Ο πρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν απευθύνεται από το κατάστρωμα του «Κούριερ» στο Αμερικανικό Έθνος...

Ο πρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν απευθύνεται από το κατάστρωμα του «Κούριερ» στο Αμερικανικό Έθνος...

Ο πρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν απευθύνεται από το κατάστρωμα του «Κούριερ» στο Αμερικανικό Έθνος...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 376 ΦΟΡΕΣ

Το αποκαλεί... «Φορτίο της αλήθειας»

ΚΟΥΡΙΕΡ: Ο απόπλους του πλοίου «Courier», από τα ναυπηγεία Shipyard in Hoboken, του Νιού Τζέρσεϋ, όπου του δόθηκαν οι τελευταίες πινελιές, για την αποστολή του, προς τη θάλασσα της Κορέας, γίνεται στις 15 Φεβρουαρίου 1952.

Ο πομπός του των μεσαίων κυμάτων είναι ισχύος 150.000 watts, πανίσχυρος για την εποχή εκείνη, μεγαλύτερος από κάθε άλλο σταθμό στις ΗΠΑ. Διαθέτει και ένα βραχέων κυμάτων, ισχύος 35.000 watts. Το πλήρωμά του, αποτελείται από δέκα αξιωματικούς, ογδόντα άντρες του Λιμενικού Σώματος και έξι μηχανικούς της υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαπλέοντας τα παράλια των ΗΠΑ, επισκέπτεται το σκάφος ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρρυ Τρούμαν, στις 4 Μαρτίου 1952, και αφού το αποκαλεί «φορτίο της Αλήθειας», απευθύνεται προς το Αμερικανικό Έθνος και σε βαρυσήμαντο μήνυμά του -έτσι το σχολίασαν οι εφημερίδες της εποχής-δηλώνει ότι «μιλώ σήμερα από ένα πλοίο.

Αυτό το σκάφος, δεν φέρνει πυροβόλα όπλα ή άλλα μέσα καταστροφής. Αυτό θα είναι ένας γενναίος μαχητής στην υπόθεση της ελευθερίας. Μεταφέρει πολύτιμο φορτίο, και το φορτίο αυτό είναι η αλήθεια. Θα μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας και φιλίας σε όλους εκείνους, που καταπιέζονται από την τυραννία… Ο λαός των ΗΠΑ, τείνει χείρα φιλίας σε όλους, κάποια μέρα όλοι οι άνθρωποι θα περπατήσουν στο φως της ειρήνης και της δικαιοσύνης…».

Είπαμε Ψυχρός πόλεμος. Αναβρασμός υπάρχει παντού. Φορμόζα, Ινδοκίνα( Ντιέν Μπιέν Φου), Ιράν, Ιράκ, Ανατολικά κράτη, Παλαιστίνη, Κασμίρ, απαρχή των κινημάτων στην Αφρική, με κύριους πρωταγωνιστές τους Μάου-Μάου, με τον Γιόμο Κενυάτα.

Το «Κούριερ», έχοντας ακόμη το γκρι ανοικτό χρώμα, πήρε τον αριθμό “W-410”, εκτελεί ένα διάπλου διάρκειας έξη εβδομάδων, στη διώρυγα της Καραϊβικής και το Μεξικό, παίρνει εντολή να εισέλθει στη Μεσόγειο, όπου καταλήγει στο λιμάνι της Ρόδου.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους