Ο Σουλεϊμάν κατακτά τη Ρόδο από τους Ιωαννίτες ιππότες που ηττήθηκαν με προδοσία

Ο Σουλεϊμάν κατακτά τη Ρόδο από τους Ιωαννίτες ιππότες που ηττήθηκαν με προδοσία

Ο Σουλεϊμάν κατακτά τη Ρόδο από τους Ιωαννίτες ιππότες που ηττήθηκαν με προδοσία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1173 ΦΟΡΕΣ

Μετά από πέντε μήνες πολιορκίας της Ρόδου, οι Ιωαννίτες Ιππότες δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν περί συνθηκολόγησης με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που είχε τάμα από τον πατέρα του να αλώσει το νησί των ιπποτών.

Ήταν σαν αγκάθι στην πλάτη της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές, αν και είχαν εξαντληθεί από τις ατελείωτες μάχες, δεν σκόπευαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ο λαός όμως, που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην άμυνα, τους πίεζε, καθώς είχε ήδη βοηθήσει σε όλα τα οχυρωματικά έργα και είχε υποφέρει πολύ από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς και την πείνα.

Τελικά, ενώ ο Σουλεϊμάν ήταν έτοιμος να λύσει την πολιορκία, μια προδοσία τον βοήθησε να πιέσει ασφυκτικά τους πολιορκημένους, που έβλεπαν ότι πια είχαν εξαντλήσει τις αμυντικές τους δυνατότητες. Όμως δεν ηττήθηκαν κατά κράτος, αλλά διαπραγματεύθηκαν την αποχώρηση τους.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1522, μετά από διαπραγματεύσεις με τον Σουλεϊμάν, αποφασίζουν να συνθηκολογήσουν και να αποδεχτούν τους όρους παράδοσης της πόλης, αλλά και της διαφυγής τους. Οι όροι ήταν οι εξής: Οι Ιωαννίτες μπορούσαν να αποχωρήσουν, παίρνοντας μαζί τα όπλα και τα υπάρχοντά τους.

Συγχρόνως, μπορούσαν να φύγουν κι όσοι το επιθυμούσαν, σε διάστημα τριών χρόνων. Οι εκκλησίες δεν θα βεβηλώνονταν και θα υπήρχε ανεξιθρησκία. Ο Σουλτάνος θα χορηγούσε φοροαπαλλαγή για 5 χρόνια και δεν θα γινόταν παιδομάζωμα.

Οι όροι δεν ήταν επαχθείς και ειδικά για το λαό ήταν αρκετά θετικοί, γιατί ο Σουλεϊμάν ήθελε το νησί με εμπορική δράση και ζωντάνια και όχι ένα νεκροταφείο ανθρώπων και ψυχών.

Η ανατροπή Και ενώ ο Μέγας Μάγιστρος Ντελ Ιλ αλ Ντάμ και ο Σουλεϊμάν είχαν συνθηκολογήσει, ορισμένα τμήματα του οθωμανικού στρατού παραβίασαν τη συνθήκη και λεηλάτησαν την πόλη. Επιτέθηκαν με αγριότητα στους κατοίκους, βεβήλωσαν ναούς, αλλά και τάφους Μεγάλων Μαγίστρων.

Την 1η Ιανουαρίου του 1523, οι λιγοστοί ιππότες που επιβίωσαν από την πεντάμηνη πολιορκία, επιβιβάστηκαν στις γαλέρες έφυγαν από το νησί χωρίς να έχουν βρει που θα μεταφέρουν την έδρα του Τάγματος. Μαζί τους, ο μητροπολίτης Κλήμης, περίπου 5 χιλιάδες Ροδίτες και η εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου....

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους