Η Ροδίτισσα που έφερε το Μπαλί στη Ρόδο!

Η Ροδίτισσα που έφερε το Μπαλί στη Ρόδο!

Η Ροδίτισσα που έφερε το Μπαλί στη Ρόδο!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4042 ΦΟΡΕΣ

Η Μπέσσυ Σπάρταλη δημιούργησε τη δική της βιοτεχνία στην καρδιά του Μπαλί και διαθέτει τη φίρμα της σ΄ όλη την Ελλάδα

Μια Ροδίτισσα που δραστηριοποιείται στο Μπαλί, που πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια πήγε για διακοπές, κι έφτιαξε μετά τη βιοτεχνία της που απέκτησε φίρμα και γίνεται όλο και πιο γνωστή μιας και τα δημιουργήματά της διατίθενται χονδρικά σε επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα!
Είναι η Μπέσσυ Σπάρταλη, που μοιράζει εκεί τον μισό χρόνο της αφού εδώ είναι η οικογένειά της, αλλά και οι υπόλοιπες επιχειρηματικές της δραστηριότητές.
Στον εξωτικό παράδεισο, στην καρδιά του Μπαλί το Ντενμπασάρ, εργάζονται για αυτήν ντόπιοι με τον παραδοσιακό τρόπο του Μπαλί και τα προϊόντα της- ρούχο, τσάντα, παπούτσι- πέραν του ότι διατίθενται στα δικά της καταστήματα στη Ρόδο παραγγέλλονται από επιχειρηματίες σ΄ όλη την Ελλάδα που τ΄ ανακάλυψαν στον εξωτικό προορισμό.
Η Μπέσσυ Σπάρταλη που τόλμησε έξω από τα καθιερωμένα, όπως άλλωστε έκανε πάντα γι εκείνους που τη γνωρίζουν, έφερε το Μπαλί στη Ρόδο και το αντίστροφο αντί να δοκιμάσει σ΄ έναν πιο προσιτό ευρωπαϊκό προορισμό. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, αλλά και τόλμης και ρίσκου που αναλαμβάνεις. Μια επιλογή έξω από τα συνηθισμένα η οποία ενώ είχε πολλούς λόγους να αποτύχει κατάφερε να μας κάνει να μιλάμε γι αυτήν!



Πως είναι να ζει κανείς στο Μπαλί;
Το να βρίσκεσαι ως τουρίστας στο Μπαλί είναι εκπληκτικό, είναι πολύ ωραίο. Και το να δραστηριοποιείσαι στο Μπαλί τον μισό χρόνο είναι πολύ ωραίο γιατί γεύεσαι και τη ζωή στο Μπαλί και τη δραστηριότητα. Το να ζεις μόνιμα στο Μπαλί, να δραστηριοποιείσαι εκεί και να είσαι ευρωπαίος είναι σαφώς δυσκολότερο. Άνθρωποι όπως εγώ που έχουμε τις επιρροές της ζωής στην Ευρώπη, αλλά και τα χρήματα που κερδίζουμε και από τη δραστηριότητά μας εδώ, δεν μπορούμε εύκολα να ζήσουμε μόνιμα στο Μπαλί γιατί έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις νομίζω στην καθημερινότητά μας και στις απολαύσεις του δυτικού τρόπου ζωής. Είναι θέμα του πως έχεις συνηθίσει να ζεις τη ζωή σου.

Επομένως το ότι εσείς μοιράζετε τον χρόνο σας είναι το ιδανικό!
Ακριβώς.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που πήγατε στο Μπαλί και τι είπατε τότε;
Ήταν πριν από 21 χρόνια όταν πήγα για διακοπές και λάτρεψα το μέρος το οποίο στη δική μου ιδιοσυγκρασία ταιριάζει απόλυτα. Είναι νησί, έχει ζεστό κλίμα, μυστηριακή ατμόσφαιρα, χαλαρούς ρυθμούς, το λάτρεψα. Την επόμενη φορά που πήγα, σε ένα χρόνο δηλαδή, είχα ήδη αποφασίσει ότι θα μεταφέρω το Μπαλί στη Ρόδο! Με την επιστροφή μου άνοιξα κατάστημα με αντικείμενα από το Μπαλί και έφευγα για εκεί μόνο ένα μήνα το χρόνο προκειμένου να έχω την επαφή και να επιλέγω τα πράγματα που θα φέρνω στη Ρόδο.

Σιγά-σιγά αυξήσατε το διάστημα παραμονής σας εκεί, «εξαφανιζόσασταν» για μήνες!
Περνώντας ο καιρός η διαμονή μου στο Μπαλί όλο και μεγάλωνε. Από το αντικείμενο που αρχικά με ενδιέφερε, το ενδιαφέρον μου στράφηκε στο ρούχο και σε ό,τι αφορά τη γυναίκα, με βάση τα εξαιρετικά υφάσματα που υπάρχουν εκεί, υφάσματα και χρώματα φτιαγμένα στο χέρι από ντόπιες οικοτεχνίες με τον παραδοσιακό τρόπο βαφής, αλλά και μοναδικά σχέδια και μοτίβα. Αποφάσισα να δημιουργήσω τη δική μου βιοτεχνία η οποία βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας του Μπαλί, στο Ντενμπασάρ, και απασχολεί ντόπιους.

Ξεκινήσατε αμέσως να δίνετε δημιουργίες σας και σε άλλα καταστήματα;
Στην αρχή η βιοτεχνία δημιουργούσε αποκλειστικά για το μαγαζί μου στη Ρόδο. Η δουλειά μας, τα σχέδιά μας άρεσαν και στους υπόλοιπους Έλληνες που έρχονταν στο Μπαλί για παραγγελίες, οπότε διαθέσαμε τη φίρμα μας σε εκλεκτούς φίλους επιχειρηματίες και σε άλλα νησιά της Ελλάδος. Τώρα πια διαθέτουμε τη φίρμα μας και σε χονδρική σε επιλεγμένα καταστήματα της Ρόδου ενώ το επόμενο επιχειρηματικό μας βήμα είναι πέραν του καταστήματός που διατηρούμε στη Μεσαιωνική Πόλη, το κατάστημα που ετοιμάζουμε στους Πεύκους της Λίνδου.

Πέρα από το μυστήριο και τα εντυπωσιακά σχέδια πιο άλλο πλεονέκτημα έχει κάποιος που απευθύνεται σ΄εσάς;
Επειδή τις δημιουργίες μας τις σχεδιάζουμε και τις κατασκευάζουμε μόνοι μας μπορούμε να τις προσαρμόσουμε ανάλογα στις απαιτήσεις του κόσμου και όσων μας κάνουν παραγγελία. Ρούχο, τσάντα, παπούτσι, αποκλειστικά με τη φίρμα μας. Και εδώ θέλω να αναφερθώ στον πολύτιμο συνεργάτη μου για την υλοποίηση όλων των progect, ενός Έλληνα που δημιουργεί πολλά χρόνια στο Μπαλί στο χώρο του επίπλου και του σχεδιασμού ρούχων του Ιωάννη Σαρανταένα.

Η φίρμα μας είναι η «Bayu semilir»! Τι σημαίνει ακριβώς;
Στα Μπαλινέζικα σημαίνει «ήπιος άνεμος»!







Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου