Εκφραστής και αιχμή του δόρατος των αγώνων

Εκφραστής και αιχμή  του δόρατος των αγώνων

Εκφραστής και αιχμή του δόρατος των αγώνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 401 ΦΟΡΕΣ

Ό,τι το εκλεκτότερο διέθετε όλα αυτά τα χρόνια ο πνευματικός κόσμος του τόπου μας φιλοξενήθηκε στις σελίδες της εφημερίδας καταθέτοντας απόψεις, αναδεικνύοντας προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.


Συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της Ροδιακής στις 3 Σεπτεμβρίου 1915, αυτή η χρονιά είναι η 100η από την ίδρυση της εφημερίδας μας. Γεγονός σημαντικό για την εφημερίδα, αλλά και για το νησί μας. Σκοπός μας είναι με διάφορες εκδηλώσεις και αφιερώματα να γιορτάσουμε το γεγονός – ελάχιστες είναι οι εφημερίδες που Πανελλαδικά έχουν αυτήν την ιστορία- και να αναδείξουμε τους αγώνες και την προσφορά της εφημερίδας μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν το Σεπτέμβριο του 1915 ο Εμμανουήλ Καλαμπίχης μαζί με τον Κ.Μ. Αναστασιάδη κυκλοφορούσαν το πρώτο φύλλο, με την προτροπή και την υποστήριξη της Δημογεροντίας και του Μητροπολίτη Αποστόλου Τρύφωνος, είχαν ως κύριο σκοπό « την προάσπιση του δικαίου της ελευθερίας, την προβολή της ελληνικότητος της νήσου και την ομαλή λειτουργία των κοινοτικών και εκκλησιαστικών πραγμάτων».

Οι οιωνοί ήταν αντίθετοι.
Η Ιταλία ήταν Μεγάλη Δύναμη και η άνοδος του φασισμού λίγα χρόνια αργότερα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Ενώ η Ελλάδα βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, να αιμορραγεί από τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής και να κλυδωνίζεται από την εσωστρέφεια που αυτή προκάλεσε.
Οι οιωνοί ήταν αντίθετοι.

Η “Ροδιακή” εκφραστής και αιχμή του δόρατος των αγώνων των παππούδων μας, γνώριζε ότι « Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης» Παρά τους οιωνούς επέμεινε. Παρά τις δυσκολίες άντεξε.

Κανένα αποτέλεσμα δεν έφεραν οι απειλές, η λογοκρισία, τα οικονομικά και άλλα ε-μπόδια, ούτε και αυτό το κλείσιμο της εφημερίδας το Σεπτέμβριο του 1939.
Η εφημερίδα στάθηκε όρθια.

Και όταν στις 7 Μαρτίου του 1948 ο Εμμανουήλ Καλαμπίχης περίμενε στην προκυμαία του λιμένα του Μαντρακίου, μαζί με τους άλλους επισήμους να υποδεχθεί το Βασιλέα Παύλο, αυτό ήταν η αναγνώριση τόσο των προσωπικών του αγώνων, όσο και της εφημερίδας.

Από δω και πέρα ο αγώνας άλλαξε περιεχόμενο, αφορούσε στην ανασυγκρότηση του τόπου. Η Ρόδος έπρεπε να τρέξει σε έναν αγώνα μετ’ εμποδίων στο στίβο της ειρήνης, ενωμένη πια με τη Μητέρα Ελλάδα. Η σκληρή δουλειά όλων για την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου ήταν ο πρωταρχικός στόχος και αυτός επιτεύχθηκε. Και επιτεύχθηκε γιατί υπήρχε η βασικότερη προϋπόθεση για αυτό: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Αυτή και μόνο ήταν αρκετή για να γίνουν όλα όσα έγιναν τα τελευταία 70 χρόνια- και έγιναν πολλά.

Έτσι στις 22 Μαρτίου του 1948 ο Καλαμπίχης επανεκδίδει τη Ροδιακή ΤΟΥ και το κύριο άρθρο της ημέρας εκείνης έχει τίτλο « Η Δωδεκάνησος καλείται να αξιοποιήση την ελευθερίαν της».

Ο τόπος μας προόδευσε και από κοντά σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν συνέχεια « Η Ροδιακή». Και όταν λέμε « Η Ροδιακή» αναφερόμαστε στους ανθρώπους της, σε όλους όσα πρόσφεραν και μόχθησαν για την εφημερίδα και πάνω από όλα για τον τόπο. Να αναφέρουμε ότι τον αείμνηστο Εμμ. Καλαμπίχη διαδέχθηκαν στην έκδοση οι αείμνηστοι Στέλιος Κωτιάδης και Εμμανουήλ Ζαννής, ενώ από το 1954 η ιδιοκτησία ανήκει στην ΟΕ Στ. Κωτιάδης-Σάββας Τσοπανάκης.

Διευθυντές της διετέλεσαν οι Εμμ. Παπαβασιλείου, Γιώργος Μαρτίνης, Ν. Καπιτσόγλου, Εμμ. Μπακίρης, Γ. Ζαχαριάδης, Δ. Τσοπανάκης, Αθ. Μαρασιώτης, Σπ. Παγκάς, ενώ σήμερα την εφημερίδα διευθύνει ο Λ. Μαστής.

Πλήθος δημοσιογράφων και συνεργατών εργάσθηκαν για την έκδοση. Ό,τι το εκλεκτότερο διέθετε όλα αυτά τα χρόνια ο πνευματικός κόσμος του τόπου μας φιλοξενήθηκε στις σελίδες της εφημερίδας καταθέτοντας απόψεις, αναδεικνύοντας προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.

Βασική στόχευση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Ροδιακής θα είναι η παρουσίαση της προσφοράς της, όλα αυτά τα χρόνια.
Κλείνοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε, τις χιλιάδες των αναγνωστών μας σε όλο τον κόσμο, ότι αποκλειστικός γνώμονας της εφημερίδας μας ήταν , είναι και θα είναι το συμφέρον και η προκοπή του τόπου μας.

Βαθύτατη πίστη μας είναι, ότι από τη στιγμή που υπάρχει η βασική προϋπόθεση για την πρόοδο ενός τόπου Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όλα τα άλλα εύκολα ή δύσκολα, μπορούν να γίνουν.

Όσο για τα προβλήματα, που σήμερα επηρεάζουν αρνητικά αυτή την πορεία, είναι βέβαιο ότι αυτά θα είχαν λυθεί, αν ο τόπος και οι άνθρωποί του είχαν περισσότερο λόγο πάνω σ’ αυτά, μέσα από θεσμούς αποκέντρωσης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Να το πούμε πιο απλά, πιστεύουμε ότι κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε μόνο με επιδοτήσεις, «ευνοϊκά» μέτρα και παρεμβάσεις. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος, οι άνθρωποί του δημιουργικοί, έντιμοι και εργατικοί. Ας τους αφήσουν να κάνουν πράξη όλα όσα πιστεύουν, όλα όσα μπορούν.

Σήμερα οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας, επιτρέπουν στη Ροδιακή να συνεχίσει με ακόμα καλύτερους όρους την προσπάθεια της συνεχούς βελτίωσης, παραμένοντας πάντοτε αταλάντευτη στις αρχές της αντικειμενικότητας, της ανεξαρτησίας και της υπηρέτησης του κοινού συμφέρο-ντος.

Και όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν, χωρίς την ουσιαστική στήριξη των χιλιάδων αναγνωστών της Ροδιακής, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά και απέναντι στους οποίους δεσμευόμαστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους.
Καλή Χρονιά!

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους