Τρεις εφημεριδοπώλες στην ιστορία του τοπικού τύπου !...

Τρεις εφημεριδοπώλες στην ιστορία του τοπικού τύπου !...

Τρεις εφημεριδοπώλες στην ιστορία του τοπικού τύπου !...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 902 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο μετά την απελευθέρωση

Γράφει ο δημοσιογράφος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Η διανομή των τοπικών εφημερίδων της Ρόδου έχει τη δική της ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη δυσκολίες, απρόοπτα αλλά και μια μοναδικότητα που στο πέρασμα των 100 χρόνων της «Ροδιακής» καταγράφει και την εξέλιξη του τύπου μαζί με την παράλληλη εξέλιξη της κοινωνίας, τα γεγονότα και τα πρόσωπα μέσα σε περιόδους ξενικής κατοχής, πολέμου και μεταπολεμικών φάσεων που σημαδεύουν τη ζωή της Ρόδου και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου.

Ουσιαστικά τρείς ήταν οι τρόποι διανομής των εφημερίδων όλα αυτά τα χρόνια. Αρχικά με την αποστολή των εφημερίδων ταχυδρομικώς στους συνδρομητές , με τους εφημεριδοπώλες και με την πώληση από τα περίπτερα. Η διανομή των εφημερίδων στους συνδρομητές (κυρίως στα παλιά χρόνια) είχαν πολλές δυσκολίες και τις περισσότερες φορές τα νέα έφταναν …μπαγιάτικα στους αναγνώστες.

Μετά την απελευθέρωση τα λίγα περίπτερα της πόλης (τα δύο της Νέας Αγοράς, του Νουμερόπουλου, του Κώστα στα Πλατανάκια, του Δοξόπουλου στην οδό Σωκράτους, του Καλλιγά στο Μαντράκι και μερικά άλλα ) είχαν αναλάβει την προώθηση των τοπικών εφημερίδων.
Εκείνος, όμως, ο οποίος διέπρεψε στη διανομή των τοπικών εφημερίδων ήταν ο Γιώργος Ξίπας, ο πρώτος εφημεριδοπώλης της Ρόδου. Παλαιός αθλητής των δρόμων αντοχής και ημιαντοχής, έδρεψε μοναδικές δόξες κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, αλλά και μετά τον πόλεμο ως αθλητής του ιστορικού «Διαγόρα». Αθλητής με πολλές διακρίσεις ο Ξίπας δούλεψε σαν εφημεριδοπώλης αρχικά της «Προόδου» και αργότερα και της «Ροδιακής».

Ο πρώτος εφημεριδοπώλης της Ρόδου Γιώργος Ξίπας  τιμάται από το δήμαρχο Μιχαήλ Πετρίδη σε ειδική εκδήλωση
Ο πρώτος εφημεριδοπώλης της Ρόδου Γιώργος Ξίπας τιμάται από το δήμαρχο Μιχαήλ Πετρίδη σε ειδική εκδήλωση

Ο Γιώργος Ξίπας είχε μια απίστευτη ικανότητα στην πώληση των τοπικών εφημερίδων. Διάλεγε ένα «αβανταδόρικο» τοπικό θέμα της εφημερίδας και το διαλαλούσε χρησιμοποιώντας όμως δικούς του τίτλους!.. Πέραν των πολιτών που πωλούσε στους δρόμους τις εφημερίδες , ο Γιώργος Ξίπας είχε και μόνιμους πελάτες (κυρίως καταστηματάρχες) από τους οποίους περνούσε κάθε Σάββατο για να εισπράξει το εβδομαδιάτικο αντίτιμο !.. Για πολλά χρόνια κυριάρχησε στο χώρο της διανομής του τοπικού τύπου μέχρις ότου οργανώθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν τα περίπτερα, αλλά και τα χρόνια πήραν τον Γιώργο Ξίπα, που ίσως δεν είχε τις πολλές δυνάμεις για το καθημερινό μεγάλο ταξίδι στους δρόμους της Ρόδου. Ο Γιώργος Ξίπας , ο πρωτοπόρος εφημεριδοπώλης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 χρόνων αφήνοντας πίσω μια μοναδική ιστορία στον αθλητισμό και στον τοπικό τύπο.

Ένας άλλος εφημεριδοπώλης της Ρόδου ήταν ο Μανώλης Παπαχριστοδούλου, γνωστός περισσότερο με το οικογενειακό παρατσούκλι Κάργας !.. Ο Μανώλης πουλούσε κυρίως τις αθηναϊκές εφημερίδες από το πρακτορείο Ιωαννίδη, αλλά επειδή ήταν γνωστός κομμουνιστής συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς και εξορίστηκε. Μετά την απελευθέρωσή του ασχολήθηκε με την πώληση λαχείων. Ήταν φίλαθλος και φανατικός οπαδός του Δωριέα.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΗΣ
Ο τελευταίος –και δυναμικότερος- εφημεριδοπώλης της Ρόδου ήταν ο Μιχάλης Ζουρούδης. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα πουλώντας αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά για λογαριασμό του πρακτορείου Π.Ιωαννίδη. Ξεκίνησε να δουλεύει κυρίως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και είχε τη μοναδική ικανότητα όταν κάποιος του ζητούσε μια εφημερίδα, να την τυλίγει με τέτοιο αστραπιαίο τρόπο, ώστε κανένας άλλος να μην μπορεί να δει τον τίτλο της εφημερίδας και μ΄αυτόν τον τρόπο προστάτευε τους πελάτες του από τους ρουφιάνους της χούντας.!.. Ο Μιχάλης Ζουρούδης μπορούσε ταυτόχρονα με τις αθηναϊκές εφημερίδες να πουλά και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή(«Ταχυδρόμος», «Ρομάντζο», «Θησαυρός» κ.α), δηλαδή κουβαλούσε κάθε φορά ένα…ασήκωτο βάρος γυρνώντας στους δρόμους της Ρόδου.

Ο τελευταίος εφημεριδοπώλης της Ρόδου Μιχάλης Ζουρούδης
Ο τελευταίος εφημεριδοπώλης της Ρόδου Μιχάλης Ζουρούδης

Σε κάποια περίοδο ο Μιχάλης Ζουρούδης εγκατέλειψε τις αθηναϊκές εφημερίδες και έπιασε δουλειά στη «Ροδιακή» . Κάθε μέρα τα ξημερώματα, χειμώνα και καλοκαίρι ,ακόμη και με τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ,ο Μιχάλης έφτανε πρώτος στα πιεστήρια της «Ροδιακής» για να τακτοποιήσει τα δέματα για τα περίπτερα και παράλληλα να ετοιμάσει τις εφημερίδες για τη διανομή στους μόνιμους συνδρομητές και στους καθημερινούς πελάτες του!.

Μια δουλειά που ο Μιχάλης έκανε στη «Ροδιακή» για πολλά χρόνια με εντιμότητα, προθυμία και απίστευτο κέφι και για τους λόγους αυτούς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο προσωπικό της εφημερίδας, αλλά και στους καθημερινούς πελάτες του!.

Είχε και μια απίστευτη περιπέτεια που -στην ουσία της- είναι κυρίως για γέλια !..Συνήθιζε να κάνει τη διανομή των εφημερίδων στις διάφορες υπηρεσίες τα ξημερώματα. Είχε την ικανότητα κάθε εφημερίδα να την μετατρέπει σε μικρό δέμα και να τη δίνει (ή να την πετά για να μη χάνει χρόνο) στους κλητήρες ή τους σκοπούς στρατιώτες ή αστυνομικούς στα τμήματα. Έτσι, ένα ξημέρωμα περνώντας με το μοτοποδήλατό του έξω από τη στρατιωτική διοίκηση, στην είσοδο πίσω από την αστυνομική διεύθυνση, ο Μιχάλης χωρίς να σταματήσει πέταξε την εφημερίδα στον σκοπό-στρατιώτη , όπως έκανε κάθε φορά.

Εκείνη τη στιγμή από πίσω ερχόταν με το αυτοκίνητό του ο στρατιωτικός διοικητής, ο οποίος νόμιζε ότι ο Ζουρούδης ήταν…τρομοκράτης και κάτι πέταξε στον στρατιώτη !..Άρχισε να τον κυνηγά και παράλληλα σήμανε…συναγερμό!.. Σταμάτησαν τον Ζουρούδη, ο οποίος κατάπληκτος άρχισε να διερωτάται τι συνέβαινε και φυσικά αφέθηκε ελεύθερος, δεδομένου ότι-όπως λέει τώρα ο Ζουρούδης- ο στρατιωτικός διοικητής ήταν …πιωμένος !..

Ο Μιχάλης Ζουρούδης συνέχισε να εργάζεται με τον ίδιο τρόπο στη «Ροδιακή» μέχρι τα τελευταία χρόνια που συνταξιοδοτήθηκε. Είναι ο τελευταίος εφημεριδοπώλης της Ρόδου. Σήμερα ζει ήσυχα με την οικογένειά του, με τη γυναίκα, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Τα πράγματα τώρα στη διανομή του τοπικού τύπου έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχουν πια εφημεριδοπώλες και η πώληση των εφημερίδων γίνεται από τα περίπτερα, μέσω πρακτορείου και η ανάγνωση και από το ίντερνετ !..


Οι γραφικές εποχές στο χώρο του τύπου φεύγουν μαζί με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ιστορία των εφημερίδων της Ρόδου…

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους