Μουσική, μετανάστευση από το Καστελλόριζο και… milk bar

Μουσική, μετανάστευση από το Καστελλόριζο και… milk bar

Μουσική, μετανάστευση από το Καστελλόριζο και… milk bar

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 246 ΦΟΡΕΣ

Στο 35ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ

Ελληνική ποιοτική μουσική, φωτογραφική έκθεση με κεντρικό θέμα το Καστελλόριζο, καθώς και συζήτηση στην Βουλή Ν.Ν.Ουαλίας για το πώς οι Έλληνες διέπρεψαν στα milk bar, περιλαμβάνει το «μενού» του 35ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, ο γνωστός μουσικός και ερμηνευτής της παροικίας Γιώργος Δούκας, με συχνές εμφανίσεις στα Φεστιβάλ της Κοινότητας, έδωσε συναυλία στο Factory Theatre, στο πάλαι ποτέ «ελληνοκρατούμενο» προάστιο Marrickville. Ο κ. Δούκας έχει ετοιμάσει για φέτος δεκαμελές συγκρότημα που θα συμπληρωθεί με ένα κουαρτέτο εγχόρδων, όπως γνωστοποίησε, υποσχόμενος καλά ελληνικά τραγούδια από το κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, όπως τα προσδιόρισε.

Σήμερα, στην Kudos Gallery της Κοινότητας στο Paddington, θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Από το Καστελλόριζο στην Αυστραλία». Οι φωτογραφίες αφορούν την μετανάστευση από το Καστελλόριζο προς την Αυστραλία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίστηκε στον 20ό. Στην ίδια έκθεση, θα προβάλλεται ταινία μικρού μήκους με συνεντεύξεις για την ιστορία του ξενιτεμού από το ακριτικό αυτό νησί.

Αύριο Τετάρτη, 29 Μαρτίου, το επίκεντρο θα είναι στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο επί της Macquarie Street, όπου οι γνωστοί ερευνητές Λέοναρντ Γιανιζέφσκι και Έφη Αλεξάκη, θα μιλήσουν για τα ελληνικά καφενεία και milk bars της Αυστραλίας, στα οποία οι Έλληνες είχαν έντονη δραστηριότητα στον προηγούμενο αιώνα.

Να αναφερθεί ότι χθες βράδυ στο οίκημα της Κοινότητας στο προάστιο Lakemba, οι συμπάροικοι Κώστας Βερτζάγιας και Βασίλης Κώτσης, μίλησαν για τις «Ελληνικές Κοινότητες, χθες και σήμερα», με έμφαση σε ελληνικές αποικίες και εστίες, σε μέρη όπως, Κάτω Ιταλία, Σικελία, Συρία, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία και αλλού.

Επίσης, σήμερα το βράδυ στην αίθουσα Beta Bar της Ελληνικής Λέσχης Σίδνεϊ, στο κέντρο της πόλης, ο δικηγόρος και πρώην διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αζαρίας, μίλησε για την συντήρηση και αναπαλαίωση του αντιγράφου του Μνημείου του Λυσικράτους που υπάρχει στον Βοτανικό Κήπο του Σίδνεϊ.

Αναφέρθηκε επίσης στα «Λυσικράτεια» του Σίδνεϊ, έναν θεατρικό διαγωνισμό που ο ίδιος ξεκίνησε προ τριετίας με την σύζυγό του και ο οποίος εμπνέεται από τα Μεγάλα Διονύσια των αρχαίων Αθηνών.

Την προηγούμενη Κυριακή, διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση στο ομογενειακό εστιατόριο «1821», το οποίο σύμφωνα με τους διοργανωτές, μετατράπηκε σε «μυκονιάτικο μπαρ».

Τέλος, την προηγούμενη Παρασκευή, ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, Luka Lesson, παρουσίασε σε αίθουσα του National Art School στο Darlinghurst, επιλογή αγαπημένων του ποιήματα και αποσπάσματα από το νέο του έργο, που είναι μια σύγχρονη εκδοχή της «Οδύσσειας» του Ομήρου.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη