Η ανακύκλωση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για όλους

Η ανακύκλωση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για όλους

Η ανακύκλωση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για όλους

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 626 ΦΟΡΕΣ

Χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε να ευαισθητοποιεί τους Δωδεκανήσιους σε οτι αφορά την ανακύκλωση ταπών πλαστικών μπουκαλιών, αλλά και γενικότερα σε ότι αφορά την ανακύκλωση στα μικρά κυρίως νησιά, κ. Γιώργος Καμίτσης, μίλησε στη "Ρ" για την ανάγκη να ξεκινήσει μια πιο ουσιαστική προσπάθεια στο χώρο της ανακύκλωσης.

Ο Πάτμιος κ. Καμίτσης, γνωστός και από την κατασκευή των ξύλινων μηχανικών μερών των μηχανισμών των μύλων στο νησί του πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησε να ευαισθητοποιεί τους συμπολίτες του για το θέμα της ανακύκλωσης, αλλά και του καθαρισμού των βυθών στα λιμάνια τόσο της Πάτμου όσο και κοντινών σε αυτήν νησιών.

Ο ίδιος θεωρεί πως η νομοθεσία λειτουργεί ως τροχοπέδη στις διαδικασίες ανακύκλωσης, ενώ θεωρεί πως τα παιδιά θα πρέπει από το προνήπιο να γνωρίζουν για την ανακύκλωση. Μιλάει για την ανάγκη να ξεκινήσει η ανακύκλωση σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου αλλά και στο κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι μεταφορικές εταιρείες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο κέρδος έχουν να αποκομίσουν απο την όλη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Ο κ. Καμίτσης πριν από ένα  περίπου χρόνο με χιλιάδες τάπες που μάζεψαν οι Δωδεκανήσιοι
Ο κ. Καμίτσης πριν από ένα περίπου χρόνο με χιλιάδες τάπες που μάζεψαν οι Δωδεκανήσιοι

Πότε ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Πάτμο;
H ανακύκλωση στην Πάτμο εφαρμόζεται χρόνια τώρα στον χώρο της εκκλησίας με την επανάχρηση των κεριών. Το έτος 2010 η τοπική εφημερίδα «ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» έστελνε στους γειτονικούς Λειψούς κυρίως χαρτιά γραφείων.

Το έτος 2011 ο τότε ενεργός και γεμάτος απορία πολίτης, Καμίτσης Γεώργιος, με δικά του έξοδα έκανε περισυλλογή υλικών ανακύκλωσης για τρείς μήνες και αποστολή στην Αθήνα προκειμένου να πείσει την Δημοτική αρχή πως είναι πίσω σε σχέση με τους Λειψούς που έχουν σύμβαση με την Ε.Ε.Α.Α από το έτος 2008. Σημαντική η βοήθεια της ναυτιλιακής εταιρείας BLUE STAR FERRIES στη μεταφορά των υλικών.

Η νομοθεσία βοηθάει στις διαδικασίες ανακύκλωσης;
Η νομοθεσία λειτουργεί ως τροχοπέδη στην όποια κίνηση, διότι η εφαρμογή της ανακύκλωσης απαιτεί την ειδική άδεια διαχείρισης μη επικίνδυνων απορριμμάτων. Αυτή εκδίδεται από συγκεκριμένη υπηρεσία με λιγοστούς υπαλλήλους που έχει στον τομέα ευθύνης της τις χωματερές που όλοι γνωρίζουμε πως είναι πονοκέφαλος χωρίς τέλος.

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει χτυπήσει καμπανάκι εδώ και καιρό…. τα πρόστιμα αιωρούνται… δεν εξαφανίστηκαν. Θα έπρεπε η συλλογή των απλών υλικών (χαρτί, πλαστικά, αλουμίνιο ) να είναι μία απλή διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές αρκεί να καταλήγουν σε κέντρο ανακύκλωσης αποδεδειγμένα.
Οι μαθητές της Πάτμου  μαθαίνουν να ανακυκλώνουν
Οι μαθητές της Πάτμου μαθαίνουν να ανακυκλώνουν

Ποιός θέλει να βλέπει πλαστικά παντού εντός και εκτός νερού; Ποιός Δήμαρχος δεν θέλει να διώξει από το νησί του όλη την πλαστικούρα που ήλθε ως προστασία του χ-ψ προϊόντος; Μάλλον κανένας… απλά έχουν την καύση ως πιο γρήγορη λύση…. λάθος μέγα λάθος. Η νομοθεσία υπό συνθήκες ειδικές μπορεί να δώσει λύση. Οι δηλωμένοι άνεργοι να προσφέρουν καθημερινά τετράωρη εργασία στην διαλογή της ανακύκλωσης…. Σκέφτομαι λάθος;

Από που θα έπρεπε να ξεκινάει η εκπαίδευση των συμπολιτών μας αναφορικά με την ανακύκλωση;
Η εκπαίδευση σχετικά με την εφαρμογή της ανακύκλωσης πρέπει να ξεκινάει από το προνήπιο ως παιχνίδι σε συνδυασμό με άλλα ευχάριστα πράγματα όπως η μουσική. Αυτό έγινε στην Πάτμο φτάνοντας με παρουσίαση και πράξεις μέχρι το Λύκειο. Τα παιδιά στην Πάτμο βλέπουν τους χρωματιστούς κάδους εντός των σχολείων και κάνουν με τα χέρια τους καθημερινά το αυτονόητο… διαλογή στα απορρίμματα, στην πηγή τους.

Πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθεί η ανακύκλωση στα νησιά της Δωδεκανήσου που δεν την εφαρμόζουν;
Αποδεδειγμένα η ανακύκλωση υλικών μπορεί να γίνει παντού. Παράδειγμα οι Αρκιοί όπου από το μηδέν φτάσαμε σε τρείς μήνες στο 70%. Οι Αρκιοί διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Πάτμου και ενώ η σύμβαση δεν υποχρεώνει τον εργολάβο για εφαρμογή ανακύκλωσης αυτή έγινε με την βοήθεια των κατοίκων που αμέσως κατάλαβαν το όφελος για την τοπική κοινωνία.

Τα βήματα είναι απλά:
Α) Δημιουργία Κανονισμού Ανακύκλωσης και αναφορά σε αυτή ως υποχρέωση και όχι ως απλή συμμετοχή ρομαντικού χαρακτήρα.

Β) Παρουσίαση της Ανακύκλωσης στα σχολεία σε όλες τις ηλικίες με ταυτόχρονη εγκατάσταση κάδων και παρακολούθηση αυτών με σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών.Τα παιδιά θα πάνε την ανακύκλωση στο σπίτι. Συνδυασμός με άλλες δράσεις, όπως η μουσική.

Γ) Επαφή με τους επαγγελματίες στους χώρους εστίασης δίνοντας ειδικά κίνητρα με σκοπό την μέγιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα, τα ανταποδοτικά προγράμματα είναι καλή και άμεση λύση.

Δ) Μελέτη προϋπολογισμού που λαμβάνει υπόψη την μείωση των απορριμμάτων που μαζεύουν τα οχήματα του δήμου.

Ε) Ενημέρωση των πολιτών με ταχύρυθμα σεμινάρια για την διαλογή στο σπίτι, στην πηγή δηλαδή με τρόπο που να είναι απλός και πρακτικός. Τα υλικά που φτάνουν στην ανακύκλωση ταξιδεύουν εκτός νησιών, τα σκουπίδια των πράσινων κάδων παραμένουν στο νησί κληρονομιά για τις επόμενες γενεές…. .αυτό θέλουμε;
Από καθαρισμό βυθού
Από καθαρισμό βυθού

Πρώτα οι αιρετοί μας, οι εκλεκτοί του τόπου, να καταλάβουν πως χρειάζεται βαθιά τομή που καταβάθος είναι η μόνη αναίμακτη. Εκστρατεία ενημέρωσης με ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα πολλαπλά οφέλη της Ανακύκλωσης ξεκινώντας από τα καθαρό περιβάλλον. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διαθέτει εξοπλισμό και τεχνογνωσία για όποιον την ζητήσει. Μακάρι τα όποια πρόστιμα να μεταφραστούν σε δράσεις ενημερωτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Με λίγη θέληση και επιμονή χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να κατανοήσουν οι κάτοικοι ενός νησιού τι μέλλει γενέσθαι. Οι δήμοι εισπράττουν τέλη καθαριότητας και οφείλουν να μοιράσουν τα έξοδα μεταξύ των σκουπιδιών-Χ.Υ.Τ.Ι και της εφαρμογής της Ανακύκλωσης.

Κατά πόσο μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά οι μεταφορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας;
Οι μεταφορικές εταιρείες πρέπει να βοηθήσουν την ολοκλήρωση της αλυσίδας. Συνήθως γεμάτες νταλίκες έρχονται με λογής- λογής προϊόντα και επιστρέφουν άδειες ή άντε να έχουν μέσα τα ψυγεία ψάρια για τις αγορές της Αθήνας. Με σωστή συνεννόηση μπορούν να μεταφέρουν τα υλικά στα εργοστάσια και να υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για τα δρομολόγια από το λιμάνι μέχρι εκεί.

Στην Πάτμο βρέθηκε μια συμφωνία που λειτουργεί και κανένα από τα δύο μέρη δεν είναι ζημιωμένο. Ειδικά για τα μικρά νησιά να μην ξεχνάμε πως οι ναυτιλιακές εταιρείες παίρνουν επιδότηση για τις άγονες γραμμές και τους αναλογεί συγκεκριμένο τμήμα ευθύνης-συμμετοχής σε τέτοιο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Στο νησί των Αρκιών το φορτηγό που μετέφερε εκεί τα ποτά ή τα αδρανή υλικά έφερνε πίσω την ανακύκλωση με μοναδικό ζητούμενο την πληρωμή του εισιτηρίου επιστροφής και όχι πάντα λόγω γνωριμιών.

Ποιός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Περιφέρειας σε επίπεδο ενημέρωσης και εφαρμογής της ανακύκλωσης;
Η Περιφέρεια προς το παρόν δεν έχει κάποια ανάμιξη σε αυτό το θέμα, αν και θα έπρεπε. Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε πως οδεύουμε σε Περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος θα υποχρεώνει τους Δήμους να κάνουν ανακύκλωση με τα ανάλογα πρόστιμα στην μη συμμόρφωση.

Ποιό είναι το κέρδος της συμμετοχής των πολιτών σε μια τέτοια διαδικασία;
Το κέρδος της συμμετοχής στην ανακύκλωση για τον καταναλωτή είναι άμεσο. Είναι η ίδια του η υγεία. Ότι καταλήγει στην χωματερή παραμένει στην γή και το νερό και μεταφέρεται σε αυτό που αναπνέουμε, πίνουμε και τρώμε. Δεν είναι τυχαίοι οι θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια τι λέει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για το θέμα; Μήπως πριν την επιθυμητή από όλους τουριστική ανάπτυξη πρέπει να λύσουμε πρώτα το θέμα με την διαχείριση των απορριμμάτων και την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών;

Στην Πάτμο αυτή την χρονική περίοδο δουλεύουμε 27 υλικά ανακύκλωσης και υπάρχει αυξητική τάση. Έχει βεβαιωθεί πως η αλυσίδα κινείται γρήγορα και τα όποια πλαστικά με την βοήθεια μας από την ημέρα που έλθουν στην ανακύκλωση μετράνε το πολύ 15 μέρες πριν να πάρουν εξιτήριο και να γυρίσουν στην θέση τους……. στην επόμενη δεύτερη-Τρίτη-τέταρτη χρήση δηλαδή , στα εργοστάσια επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών.
































Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου