Ελεύθερος ο Ροδίτης που εμπλέκεται στην υπόθεση με τα 110 κιλά ναρκωτικής ουσίας

Ελεύθερος ο Ροδίτης που εμπλέκεται στην υπόθεση  με τα 110 κιλά ναρκωτικής ουσίας

Ελεύθερος ο Ροδίτης που εμπλέκεται στην υπόθεση με τα 110 κιλά ναρκωτικής ουσίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 751 ΦΟΡΕΣ

Ελεύθερος με συγκεκριμένους όρους έως να αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου για το αν προφυλακιστεί ή όχι, αφέθηκε χθες ο 51χρονος κάτοικος Ρόδου ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση με τα 110 κιλά της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ.

Ελεύθερος ο Ροδίτης που εμπλέκεται στην υπόθεση  με τα 110 κιλά ναρκωτικής ουσίας

Ο 51χρονος συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Γρηγόρη Μοράρη προσήχθη χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας πως αφενός δεν γνώριζε το περιεχόμενο των δεμάτων που παραλάμβανε καθώς θεωρούσε ότι επρόκειτο για τοπικά προϊόντα της Αιθιοπίας και αφετέρου ακόμη και αν ήξερε σε καμία περίπτωση δεν θα αντιλαμβανόταν ότι επρόκειτο για απαγορευμένη ουσία αφού στην χώρα (στην Αιθιοπία) όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια τα φυτικό αυτό προϊόν κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους χωρίς κανέναν περιορισμό!

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέως και ανακρίτριας καθώς η πρώτη ζήτησε να αφεθεί ο 51χρονος ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και η κα. Ανακρίτρια να κριθεί προσωρινά κρατούμενος και να πάρει το δρόμο για τις φυλακές.

Την διαφωνία θα λύσει εντός των επομένων 8 ημερών το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο και θα αποφανθεί αν ο 51χρονος πάρει το δρόμο για τις φυλακές ή παραμείνει ελεύθερος με όρους.

Σε κάθε περίπτωση, βάση και της ισχύουσας νομοθεσίας έως τότε ο 51χρονος παραμένει ελεύθερος με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, του κατοίκον περιορισμού και της αφαίρεσης του διαβατηρίου του.

«Έστειλα μόνο δύο δέματα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος χθες ο 51χρονος επανέλαβε ότι και προανακριτικά είχε δηλώσει στους αστυνομικούς. Όπως είπε γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζούσε με τους γονείς του σε πόλη της Αιθιοπίας έως το 2010 οπότε και ήρθαν στην Ρόδο από όπου κατάγεται η μητέρα του και κατοίκησαν στο χωριό της όπου διατηρούν έξι δωμάτια τα οποία και το καλοκαίρι ενοικιάζει ο 51χρονος καταφέρνοντας να κερδίσει το μοναδικό εισόδημά τους.

Με τον 36χρονο συγκατηγορούμενο του είχαν γνωριστεί στην Αιθιοπία, ποτέ όμως δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του, πέραν αυτών που συνήθως έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Το καλοκαίρι ο 36χρονος επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να τον εξυπηρετήσει στέλνοντας δύο δέματα με Αιθιοπικά προϊόντα σε φίλους του, προφανώς Αιθίοπες, στην Αμερική μέσω ταχυδρομείου.

Ο 51χρονος τον πίστεψε και δέχθηκε και πράγματι έστειλε τα δύο δέματα σε αυτούς που ο 36χρονος του υπέδειξε. Μάλιστα είπε ότι έλαβε και ένα μικρό ποσό από πρόσωπα που δε γνωρίζει (προφανώς όμως ήταν οι παραλήπτες των δεμάτων) και το οποίο αφορούσε προφανώς τα έξοδα στα οποία είχε κάνει για την αποστολή των δεμάτων. Όσα δε χρήματα περίσσεψαν ο 51χρονος τα έστειλε καθ’ υπόδειξη του συγκατηγορούμενό του.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν πίστευε ότι τα δέματα περιείχαν ΚHAT αλλά τοπικά προϊόντα της Αιθιοπίας. Ωστόσο ακόμη και να το αντιλαμβάνονταν δεν θα του περνούσε από το μυαλό ότι η αυτή η ουσία είναι παράνομη, αφού έχοντας μεγαλώσει στην Αιθιοπία, η ουσία αυτή πωλείται ελεύθερα στους δρόμους σαν τσάι χωρίς κανένα περιορισμό ή έλεγχο με μηδαμινή αξία.

Ο 51χρονος αναφέρθηκε και το γεγονός ότι από εκείνη τη φορά και έπειτα δεν παρέλαβε αλλά ούτε έστειλε κάποιο άλλο δέμα αλλά και στην αξία της ποσότητας που έστειλε, δηλαδή τα 35,870 γραμ. τα οποία σύμφωνα και με τα όσα αναφέρουν οι αστυνομικοί η αξία της ανέρχεται σε 10.761 ευρώ.

Ο εντοπισμός των δεμάτων και η σύλληψη
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και συνολικά στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης έχουν κατασχεθεί 108.938 γραμ. της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ τα οποία είχαν σταλεί από την Αιθιοπία σε 53 συσκευασίες που περιλαμβάνονταν σε 14 δέματα.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου 2015 όταν υπάλληλοι του Τμήματος εκ των υστέρων ελέγχων Παραποιημένων και Δίωξης εντόπισαν και κατάσχεσαν στον χώρο των ΕΛ.ΤΑ. στο τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνολικά 22 δέματα με διαφορετικούς αποστολείς και τρεις παραλήπτες.

Τα δέματα περιείχαν αποξηραμένα φύλλα της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ. Από τα 22 αυτά δέματα, τα 6 που περιείχαν 24 συσκευασίες με 46.650 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας, προορίζονταν για τη Ρόδο.

Τα δέματα αυτά ήρθαν πράγματι στο νησί μας στις 20 Ιανουαρίου ενώ παράλληλα ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, το οποίο και ανέλαβε πλέον τον χειρισμό της όλης υπόθεσης. Την επόμενη μέρα (στις 21 Ιανουαρίου 20150 έγινε η πρώτη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη παράδοση των έξι δεμάτων στον άνθρωπο που αναγράφονταν ως παραλήπτης, δηλαδή στον 51χρονο.

Όμως ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει τα πακέτα και έτσι οι αστυνομικοί τον εντόπισαν τελικά έξω από το σπίτι του. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του 51χρονου διάφορα έγγραφα αποστολής χρημάτων μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με παραλήπτη και αποστολέα (σε διαφορετικές περιπτώσεις) τον συλληφθέντα κάτοικο Ρόδου.

Όμως τα έξι δέματα δεν ήταν τα μοναδικά που είχαν έρθει στο νησί μας για τον 51χρονο. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την διερεύνηση της υπόθεσης, τον Νοέμβριο του 2014 ο 51χρονος έπρεπε να είχε παραλάβει και άλλα δύο δέματα προερχόμενα από την Αιθιοπία όμως ουδέποτε εμφανίστηκε και τα δέματα επεστράφησαν στα ΕΛ.ΤΑ Ρόδου ως αζήτητα.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στις αποθήκες του ταχυδρομείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν άλλα έξι δέματα με αποστολέα αλλοδαπό (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μόνο που τα στοιχεία ήταν διαφορετικά), και παραλήπτη πάντα τον 51χρονο κάτοικο Ρόδου.

Συνολικά τα 8 δέματα αυτά περιείχαν 29 συσκευασίες της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ βάρους 62.288 γραμ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 2014 ο 51χρονος έστειλε στις Η.Π.Α. δύο δέματα βάρους 18.060 γραμ. και 17.870 γραμ. αντίστοιχα με την ίδια ουσία. Και τα δύο δέματα έφεραν ως αποστολέα το όνομα του 36χρονου. Μάλιστα τα αποδεικτικά της αποστολής οι αστυνομικοί τα βρήκαν στην έρευνα που έκαναν στο σπίτι του 51χρονου.

Σε ότι αφορά τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, σύμφωνα με την δικογραφία ο 51χρονος φέρεται να παρέλαβε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 το χρηματικό ποσό των 807,64 ευρώ και των 660,03 ευρώ από τις Η.Π.Α. και με αποστολέα διαφορετικό αλλοδαπό σε κάθε περίπτωση.

Την ίδια δε ημέρα ο 51χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών στον 36χρονο συγκατηγορούμενο του, το ποσό των 841,08 ευρώ. Επίσης στις 3 Ιουλίου 2014 ο 51χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της ίδιας εταιρείας ταχυμεταφορών το χρηματικό ποσό των 323,50 ευρώ στον 36χρονο.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο