Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Local Gourmet Festival

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Local Gourmet Festival

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Local Gourmet Festival

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 616 ΦΟΡΕΣ

Στο NOBLE GOURMET RESTAURANT του ELYSIUM RESORT & SPA στη Ρόδο

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο Local Gourmet Festival που διοργάνωσε το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και βραβείο Ελληνικής Κουζίνας εστιατόριο Noble του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa από 26 έως 31 Ιουλίου.

Η ανταπόκριση, τόσο από τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του νησιού της Ρόδου, ήταν ιδιαίτερα θετική, δεδομένου ότι οι διαθέσιμες θέσεις είχαν εξαντληθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τις βραδιές γευσιγνωσίας. Το φεστιβάλ είχε σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, και μέσω αυτής την προώθηση μικρών παραγωγών, την προβολή τοπικών προϊόντων, και φυσικά την ενθάρρυνση νέων chef να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ροδίτικης κουζίνας.

Αποτελεί πλεόν κοινή πεποίθηση μεταξύ όσων συμμετείχαν στο φεστιβαλ ότι η ροδίτικη κουζίνα είναι παρούσα στην ελληνική fine dining σκηνή, μέσα από ροδίτικες συνταγές που υλοποιούνται με σύγχρονη γαστρονομική ερμηνεία αλλά όμως και με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.

Την πρώτη ημέρα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των αρχών και φορέων του τόπου, προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους 17 “καλέσματα” βασισμένα σε ισάριθμες παραδοσιακές συνταγές και πρώτες ύλες από χωριά της Ρόδου. Ήταν η πρώτη φορά στη Ρόδο που το σύνολο των εδεσμάτων τύπου finger food που προσφέρθηκε σε μια εκδήλωση βασίστηκε αποκλειστικά σε μετεξέλιξη αυθεντικών ροδίτικων συνταγών και σε τοπικά προϊόντα.


Ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου κ. Θανάσης Τουγουνζόγλου στη σύντομη ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η διοργάνωση του Local Gourmet Festival “είναι μια υποχρέωσή μας, απέναντι στην παράδοση και στον πολιτισμό μας και αυτό γιατί η τοπική κουζίνα είναι, αναμφισβήτητα, μέρος του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου. Τα ξενοδοχεία έχουν υποχρέωση να μεταφέρουν κομμάτια της παράδοσης του τόπου στους φιλοξενούμενους τους, ώστε αυτοί να γίνουν πρεσβευτές της στην πατρίδα τους.”

Ο executive chef του Elysium Resort & Spa κ. Γιώργος Τρουμούχης αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε μαζί με συνεργάτες του για την καταγραφή των ροδίτικων συνταγών και στον καθοριστικό ρόλο της στη μετεξέλιξη των συνταγών αυτών σε εδέσματα fine dining στο εστιατόριο Noble.

Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, στο κύριο μέρος του φεστιβάλ, το ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa είχε την τιμή να φιλοξενήσει τέσσερις από τους σημαντικότερους chef της ελληνικής κουζίνας, οι οποίοι χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από τον τόπο τους συνεργάστηκαν με την ομάδα του Noble με επικεφαλής τους Σταμάτη Μισομικέ (Noble head chef) και Γιώργο Τρουμούχη, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη ροδίτικη γαστρονομία.


Κάθε βράδυ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα μοναδικό μενού γευσιγνωσίας 7 πιάτων, στη λογική ενός 4-hands dinner, τρία από τα οποία προέρχονταν από την περιοχή του προσκεκλημένου σεφ, τρία από τη Ρόδο, καθώς και ένα πιάτο συνδημιουργίας και κοινών σημείων γαστρονομικής αναφοράς μεταξύ των δύο περιοχών.

Έτσι, την Παρασκευή 27 Ιουλίου ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο chef - ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC Αλέξανδρος Τσιoτίνης εκπροσώπησε την κουζίνα της Σαντορίνης προσφέροντας, μεταξύ άλλων, το φημισμένο signature πιάτο του από μπακαλιάρο με κρούστα τοματοκεφτέ και την μπραντάδα του. Η ροδίτικη ομάδα αντιπρότεινε τα ροζέτια ξεροχύμηση με κουλούμπρες από τον Έμπωνα και σάλτσα ταραμά.

Το Σάββατο 28 Ιουλίου ο βραβευμένος με βραβειο Ελληνικής Κουζίνας στο εστιατόριο Kenshō, chef Γιώργος Στυλιανουδάκης δημιούργησε ένα μενού βασισμένο σε γεύσεις της Κρήτης. Ιδιαίτερη εντύπωση άφησε στους προσκεκλημένους το στιφάδο με βοδινό, κονσομέ, μυρωδικά, κρεμμυδάκια και κρέμα πατάτας, ενώ από τη Ρόδο η κολοχτύπα με κολοκάσι Κρητηνίας και φύλλα έκλεψε τις εντυπώσεις.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου ο Νίκος Μπίλλης, από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Botrini’s και με δύο Χρυσούς Σκούφους Etruscο της Κέρκυρας, μαγείρεψε συνταγές από το Ιόνιο, ανάμεσα στις οποίες το γνωστό του πιάτο “Ψευδαισθήσεις”: κερκυραϊκή συκομαΐδα, φουαγκρά, σταφιδόψωμο με μπαχαρικά, και πετιμέζι 10 ετών από το Πήλιο.

Η ροδίτικη ομάδα αντιπρότεινε το πιάτο “Από το θέρος στο λίκνισμα” με στάχυ, ελιά, φουσκάκια, λούπινο, μαγιά, κορόμηλο και γρασίδι. Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου ο Δημήτρης Παμπόρης, από το βραβευμένο εστιατόριο με Χρυσό Σκούφο Treehouse και βραβείο Ελληνικής Κουζίνας Bubo Fine Dining Restaurant της Χαλκιδικής, δημιουργησε πιάτα εμπνευσμένα από τη Μακεδονία.


Σημείο αναφοράς του ο αγιορείτικος μπακαλιάρος με γιαχνί κρεμμυδοντολμά, δαμάσκηνο, γαύρο μαρινέ, κρεμμυδόζουμο και βασιλικό. Από τη Ρόδο ξεχώρισε ιδιαίτερα το επιδόρπιο Ροδόκρεμα Έμπωνας με τριαντάφυλλο, ιβίσκο, ρίζα μαϊντανού και δροσάπιο.

To φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου με εκδήλωση γευσιγνωσίας που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της δράσης “Be a local” του προγράμματος “Taste the Seasons” της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, τίτλο που για το 2019 κατέχει το Νότιο Αιγαίο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, αλλά και επιλεγμένοι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι που ειδικεύονται στην γαστρονομία. Στην εκδήλωση προσφέρθηκε το μενού γευσιγνωσίας Βιότοπος από 12 ροδίτικα πιάτα που δημιούργησε η ομάδα των chef του Noble.

Το φεστιβάλ στήριξαν μια σειρά από επιχειρήσεις, συνεργάτες του εστιατορίου Noble και του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, οι οποίες μέσω της χορηγίας τους απέδειξαν έμπρακτα ότι στηρίζουν την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας: Caterplus, Kozas Food Services, Nelios Web Services, Χριστοδουλίδης, Afric Γενική Εμπορική, Άριστον Ρόδου, Θαλασσινός Κήπος & Kamiros Fish, ΕΛΕΤΡΟ, Harry Zampetoulas Photography, S.Pellegrino, Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, Μ.Ζ. Μισσίκος, Nespresso, 4Chef, και Ο-life.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές