Κανένα έργο δεν πρόκειται να γίνει στον καταυλισμό

Κανένα έργο δεν  πρόκειται να γίνει στον καταυλισμό

Κανένα έργο δεν πρόκειται να γίνει στον καταυλισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1169 ΦΟΡΕΣ

Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Ρόδου, θέτοντας ξανά το θέμα της απομάκρυνσης των τσιγγάνων

Ο Δήμος δεν πρόκειται ποτέ να κάνει παρεμβάσεις διαμόρφωσης στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο, παρά μόνο να βοηθήσει στη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, δήλωσε χθες, κατηγορηματικά, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του εκπροσώπου τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, με αφορμή την επιστολή του εκπροσώπου των ΡΟΜΑ κ. Ευριπίδη Στηροκλέα, με την οποία ζητά να γίνουν από τον Δήμο κάποιες εργασίες στον υφιστάμενο οικισμό των ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο, είπε ότι οι Υπηρεσίες προχωρούν κανονικά το πρόγραμμα της μεταστέγασης ή της ένταξης των ΡΟΜΑ μέσω μίσθωσης ακινήτων.

Αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο φάσεις: Η πρώτη είναι η αναζήτηση των ΡΟΜΑ που θέλουν να εγκατασταθούν σε κάποια μισθωμένα σπίτια ή που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν εκτός Ρόδου, κάτι το οποίο προχωράει κανονικά.

Το δεύτερο πρόγραμμα, έχει να κάνει με την προσωρινή μετεγκατάστασή τους στο χώρο που υπέδειξε ο Δήμος και που μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας, όπως είπε, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη και από το Υπουργείο, ο Δήμος πληρώνει μίσθωμα γι’ αυτόν, ωστόσο είχε κολλήσει πάλι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και στις κινήσεις κάποιων ΡΟΜΑ, σύμφωνα με τον Δήμαρχο.

Όπως εξήγησε, κάποιοι ξαφνικά… ανακάλυψαν ότι σε μία απόσταση 300-400 μέτρων, υπήρχε κοντά στο χώρο αυτό ο παλιός σκουπιδότοπος ο οποίος βρίσκεται σε αχρησία. Εκεί, λοιπόν, τους υποχρέωσαν να κάνουν έρευνες μέσω του Δημόκριτου, αν εκκρίνεται ή όχι μεθάνιο.

Οι υπηρεσίες το είχαν εξαντλήσει αυτό το θέμα, και μάλιστα ο κ. Χατζηδιάκος σημείωσε ότι, αν υπήρχε μεθάνιο, ο Δήμος θα είχε μπει σε μία τελείως διαφορετική διαδικασία αξιοποίησής του.
Η διαδικασία προχώρησε και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας έχει εγκρίνει τη διαδικασία και το ποσό που απαιτείται για την πληρωμή της επιστημονικής ομάδας του Δημόκριτου που θα διεξάγει αυτές τις έρευνες.

Παράλληλα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μαζί με τη ΔΕΥΑΡ έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση των μελετών για τη διαμόρφωση του χώρου για τη δημιουργία των υποδομών και ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, η αρμόδια Γενική Γραμματεία καθυστερεί την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα στήριξης των παιδιών για τη μεταφορά τους στο σχολείο οπωσδήποτε θα γίνει. Όμως, οι ΡΟΜΑ δια του εκπροσώπου τους επιπλέον ζητούν να διαμορφώσει ο Δήμος το χώρο, να πάρουν ρεύμα κτλ. Ο κ. Χατζηδιάκος λοιπόν ήταν κατηγορηματικός λέγοντας:

«Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής αυτό που έχουμε προσπαθήσει να υλοποιήσουμε εδώ και τέσσερα χρόνια: Ότι ο χώρος εκείνος (σ.σ. στο Κορακόνερο)δεν προορίζεται για καταυλισμός των ΡΟΜΑ.

Έχει υποδειχθεί άλλος χώρος, μπορεί να γίνει στον άλλο χώρο, και μέχρι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από τις υπηρεσίες μας, η διαμόρφωση, η διάστρωση, η ύδρευση, η αποχέτευση και η συμβολή στη μεταστέγαση, ο Δήμος να πάει να διαμορφώσει με εργασίες του στο χώρο στο Κορακόνερο, δεν θα το κάνει ποτέ. Τελεία και παύλα!», είπε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες. Ναι, θα βοηθήσουμε τα παιδιά τα οποία είναι πανέξυπνα να πάνε στο σχολείο αλλά πρέπει να το καταλάβουν άπαξ και δια παντός ότι ο χώρος στο Κορακόνερο δεν προορίζεται για να γίνει ούτε προσωρινός ούτε μόνιμος καταυλισμός των ΡΟΜΑ»!

Μάλιστα, παρεμπιπτόντως, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι προχωράει η διαδικασία της τεχνικοοικονομικής έκθεσης και πιστεύει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμος ο Δήμος για να προχωρήσει ο διαγωνισμός της αξιοποίησης για σαράντα χρόνια της περιοχής στο καρνάγιο. Επομένως, δεν συμβαδίζουν αυτές οι χρήσεις εκεί και αυτή είναι η δημόσια απάντηση που δίνει στο έγγραφο που έστειλε ο κ. Στηροκλέας.

Πάντως, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι έχουν ενημέρωση ότι αρκετές οικογένειες των ΡΟΜΑ, μία πολύ μεγάλη ομάδα, δεν στοιχίζονται με τις παραπάνω απόψεις, έχουν προσέλθει στις υπηρεσίες του Δήμου και έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα στέγασης σε μισθωμένα ακίνητα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι περίμενε τον ανασχηματισμό για να δει αν θα διατηρηθεί στη θέση της η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου και η Ειδική Γραμματέας ΡΟΜΑ, κα Κατερίνα Γιάντσιου.

«Πρέπει το Υπουργείο να καταλάβει ότι το θέμα των ΡΟΜΑ, με οποιοδήποτε κόστος, θα πρέπει να λυθεί με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει ο Δήμος, αυτόν που έχει εγκριθεί από το ίδιο το Υπουργείο και πρέπει να προχωρήσουν και να μη μας βάζουν άλλες τρικλοποδιές, άλλες αγκυλώσεις.

Αρκετά μας καθυστέρησαν ενάμιση χρόνο να μας παραχωρήσουν το ακίνητο, το οποίο μισθώνει πλέον ο Δήμος, ακίνητο του Δημοσίου, για να γίνει η μεταστέγαση εκεί», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη