Ανδρέας Άκαρας: Ο Δωδεκανήσιος απόδημος που διαπρέπει στις ΗΠΑ

Ανδρέας Άκαρας: Ο Δωδεκανήσιος  απόδημος που διαπρέπει στις ΗΠΑ

Ανδρέας Άκαρας: Ο Δωδεκανήσιος απόδημος που διαπρέπει στις ΗΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1223 ΦΟΡΕΣ

Της
Μαίρης Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Άκαρας, με την ελληνική κατατομή και χρώματα, δηλώνει «υπερήφανος για τις ρίζες του». Γεννημένος στις ΗΠΑ, έρχεται τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο στη Ρόδο και στη Χάλκη.


Μερικές φορές, όπως πέρσι, είχε έρθει 4 φορές, με την Χαλκίτισσα μητέρα του Μαίρη Νικολάου Χρυσοβέργη, που ήταν το πρώτο από οκτώ παιδιά. Η Μαίρη Χρυσοβέργη, παντρεύτηκε τον Ελληνο-Κύπριο Νικόλαο Άκαρα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε και ο δεύτερος γιος τους Ανδρέας.

Το πρώτο ταξίδι του Ανδρέα Άκαρα, ήταν στην Κύπρο όταν βαφτίστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέα, που σήμερα βρίσκεται στα Κατεχόμενο. Αμέσως μετά τη βάφτισή του, ήρθαν στη Ρόδο και στη Χάλκη. Με ένα μικρό “διάλειμμα” την περίοδο των σπουδών του, ο Ανδρέας Άκαρας, έρχεται στη Ρόδο και στη Χάλκη, ανελλιπώς.
Τα ελληνικά του άψογα, αλλά με μετριοφροσύνη δηλώνει ότι δεν είναι ορθογράφος. Διαβάζει ελληνικές εφημερίδες, αρθρογραφεί στον Αμερικανικό και Ελληνικό Τύπο, του αρέσει η Ελληνική Λογοτεχνία, και λατρεύει τον Καζαντζάκη.

Είναι πτυχιούχος «Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών» και «Νομικής», έχει Διδακτορικό στις «Διεθνείς Σχέσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα» από το Πανεπιστήμιο της Maryland. Κατοικεί στην Washington D.C. όπου διατηρεί και το γραφείο του, για τις επαγγελματικές, “πατριωτικές” και πολιτικές του δραστηριότητες, που τον αναγκάζουν να ταξιδεύει συχνά σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα. Στο Αμερικανικό Κολλέγιο “Anatolia” της Θεσσαλονίκης, διδάσκει θέματα που άπτονται της “Παιδείας” και “Μεταρρυθμιστικής Εξέλιξης”, και σχεδιάζει να δημιουργηθεί «Διεθνές Κέντρο Ερευνών» στο “Ανατόλια”. Στην Washington DC βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με το ισχυρό Ελληνικό Lobby, καθώς διαμένουν περισσότεροι από 40.000 Έλληνες, και αρκετοί είναι Δωδεκανησιακής καταγωγής. Εκκλησιάζεται σε μία από τις πολλές θαυμάσιες Ορθόδοξες εκκλησίες, όπως είναι η Αγία Σοφία, Άγιοι Θεόδωροι, Αγία Αικατερίνη κ.α. και πάντα συμμετέχει στις πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ με τα άλλα Χριστιανικά Δόγματα και ιδιαίτερα με την “Αδελφή Καθολική Εκκλησία” είναι άριστες και το δραστήριο Πανορθόδοξο Ινστιτούτο, υπάγεται στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.
Ο Ανδρέας Άκαρας δήλωσε στην «ΡΟΔΙΑΚΗ», ότι είναι «Ελληνο-Αμερικανός Ροδίτης-Χαλκίτης», τρέφοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για την Κύπρο και νιώθει «πόνο για τα κατεχόμενα».

Είναι «Σύμβουλος» γνωστών προσωπικοτήτων που έπαιξαν και παίζουν σημαίνοντα ρόλο στα διεθνή δρώμενα για την Ελλάδα μας, όπως του Γερουσιαστή Σαρμπάνη και του Βουλευτή Γιάννη Σαρμπάνη, στων οποίων υπήρξε “ειδικός σύμβουλος”. Ουσιαστική ήταν και η συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα και είναι στέλεχος του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Οι σχέσεις του με τον Μπίλ Κλίντον είναι άριστες, και έχει επισκεφτεί με ειδικές Αποστολές τουλάχιστον επτά ξένες χώρες, χειριζόμενος θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με τον Βουλευτή Σαρμπάνη, έχει επισκεφτεί περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής, και άνω των 45 Πολιτειών των ΗΠΑ. Είπε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ»:

«Στις περισσότερες χώρες, όχι μόνον γνώριζαν την Ελλάδα, αλλά εκτιμούσαν ιδιαίτερα την Ελληνική μου καταγωγή». Επισκέφτηκε την Κύπρο 12 φορές ως μέλος Αποστολής, αλλά υπήρξα και προσκαλεσμένος του Κυβερνήτη της Κύπρου». Έχει συνομιλήσει με τον Γ. Παπανδρέου και τον σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Είναι «Ειδικός Σύμβουλος», όχι μόνον πολιτικών προσωπικοτήτων των ΗΠΑ, αλλά και μεγιστάνων επιχειρηματιών, όπως «ειδικός σύμβουλος» της Εταιρείας και του Πολιτικού Γραφείου του διεθνoύς φήμης Dennis Mehiel, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπίλ Κλίντον και προετοιμάζουν τον πολιτικό προγραμματισμό για τις επερχόμενες εκλογές. Η έδρα των επιχειρήσεων του Dennis Mehiel (Ντένις Μιλ) βρίσκεται στο Μανχάταν και ο Ανδρέας Άκαρας ως Ειδικός του Σύμβουλος, προγραμμάτισε και ξεκίνησαν έργα υποδομής σε εθνικό επίπεδο. Ο Dennis Mehiel είναι απόγονος Έλληνα απόδημου από τη Σμύρνη, γνωρίζει άριστα τα ελληνικά θέματα και προβλήματα, τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’.

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης αναγνωρίζοντας την αφοσίωσή του και τον προσφορά του. τον ανακήρυξε «Μέγα Άρχοντα». Ο Dennis Mehiel μαζί με τον Ανδρέα Άκαρα, βοηθούν επίσης με πολλούς τρόπους την Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ.
Ως Σύμβουλος του Σαρμπάνη, ο Ανδρέας Άκαρας, είχε μαζί με τον Βουλευτή, την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, διοργάνωναν “Δημόσιες Συζητήσεις”, και του ανέθεταν την ευθύνη της υποστήριξης των ελληνικών θέσεων και θεμάτων. Μια από τις πολλές επιτυχίες αυτής της συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν Ρεπουμπλικάνος βουλευτής προσπάθησε να “περάσει” στις ΗΠΑ κατασκευαστικές εταιρείες Τουρκικών συμφερόντων με κυριότερο στόχο την ακτοπλοΐα.

Ο Ανδρέας Άκαρας και ο βουλευτής Σαρμπάνης, απέδειξαν την «έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από τους Τούρκους» και απέτυχε η διείσδυση της τουρκικής εταιρείας στις ΗΠΑ.
Ο Ανδρέας Άκαρας φρόντισε επίσης, να έρθει στην Ελλάδα το Πρόγραμμα: «Center for Talented Youth» - υποτροφίες για ταλαντούχα παιδιά 11-14 ετών, κι έχει στόχο να επεκταθεί περαιτέρω, σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Νιάρχος». Σε συνεργασία με τον βουλευτή Σαρμπάνη, ο Ανδρέας Άκαρας, πραγματοποίησε συζήτηση στη Βουλή με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερία Λόγου», αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Είπε στην ΡΟΔΙΑΚΗ: «Οργανώσαμε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, δεξίωση την Ημέρα της Εορτής του Αγίου Ανδρέα – Προστάτη του Φαναριού – όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι και άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών, αλλά και Θρησκειών που καταπιέζονται, σε δημόσια συζήτηση, με θέμα: “Αρχές Δικαίου - Ανθρώπινα Δικαιώματα και Θρησκευτική Ελευθερία», με τεράστια συμμετοχή και απήχηση.
Σε αυτή την εκδήλωση, συμμετείχαν 22 βουλευτές και γερουσιαστές, μέλη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών. Σημείωσε έκτοτε, κάθε χρόνο διοργανώνουμε την ίδια εκδήλωση, που θεωρείται η πρώτη εκδήλωση μέσα στο Κογκρέσο, την ημέρα του Αγίου Ανδρέα, όπου “ακούγεται” το Φανάρι.» Αν και Νομικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Διαχειριστικών Θεμάτων ο Ανδρέας Άκαρας, ποτέ δεν παραμέλησε τις σχέσεις του με τη Βουλή των ΗΠΑ και ίδρυσε με τη συνδρομή των βουλευτών και του Dennis Mehiel, την μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Saint Andrew Freedom Forum» (Άγιος Ανδρέας-Διάλογος Ελευθερίας). Είπε στη ΡΟΔΙΑΚΗ:
«Συμμετέχουν πολίτες από πολλές χώρες της υφηλίου. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές ελευθερίες, στην ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα αξιοπρεπούς ζωής. Εκτιμούμε και σεβόμαστε τον πλούτο της Γης, τον Πολιτισμό, την πνευματική και πολιτισμική διαφορετικότητα.

Αγωνιζόμαστε να αφυπνισθούν και να συνειδητοποιήσουν όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι λαοί, που αποστερούνται την ελευθερία του λόγου, ότι πρέπει ελεύθερα να χαίρονται τον πολιτισμό τους, να ασκούν την θρησκευτική τους πίστη και να παίρνουν ελεύθερα αποφάσεις. Αυτές οι εκδηλώσεις στη Βουλή, έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα και ήδη το Διεθνές Forum έχει προσφέρει πολλά Ιδιαίτερα αποδοτική είναι και η συνεργασία μας με το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σε επαφή και συνεργασία με τη Σχολή της Χάλκης (της Κωνσταντινούπολης) με στόχο τη στήριξη και επίλυση των προβλημάτων της Χάλκης, μαζί με Ορθόδοξους και Καθολικούς Προκαθήμενους, συζητούνται θέματα και επιλύσεις προβλημάτων, όπως και θέματα προσέγγισης, αδελφοσύνης και ενότητας. Οργανώνομε επίσης, ένα Συμπόσιο Δημοσιογράφων στη Σχολή της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη) με θέμα την “Ελευθερία του Λόγου”.

Σε αυτά τα Forum, έχομε και πολλούς νέους, που δεν είναι ιδιαίτερα “θρήσκοι”, αλλά συμμετέχουν για λόγους συνειδησιακούς και έκδηλης αναγνώρισης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πραγματικά μας στηρίζει έμπρακτα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται στους Αμερικανούς ο ρόλος πού έπαιξε η Ορθόδοξη Εκκλησία στον Αγώνα για τις ισότιμες σχέσεις, όταν ο Ιάκωβος διαμαρτυρήθηκε σθεναρά και τάχθηκε υπέρ της ισονομίας και ισότητας και όλοι ν’ απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα». Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής γι αυτό το θέμα, είναι ο δικός μας Ελληνο-Αμερικανός Ανδρέας Άκαρας, με τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με βουλευτές, όπως είναι και ο εμπνευστής του «Άγιος Ανδρέας διάλογος Ελευθερίας», ενώ ταυτόχρονα “λειτουργεί’ ως σύνδεσμος και με “Αφροαμερικανούς”.

Είπε στη ΡΟΔΙΑΚΗ: «Ζητώ να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, να δημιουργηθούν πυρήνες και να οργανωθούν δραστηριότητες αναφορικά με την “Ελευθερία του Λόγου”. Ήδη εκδήλωσαν επιθυμία συνεργασίας τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Υπάρχουν υποδομές και ενδιαφέρον κι εδώ στη Ρόδο, διότι όπως γνωρίζετε, η Ρόδος έχει δημοκρατική και πολυπολιτισμική παράδοση, εφόσον από αιώνες συνυπάρχουν αρμονικά Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι. Οι Ροδίτες έχουν επιδείξει και αποδείξει την ευρύτητα του πνεύματός τους. Άλλωστε ο «διάλογος» είναι καθαρά ελληνική έννοια και αυτός ο «λόγος-διάλογος» είναι η αρχή της επίλυσης των προβλημάτων, ακόμα και όταν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Εύχομαι κι ελπίζω, ότι κατά την επόμενη επίσκεψή μου στη Ρόδο, θα έχω τη χαρά να συμμετάσχω σε Forum με θέμα την «Ελευθερία του Λόγου».

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στη ΡΟΔΙΑΚΗ, ο Ανδρέας Άκαρας, κατέληξε: «Η αγάπη μου για τη Ρόδο, πηγάζει από την οικογένεια και τη ζεστή αγκαλιά των Ροδιτών από τα παιδικά μου ακόμα χρόνια, που με υποδέχονταν σαν “παιδί της ομογένειας” με ανοιχτοσύνη και τρυφερότητα. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τους Ροδίτες και επιθυμώ να προσφέρω σε αυτούς που μου έδωσαν απλόχερα τόσα πολλά και προπαντός “ταυτότητα και συνείδηση ελληνική”. Προσπαθώ να προσφέρω ό,τι και όσα περισσότερα για τη Μητέρα Πατρίδα και ιδιαίτερα για τη γενέτειρα της μητέρας μου – τη Ρόδο. Να είστε σίγουροι, ότι οι προσπάθειές μου για την Ελλάδα και τη Ρόδο ειδικότερα, δεν περιορίζονται μόνον στον πνευματικό και πολιτικό τομέα, αλλά μ’ ενδιαφέρει και ο οικονομικός παράγων. Δεν φείδομαι προσπαθειών και στον επενδυτικό τομέα. Σας ευχαριστώ»





Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη