα, ο «Επαίτης» υπό τον Γ.Θ.Γεωργιάδη, καντσονέτες της Ανατολής και την «Aida» του Βέρντι. Φυσικά παιζόταν ο εμβατήριο του Διαγόρα.

Οι πρωτεργάτες της Μαντολινάτας ήταν οι Ιερόθεος Σχίζας , Μιχαήλ Αποστολίδης, Παναγιώτης Μουζουράκης, Νικόλαος Μουζουράκης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Περδικάκης, Σταύρος Δεληγιάννης, Α. Αμάτο, Ιωάννης Κατσούρης, Αλέξιος Θυμανάκης, Εμμανουήλ Παντελίδης, Αντώνιος Γιακουμάκης, Ν.Α. Παπανικολάου, Βάσος Λουϊζίδης, Ηλίας Κυραμαριού, Γεώργιος Κώτσου, Π. Πετρίδης, Εμμανουήλ Πετρακάκης, Κωνσταντίνος Κοντοβέρος και Δημήτριος Τσουμπρής.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους