Για πρώτη φορά μετά από 76 χρόνια Χαλκίτης Δήμαρχος επισκέφθηκε τον τάφο του Αλέξανδρου Διάκου

Για πρώτη φορά μετά από 76 χρόνια Χαλκίτης Δήμαρχος επισκέφθηκε τον τάφο του Αλέξανδρου Διάκου

Για πρώτη φορά μετά από 76 χρόνια Χαλκίτης Δήμαρχος επισκέφθηκε τον τάφο του Αλέξανδρου Διάκου

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1340 ΦΟΡΕΣ

Ο Μιχάλης Πατρός παρέστη στις εκδηλώσεις στη μνήμη του ήρωα της Χάλκης, στην περιοχή του Νεστορίου και της Κόνιτσας

Θαλασσινή αύρα και Αιγαιοπελαγίτικος άνεμος φύσηξε την περασμένη Τρίτη στη Ζούζουλη, περιοχή του Δήμου Νεστορίου της Καστοριάς, από την παρουσία του Δημάρχου Χάλκης, Μιχάλη Πατρού.

Για πρώτη φορά μετά από 76 χρόνια, από τον θάνατο του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου, βρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση στην περιοχή εκπρόσωπος από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Χάλκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πατρό ακόμη και σήμερα στο κενοτάφιό του που βρίσκεται στην Ζούζουλη, κάθε χρόνο γίνεται επιμνημόσυνη δέηση, ενώ τιμάται σαν ήρωας στην περιοχή μαζί με τον θρυλικό συνταγματάρχη του πεζικού Κωνσταντίνο Δαβάκη. Οι προτομές των δύο ανδρών δεσπόζουν παντού σε όλη την περιοχή. Ακόμη και η πλατεία της περιοχής έχει πάρει το όνομα του Διάκου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Δημάρχου Χάλκης στην «Ροδιακή»:

«Νιώθω πολλαπλά συναισθήματα, πέρα από το δέος και το ρίγος που σε διακατέχει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αρκεί μόνο να επισημάνω ότι τις μισές ταμπέλες και προτομές να είχαμε στη Χάλκη, από αυτές που υπάρχουν στην περιοχή, προς τιμήν του Αλέξανδρου Διάκου, θα είχε γεμίσει το νησί. Είναι πολύ τιμητικό αυτό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 76 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Διάκου, που Χαλκίτης Δήμαρχος επισκέπτεται την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η αδελφοποίηση των Δήμων Χάλκης και Νεστορίου.

Διήμερες εκδηλώσεις
Στις διήμερες εκδηλώσεις στην περιοχή της Ζούζουλης, αλλά και στο γειτονικό όρος του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1.716 μέτρων (περιοχή Φούρκα) στο Δήμο Κόνιτσας, ο Δήμαρχος της Χάλκης είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου και του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη και να καταθέσει στεφάνι στο ηρώο που αναπαριστά τον θάνατο του Χαλκίτη ήρωα του Ελληνοιταλικού πολέμου. Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, η 8η Μεραρχία Στρατού, καθώς και ο Μητροπολίτης Κόνιτσας έδωσαν το «παρών».

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Διάκος
Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος ήταν ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου που έπεσε στο μέτωπο της Αλβανίας, στα βουνά της Πίνδου (τοποθεσία Τσούκα), την 1η Νοεμβρίου του 1940.

Γεννήθηκε στη Χάλκη στα Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα το 1911, αλλά είχε καταγωγή από τη Μάνη. Το 1929 αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο της Ρόδου φεύγει στην Αθήνα για να φοιτήσει στην Σχολή Ευελπίστων μέχρι το 1934 που αποφοίτησε και εντάχτηκε στον Ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με την αναφορά του Ταγματάρχη Καραβιά ο λόχος δέχτηκε επίθεση από πολλαπλάσιες Ιταλικές δυνάμεις Αλπινιστών και ο Διάκος στεκόταν όρθιος κραυγάζοντας και δίνοντας εντολές για να εμψυχώσει τους στρατιώτες του. Κατάφερε να ανασυντάξει τον λόχο του και να αντεπιτεθεί στους Ιταλούς κάνοντας έφοδο, για την ανακατάληψη του υψώματος, αλλά μπαίνοντας πρώτος στην μάχη, ριπή πολυβόλου τον φόνευσε. Στο σημείο που έγινε η μάχη έχει στηθεί ανδριάντας του.

Ο Αλέξανδρος Διάκος κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του χωριού Ζούζουλη. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, στις 13 Νοεμβρίου 1958 η αδελφή του Κρυσταλία Διάκου βρέθηκε στην περιοχή για την εκταφή του και για να συνοδεύσει τα οστά του στη Ρόδο. Τότε επί Δημαρχίας Μιχαήλ Πετρίδη, έγινε υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο Μαριτσών. Ακολούθως η πομπή κατέληξε στο Μαντράκι, όπου τα οστά του εντοιχίστηκαν στη βάση του αγάλματος που φιλοτέχνησε ο Κώστας Βαλσάμης, εκεί όπου βρίσκονται ακόμη και σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

City Οn Halki Pass-Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία

Ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα ο Δήμαρχος Χάλκης, Φραγκάκης Ευάγγελος