Ξεκίνησε στη Ρόδο η καλλιέργεια ροδιάς!

Ξεκίνησε στη Ρόδο η καλλιέργεια ροδιάς!

Ξεκίνησε στη Ρόδο η καλλιέργεια ροδιάς!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3232 ΦΟΡΕΣ

Ο γεωπόνος κ. Τάσος Χριστοδούλου, μιλά για τη νέα παραγωγή σε πολλά σημεία του νησιού

Η Ρόδος γεμίζει ροδιές! Σε Απολακκιά, Αρνίθα, Γεννάδι, Κατταβιά, Καλαμώνα, η προσπάθεια ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια και από τώρα και ύστερα είναι η ώρα που δρέπουν καρπούς!

Το ρόδι που είναι δημοφιλές για τις ευεργετικές του ιδιότητες, σύμβολο αφθονίας, ευτυχίας, και γονιμότητας σε γάμους και πρωτοχρονιές, θα βρίσκεται στην αγορά όλο και περισσότερο είτε ως γευστικό ρόφημα είτε ως χορταστικό φρούτο.

Ο Τάσος Χριστοδούλου, είναι νεαρός γεωπόνος που ξεκίνησε την καλλιέργεια της ροδιάς από τους πρώτους στην Απολακκιά και σήμερα μιλά για τις προοπτικές που έχει η καλλιέργεια αυτή μέσα από μία οργανωμένη συνολική προσπάθεια.

Ξεκινήσατε από τους πρώτους την καλλιέργεια της ροδιάς. Πώς άρχισε αυτό;
Το 2012 που επέστρεψα στη Ρόδο από τις σπουδές μου, εμένα και κάποιους ακόμα μας προσέγγισαν άνθρωποι από άλλες περιοχές της χώρας για να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια της ροδιάς. Τελικά επιλέξαμε άλλη ποικιλία και προχωρήσαμε.

Ποια είναι η ποικιλία που καλλιεργείται στη Ρόδο;
Είναι η Wonderful που ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα, σε ζεστές περιοχές. Είναι γλυκόξινη ποικιλία και το χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει πολύ χυμό. Διατίθεται κανονικά και ως φρούτο.

Αυτή τη στιγμή πόσες εκτάσεις καλλιεργούνται στο νησί;
Είναι 400 στρέμματα τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσουμε εφόσον υπάρχει ζήτηση στην πώληση τους δηλαδή να μάθει ο κόσμος ότι καλλιεργούνται ροδιές στη Ρόδο και να ζητάει να αγοράζει τα ρόδια αυτά.

Μέχρι τώρα από πού έρχονταν τα ρόδια που αγοράζαμε;
Από την Τουρκία που είναι η πρώτη χώρα παραγωγής τους ενώ πολλά ρόδια παράγει και το Ιράν. Τα δύο τελευταία χρόνια, ρόδια παράγονται και στη Ρόδο. Είμαστε στον τέταρτο χρόνο καλλιέργειας. Η καλλιέργεια μπαίνει σε παραγωγή από τον τρίτο χρόνο και μετά. Φέτος είναι ο τέταρτος χρόνος. Σε πλήρη παραγωγή θα βρισκόμαστε από τον έκτο χρόνο.

Ποιοι είναι οι παραγωγοί της Απολακκιάς;
Είναι έξη παραγωγοί: o Γιώργος Λέργος, ο Γιώργος και η Μαρία Καρασάββα, ο Ντίνος Κυριάκου, η Μαρία και ο Φίλιππος Κανάρης, η Ασπασία και ο Σπύρος Κυπριάδης, κι εγώ.

Σε ποια άλλα σημεία της Ρόδου καλλιεργούνται ροδιές;
Στην Αρνίθα, στην Κατταβιά, στο Γεννάδι, στην Ψίνθο στο Μανδρικό και στον Καλαμώνα.

Στην Ελλάδα σε ποιες περιοχές καλλιεργούνται;
Στη Βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Είναι δύσκολη η καλλιέργειά τους, τι απαιτεί;
Δεν απαιτεί πολλά. Όπως κάθε δενδρώδης καλλιέργεια απαιτεί το χρόνο της και την περιποίησή της. Σε βαθιά εδάφη, μέσης σύστασης, κυρίως στραγγιζόμενα. Είναι καλλιέργεια που χρειάζεται νερό.

Φέτος δεν έπεσαν βροχές, είναι πρόβλημα αυτό;
Ελπίζουμε ο Μάρτης να φέρει κάποιες βροχές.

Τώρα τι εποχή είναι για τις ροδιές, τι κάνετε δηλαδή;
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο μήνα είναι η εποχή φύτευσης ενώ αυτή την περίοδο κάνουμε και κλαδέματα. Η συγκομιδή της συγκεκριμένης ποικιλίας γίνεται στα τέλη Οκτώβρη και το Νοέμβριο.

Πιστεύετε έχει μέλλον η καλλιέργεια της ροδιάς στη Ρόδο;
Έχει μέλλον εφόσον δημιουργηθεί κι εδώ μια ομάδα. Πιστεύω στην ομάδα, είμαστε άνθρωποι που έχουμε κοινό στόχο την καλλιέργεια της ροδιάς στη Ρόδο και αυτό θα πρέπει να το αναδείξουμε. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα στήριξης της προσπάθειας και γιατί όχι μία ομάδα μεταποίησης-επεξεργασίας. Είχαμε κάνει σχετικές συζητήσεις, πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε. Διάθεση και όρεξη για δουλειά υπάρχει, το έδαφος προσφέρεται όπως και το κλίμα. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρξουν στην αγορά και βιολογικά ρόδια από κάποιους παραγωγούς του νησιού.

Τελικά, νέοι άνθρωποι όπως εσείς στρέφονται και πάλι στον πρωτογενή τομέα. Εσείς βεβαίως είστε γεωπόνος, ωστόσο παιδιά με πτυχία μπαίνουν πια όλο και περισσότερο στο χωράφι!
Οι νέοι άνθρωποι στρέφονται πράγματι στον πρωτογενή τομέα, ανεξαρτήτως των σπουδών που έχουν κάνει. Αν υπάρχει μία βάση, ένα χωριό, ένα κτήμα και όρεξη για δουλειά, ανοίγεται σημαντικό πεδίο δράσης.

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου