Οι Ροδίτες παίζουν μπριτζ!

Οι Ροδίτες παίζουν μπριτζ!

Οι Ροδίτες παίζουν μπριτζ!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1283 ΦΟΡΕΣ

Το παιχνίδι για έξυπνους που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους

Πενήντα δύο φύλλα της τράπουλας και τέσσερα άτομα που κάθονται σ΄ ένα τετράγωνο τραπέζι!

Οι παίκτες κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, διαμορφώνοντας ανά ζευγάρι μια συνεργατική ομάδα. Παίρνουνε μάλιστα τα ονόματα των σημείων του ορίζοντα: ο Βορράς είναι συμπαίκτης με το Νότο και η Ανατολή με τη Δύση. Υπάρχουν τα σπαθιά, τα καρά, οι κούπες και οι πίκες (μπαστούνια).

Στο Μπριτζ το δύο είναι το χαμηλότερο φύλλο σε κάθε χρώμα και ο άσσος είναι το υψηλότερο. Και το παιχνίδι αρχίζει! Ένα ομαδικό, πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα! Στη Ρόδο ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ περιλαμβάνει 120 μέλη και δημιουργήθηκε από το 1991.

Οι συναντήσεις γίνονται στο ξενοδοχείο Σεμίραμις τα βράδια της Δευτέρας, της Τρίτης, της Πέμπτης και για τους μαθητές της Παρασκευής.

Ζήτησα από το δάσκαλο Μπριτζ κ. Αντώνη Μπόνη να πει τα υπόλοιπα!

Υπάρχει ενδιαφέρον στη Ρόδο για Μπριτζ;
Υπάρχει και μάλιστα μεγάλο! Ο Όμιλος ιδρύθηκε από το 1991. Λέγεται Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Ρόδου και δημιουργήθηκε από την αγάπη είκοσι ανθρώπων που κατάφεραν και έφτιαξαν ένα αθλητικό σύλλογο με μόνη ενασχόληση το μπριτζ. Εμπνεύστρια της ίδρυσης του Ομίλου ήταν η Ισμήνη Φώκιαλη και πρώτος πρόεδρος υπήρξε ο Γιώργος Πόπορος.

Πού γίνονταν οι συναντήσεις εκείνη την περίοδο;
Στην καφετέρια «Μπράουν» στις 100 Χουρμαδιές. Αργότερα η ομάδα μεγάλωσε και το 1998-1999 μεταφέρθηκε στο Ακταίον ενώ στο μεταξύ είχε παίξει και σε διάφορα άλλα σημεία. Από φέτος φιλοξενούμαστε στο ξενοδοχείο Σεμίραμις.

Το Μπριτζ είναι άθλημα ή παιχνίδι;
Το Μπριτζ είναι παιχνίδι που στη μορφή που παίζεται στους Ομίλους έχει τη μορφή αθλήματος. Παίζεται από τέσσερα άτομα, δηλαδή τέσσερα άτομα είναι αρκετά για να παίξουν μπριτζ, αλλά στους Ομίλους συγκεντρώνονται πολύ περισσότερα άτομα που παίζουν σε διαφορετικά τραπέζια τα ίδια φύλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε συγκριτικά αποτελέσματα για το ποιος έχει παίξει καλύτερα τα ίδια φύλλα.

Παίζεται με χαρτιά τράπουλας;
Παίζεται με μία ολόκληρη τράπουλα 52 φύλλων που μοιράζονται ανά 13 σε κάθε παίκτη. Δεν παίζεται με λεφτά και δεν έχει να κάνει με τζόγο. Είναι πνευματικό παιχνίδι όπως το σκάκι και για εμένα είναι «το σκάκι της τράπουλας». Έχει ωστόσο σημαντικές διαφορές με το σκάκι. Είναι ένα πιο κοινωνικό παιχνίδι, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των συμπαικτών και επικοινωνία με τους αντιπάλους.

Φεστιβάλ Ελληνικά Νησιά 2012Φεστιβάλ Ελληνικά Νησιά 2012

Ποιος μπορεί να παίξει μπριτζ, ποιος είναι γι’ αυτό;
Μπριτζ μπορεί να παίξει όποιος θέλει, από την ηλικία των 8 ετών έως τα 98 plus, φτάνει να του αρέσει και να λειτουργεί το μυαλό του.

Είναι για έξυπνους μόνο, γιατί εγώ αυτή την εντύπωση έχω!
Όχι, είναι γι αυτούς που έχουν επιμονή και υπομονή. Για ανθρώπους που τους αρέσει να συγκεντρώνονται. Όλο το παιχνίδι είναι μία άσκηση συγκέντρωσης και αποφάσεων που παίρνεις εκείνη τη στιγμή που πρέπει να τις πάρεις. Εξασκεί την αυτοσυγκέντρωση, την αποφασιστικότητα και το μυαλό.

Είναι μαθηματικά; Πρέπει να γνωρίζει κάποιος μαθηματικά για να παίξει;
Έχει ελάχιστες απαιτήσεις μαθηματικών. Αυτό που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να προσθέτει αριθμούς μέχρι το 13 και μέχρι το 40. Τόσο απλά!

Αναμένοντας την έναρξη του παιχνιδιούΑναμένοντας την έναρξη του παιχνιδιού

Περισσότερο παίζουν άντρες ή γυναίκες;
Αρέσει το ίδιο και στα δύο φύλλα όμως υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές από άντρες. Δεν υπάρχει διαφορά στην ικανότητα. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι άντρες που πιστεύουν ότι οι άντρες παίζουν καλύτερα μπριτζ, αλλά αυτό είναι μία πρόκληση για τις γυναίκες νομίζω!

Εσείς ο ίδιος πως ξεκινήσατε να παίζετε;
Από μία τυχαία επίσκεψη σ΄ ένα φίλο, το Νοέμβριο του 1999 όπου μου είπε «απόψε το βράδυ γίνονται μαθήματα μπριτζ …»… και με ρώτησε αν με ενδιαφέρει να μάθω. Το μπριτζ το ήξερα από ένα θείο μου που έλυνε προβλήματα μπριτζ στα παλιά σταυρόλεξα, στα τεστ και στην εφημερίδα «Καθημερινή» που είχε προβλήματα μπριτζ και μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Κι έτσι όταν άκουσα την πρόταση του φίλου μου κατάλαβα ότι ήρθε η ώρα να μάθω! Μου άρεσε πολύ κι άρχισα να παίζω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Σε κάνει να νιώθεις ικανοποίηση.

Η νίκη, εννοείτε;
Όχι, αποκλειστικά η νίκη, όλη η διαδρομή του παιχνιδιού. Η νίκη τον πρώτο καιρό απλά σου δίνει την ικανοποίηση ότι έχεις καταφέρει να κερδίσεις καλύτερους παίκτες από εσένα, τους παλιούς δηλαδή.

Τουρνουά 2014Τουρνουά 2014

Ξεκινήσατε και με τις διαιτησίες!
Από το 2003 ξεκίνησα να κάνω διαιτησίες. Ο διαιτητής είναι αυτός που διευθύνει τον αγώνα, καθορίζει το πώς θα παίξουνε οι παίκτες, παρακολουθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και επιλύει τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε αντιπάλους. Μέχρι το 2010 έκανα διαιτησίες και έπαιζα επίσης. Το 2010 με την αποχώρηση του προηγούμενου δασκάλου ο οποίος ήταν κι ο αγαπημένος μου δάσκαλος ο Βασίλης Καρακατσάνης, προσφέρθηκα κι εγώ μαζί με άλλους να κάνουμε μαθήματα και αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου να τα αναλάβω εγώ.

Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ομίλου αυτή την περίοδο και πόσα μέλη περιλαμβάνει;
Πρόεδρος του Ομίλου είναι ο Στέλιος Μακέστας. Ο Όμιλος Ρόδου, αυτή τη στιγμή έχει 120 μέλη και 20 μαθητές οι οποίοι και ολοκληρώνουν τον κύκλο των βασικών μαθημάτων και θα πάρουν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαθητών που γίνεται στο τέλος του μήνα στην Αθήνα.

Διαιτησία στο Πανελλήνιο Πρ. ΜαθητώνΔιαιτησία στο Πανελλήνιο Πρ. Μαθητών

Κι εσείς όμως εδώ στη Ρόδο προχωράτε σε διοργανώσεις!
Ο Όμιλος Ρόδου οργανώνει το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανατολικού και Νοτίου Αιγαίου το οποίο για το 2016 θα γίνει τον Ιούνιο στη Ρόδο, καθώς και το Φεστιβάλ «Ελληνικά νησιά» που θα γίνει στο τέλος Αυγούστου. Έχει διεξαχθεί στη Ρόδο άλλες 6 φορές με μεγάλη συμμετοχή αθλητών απ΄ όλο τον κόσμο. Είναι μία γιορτή όπου συγκεντρώνονται περίπου 500 αθλητές και απολαμβάνουν το παιχνίδι που αγαπούν καθώς και τη φιλοξενία στο νησί μας.

Πέραν του παιχνιδιού γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να ασχοληθεί με το Μπριτζ;
Γιατί κάνει γνωριμίες, αποκτά νέους φίλους, ταξιδεύει στα διάφορα εκδρομικά τουρνουά που γίνονται, αρκεί να έχει διάθεση.

Δεν έχω καταλάβει ακόμα! Είναι δύσκολο το μπριτζ τουλάχιστον όσο το έχω εγώ στο μυαλό μου;
Είναι τόσο δύσκολο όσο το να μάθεις να κάνεις γουιντσέρφινγκ! Στην αρχή με το γουιντσέρφινγκ θα πέσεις αρκετές φορές μέχρι να μάθεις να το σταθεροποιείς και να το χειρίζεσαι. Μετά με την πείρα που αποκτάς αρχίζεις και θέλεις μεγάλα κύματα για να το ευχαριστηθείς! Το ιδανικότερο για έναν νέο παίκτη είναι να μην γνωρίζει καν τι είναι η τράπουλα ώστε να μην είναι και επηρεασμένος από άλλα παιχνίδια όπως είναι για παράδειγμα η μπιρίμπα.

Μπριτζ και ράφτινγκ στα ΖαγοροχώριαΜπριτζ και ράφτινγκ στα Ζαγοροχώρια

Στη Ρόδο υπάρχει παιδικό τμήμα;
Όχι ακόμη γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον ενώ υπάρχει και μία προκατάληψη από γονείς ότι παίζεται με τράπουλα και θα παρασύρει τα παιδιά στον τζόγο, πράγμα που δεν ισχύει. Μάλιστα στα παιδιά λειτουργεί και ως άσκηση συγκέντρωσης, πράγμα που τα βοηθάει και στα μαθήματά τους. Εμείς μπορούμε να δεχτούμε παιδιά από τις τάξεις του Γυμνασίου και πάνω, ενώ αν υπάρξει ενδιαφέρον για μικρά παιδιά από 8 έως 13 ετών, ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει παιδικό τμήμα.

Ποιες μέρες παίζετε στο Σεμίραμις;
Δευτέρα-Τρίτη και Πέμπτη στις 21:00 το βράδυ και την Παρασκευή στις 20:30 για τους νέους παίκτες!

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου