Το όραμα και οι φιλοδοξίες τεσσάρων νέων υποψηφίων για τη Ρόδο

Το όραμα και οι φιλοδοξίες τεσσάρων νέων υποψηφίων για τη Ρόδο

Το όραμα και οι φιλοδοξίες τεσσάρων νέων υποψηφίων για τη Ρόδο

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6389 ΦΟΡΕΣ

Μηνάς Ηλιακώστας, Μανώλης Καζούλλης, Ειρήνη Μαλλιάκα και Στέφανος Παλλάς «ξεδιπλώνουν» τις σκέψεις τους για τις εκλογές μέσω της «Ροδιακής»

Είναι νέοι σε ηλικία και νέοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου θα κατέλθουν για πρώτη φορά στην «πολιτική αρένα» ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ρόδου.
Σήμερα η «Ροδιακή» παρουσιάζει τις απόψεις τους για τα κοινά, με την ματιά δηλαδή της νέας γενιάς που έχει όραμα, σχέδιο και έντονες ανησυχίες για το μέλλον του τόπου μας.
Μηνάς Ηλιακώστας, Μανώλης Καζούλλης, Ειρήνη Μαλλιάκα και Στέφανος Παλλάς, ένας από κάθε παράταξη που διεκδικεί την ανάδειξή της ως δημοτική αρχή, «ξεδιπλώνουν» τις σκέψεις τους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους για μια σύγχρονη και λαμπερή Ρόδο.

Αναλυτικά οι απαντήσεις τους σε τρεις κοινές ερωτήσεις:

Μηνάς Ηλιακώστας
(επιχειρηματίας, υποψήφιος με την παράταξη «Ρόδος Αξιών» του Δημήτρη Κρητικού)

Ποιό ήταν το κίνητρο για τη συμμετοχή σας στις προσεχείς εκλογές για τον Δήμο Ρόδου;
Το κίνητρο ήταν για εμένα η άποψη που έχω στο να μην είμαστε καθισμένοι στον καναπέ και κρίνουμε εκ του ασφαλούς άλλα να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά παράγοντας έργο. Όταν μου έκανε την πρόταση ο κ. Δημήτρης Κρητικός σκέφτηκα ότι είναι η ευκαιρία μου να βοηθήσω τη Ρόδο μας.

Ποιοί είναι οι στόχοι, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας εφόσον εκλεγείτε;
Στόχος μου είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους νέους και όχι μόνο. Φιλοδοξία μου είναι να μην αναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν από την Ρόδο για μια θέση εργασίας. Τέλος, το όνειρο μου είναι να υπάρξουν σοβαρές αθλητικές εγκαταστάσεις στον τόπο μας για να αθλούνται οι νέοι και όχι μόνο, άλλα και να συνεχίσει η Ρόδος την ιστορία της στον αθλητισμό από εκεί που την άφησε.

Ποιές θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το νησί, της νέας δημοτικής αρχής που θα εκλεγεί;
Οι προτεραιότητες μας είναι οι άξονες δράσης που έχει η παράταξη «Ρόδος Αξιών»:
• Αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας του Δήμου
• Κυκλοφοριακό και Οδική Ασφάλεια
• Έργα υποδομών - Περιβάλλον -Καθαριότητα- Πράσινο – Αειφορία
• Καινοτομία στην εξυπηρέτηση του πολίτη
• Έξυπνη πόλη - Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Μανώλης Καζούλλης
(Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, υποψήφιος με την παράταξη «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» του Φώτη Χατζηδιάκου)

Ποιό ήταν το κίνητρο για τη συμμετοχή σας στις προσεχείς εκλογές για το Δήμο Ρόδου;
Η απεριόριστη αγάπη για τον τόπο μου με οδήγησε στην απόφαση να αποδεχτώ την πρόσκληση και συνάμα πρόκληση και να συμμετέχω στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δε χωρά αμφιβολία ότι ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο, σε έναν τόπο που διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα και απεριόριστες δυνατότητες. Η αξιοποίηση όλων αυτών των δυνατοτήτων προς όφελος πάντοτε της τοπικής κοινωνίας, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων μας. Είναι προφανώς εύκολο να αποστασιοποιούμαστε και να κρίνουμε εκ του ασφαλούς. Ωστόσο τίποτε δεν θα αλλάξει αν οι ίδιοι δεν προσπαθήσουμε. Ως εκ τούτου λοιπόν θεώρησα καθήκον μου να συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας με τις δικές μου δυνάμεις και γνώσεις.

Ποιοί είναι οι στόχοι, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας εφόσον εκλεγείτε;
Στόχος μου είναι να συμβάλλω στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Λόγω της δουλειάς μου, καθημερινά βρίσκομαι σε διαφορετικά σημεία και γειτονιές της πόλης, καθώς και σε αρκετά χωριά του νησιού. Προσωπικά κατάγομαι από τα Απόλλωνα και τη Λάρδο και η γυναίκα μου από τα Αφάντου και την Κατταβιά. Είναι γεγονός πως υφίστανται πολλά σημεία και περιοχές που χρίζουν παρεμβάσεων προκειμένου να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.
Απώτερος σκοπός λοιπόν είναι η ανάδειξη, η αισθητική αναβάθμιση και η προαγωγή της λειτουργικότητας του δημόσιου χώρου. Λόγου χάριν, η υλοποίηση σύνθεσης αρχιτεκτονικού φωτισμού στα ιστορικά κτίρια από τη Νέα Αγορά έως το Έλλη, θα καθιστούσε ελκυστικότερο το παραλιακό μέτωπο και θα αναδείκνυε παράλληλα την αρμονία και τη μοναδική αρχιτεκτονική των εν λόγω μνημείων.
Επειδή όμως η Ρόδος δεν είναι μόνο η πόλη και το κέντρο της αλλά και τα χωριά με τα ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά τους, θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη η προαγωγή της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των τοπικών κοινοτήτων του νησιού με τη δρομολόγηση παρεμβάσεων και έργων με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.
Πέραν αυτών, λόγω του γνωστικού μου αντικειμένου προσβλέπω στην αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και στην υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και στη δημόσια συγκοινωνία. Αξιοποιώντας το υψηλό ηλιακό δυναμικό του νησιού καθώς και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, λόγου χάρη μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, οφείλουμε να προωθήσουμε συστηματικά -προς όφελος της τοπικής κοινωνίας- δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Ποιές θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το νησί, της νέας δημοτικής αρχής που θα εκλεγεί;
Υποδομές – Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης
Ανάπτυξη υποδομών και εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που να εξυπηρετούν το σύνολο του νησιού. Κατασκευή της β’ φάσης του έργου ύδρευσης Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά για την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης των Δ.Ε. Αφάντου, Αρχαγγέλου, Λινδίων και Νότιας Ρόδου.
Κυκλοφοριακό και Οδική Ασφάλεια
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας με συνεχείς παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις οδικών αξόνων και δράσεις ευαισθητοποίησης για την βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς. Δημιουργία χώρων στάθμευσης, εφαρμογές έξυπνης στάθμευσης (e-parking) και υιοθέτηση σύγχρονων και ευέλικτων μέσων μαζικής μεταφοράς για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε περιοχές με ιδιάζουσα σημασία όπως η Λίνδος. Ανάπτυξη ενός ευρέος δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομων. Η υλοποίηση των παραπάνω έργων και παρεμβάσεων θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας πόλης εύκολα προσβάσιμης και φιλικής προς τους δημότες.
Τουρισμός – Εξωστρέφεια
Ενδυνάμωση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες τάσεις και στις νέες τουριστικές αγορές μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, κλπ. Υλοποίηση έργων στον τομέα των υποδομών και εφαρμογή δράσεων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (τουρισμού κρουαζιέρας, θαλαμηγών, ιστιοπλοϊκών κ.ο.κ.)
Ανακύκλωση και προαγωγή της Κυκλικής Οικονομίας
Η περαιτέρω προώθηση του μοντέλου της ανακύκλωσης και η προαγωγή του συστήματος κυκλικής οικονομίας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο νησί και θα καταστήσει τη Ρόδο ως πρότυπο Πράσινου Δήμου.
Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την αποκατάσταση, επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων και τη διασφάλιση πόρων για τον Δήμο.
Νέο μοντέλο διοίκησης βασισμένο στις νέες τεχνολογίες προκειμένου να καταστήσει τον πολίτη πιο ενεργό στα τοπικά δρώμενα. Οι δημότες θα πρέπει να νιώθουν ως ενεργό κομμάτι μιας σύγχρονης, έξυπνης, ζωντανής πόλης που θα αφουγκράζεται, θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται. Αφενός λοιπόν η πόλη θα πρέπει να διαθέτει αισθητήρια και να αποκρίνεται, αφετέρου δε οι πολίτες θα πρέπει να αλληλεπιδρούν και να πάψουν να είναι αδιάφοροι.

Ειρήνη Μαλλιάκα
(ασκούμενη δικηγόρος, υποψήφια με την παράταξη «Νέα Μέρα» του Στράτου Καρίκη)

Ποιό ήταν το κίνητρο για τη συμμετοχή σας στις προσεχείς εκλογές για τον Δήμο Ρόδου;
Συμμετέχω στις φετινές δημοτικές εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, επειδή θέλω να ασχοληθώ ενεργά με τα προβλήματα του τόπου μου, να βρεθώ «στις επάλξεις» και να δώσω την προσωπική μου μάχη, συνεισφέροντας με νέες ιδέες από μια άλλη θέση από αυτήν στην οποία βρισκόμουν έως τώρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι το να ρίχνει κανείς ευθύνες από μια ασφαλή θέση για κάθε τι που δεν λειτουργεί σωστά, δεν θα αλλάξει τίποτα στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, η αλλαγή έρχεται μόνο όταν όλοι από κοινού συνεισφέρουμε για το καλό του τόπου μας με τρόπο υπεύθυνο και ενεργό, με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Σε αυτά, προστίθεται το γεγονός ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Καρίκης μου ενέπνευσε από την πρώτη στιγμή εμπιστοσύνη, γιατί είναι άνθρωπος με όραμα και φιλοδοξίες για τη Ρόδο, έχει πρόγραμμα και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Ποιοί είναι οι στόχοι, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας εφόσον εκλεγείτε;
Όνειρο μου για το νησί μας είναι να αποκτήσει την αίγλη που είχε παλιά, και να αναδειχθεί σαν τουριστικός προορισμός που θα επιλέγεται κυρίως από υψηλής ποιότητας τουρίστες. Ένα νησί, άλλωστε, σαν το δικό μας, με ηλιοφάνεια και πολύ καλές καιρικές συνθήκες ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, έχει τη δυνατότητα ετήσιας τουριστικής δραστηριότητας και δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην καλοκαιρινή σεζόν. Μόνο με αλλαγή του έως τώρα ακολουθούμενου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης το νησί θα γίνει πόλος έλξης εκλεκτών τουριστών, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο. Φιλοδοξία μου είναι να υπηρετήσω τον τόπο μου με όλες μου τις δυνάμεις, δίπλα σε έμπειρους ανθρώπους με όραμα για το μέλλον του τόπου, και να δείξω ότι οι σημερινοί νέοι είναι ικανοί και έχουν θέληση να συνεισφέρουν ασχολούμενοι ενεργά με τα κοινά. Στόχος μου είναι να μπορέσω να εμπνεύσω κι άλλους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση και να μοιραστώ μαζί τους μια κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού.

Ποιές θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το νησί, της νέας δημοτικής αρχής που θα εκλεγεί;
Η Ρόδος έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα την υπηρετήσουν πιστά, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά τους συμφέροντα. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να είναι κοντά στους πολίτες, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να έχει σαν προτεραιότητα την καλυτέρευση της καθημερινότητας των Ροδιτών. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Τόσοι πολλοί, που δεν θα μπορούσα να τους αναφέρω όλους εδώ. Οπότε επιλέγω να αναφερθώ με συντομία σε δύο στόχους, βασικούς κατά τη γνώμη μου, η υλοποίηση των οποίων πρέπει να απασχολήσει τη νέα δημοτική αρχή: Πρώτον, η νέα δημοτική αρχή πρέπει να μεριμνήσει για το αυτονόητο, δηλαδή για τη βελτίωση της αισθητικής και των υποδομών όλου του νησιού, ώστε η πόλη της Ρόδου, οι κοινότητες και τα χωριά να είναι φιλικά και λειτουργικά τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες (καθαριότητα δρόμων, καθαρισμός πάρκων και δημόσιων χώρων μέχρι τώρα εγκαταλελειμμένων, αύξηση χώρων πρασίνου, βελτίωση όψεων των κτιρίων, καλύτερο και ασφαλέστερο κυκλοφοριακό σύστημα, καλύτερα πεζοδρόμια). Δεύτερον, επειδή προσωπικά ασχολούμαι, ερασιτεχνικά βέβαια, με τον αθλητισμό, διαπιστώνω ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και για τη δημιουργία νέων (όπως προπονητηρίων, χώρων κατάλληλων για αθλητικές διοργανώσεις, κλειστής δημοτικής πισίνας, πίστας κατάλληλης για ποδηλασία).

• Στέφανος Παλλάς
(Επιχειρηματίας, υποψήφιος με την παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του Αντώνη Καμπουράκη)

Ποιό ήταν το κίνητρο για την συμμετοχή σας στις προσεχείς εκλογές για τον Δήμο Ρόδου;
Η πρόσκληση του Αντώνη Καμπουράκη ήταν για μένα μία πρόκληση να πάρω μέρος σε μία προσπάθεια που τη θεωρώ τελευταία ευκαιρία για έναν τόπο, που και εμείς οι νέοι καταλαβαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια περνάει μέσα από ένα "τούνελ παρακμής", με άμεσο τον κίνδυνο να χαθούν οριστικά όλα τα χαρακτηριστικά που κάποτε τον ανέδειξαν ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Δεν επιτρέπεται η γενιά μου μπροστά στο σκηνικό που έχει στηθεί,όχι μόνο την τελευταία τετραετία αλλά και πιο πριν, να συμβιβαστεί, να μην δώσει και αυτή τη μάχη της, να μην πρωταγωνιστήσει στη σοβαρή προσπάθεια που εκτυλίσσεται υπό την ηγεσία του Αντώνη Καμπουράκη. Ενός ανθρώπου με κλασική παιδεία αλλά και δοκιμασμένου τεχνοκράτη που έχοντας συγκεντρώσει γύρω του μία μεγάλη ομάδα άξιων συνεργατών, φλέγεται από την επιθυμία να χαράξει την νέα πορεία που θα δώσει στη Ρόδο την παλιά της αίγλη. Η σωτηρία του τόπου μας θα έλθει όχι από "κουρασμένα παληκάρια" του παλαιοκομματισμού αλλά από τα φρέσκα πρόσωπα του συνδυασμού μας που έχω την τιμή να ανταγωνίζομαι σε μία ευγενή άμιλλα στην προσπάθεια εκλογής μου, πρόσωπα που όπως έχω αντιληφθεί, μόνη φιλοδοξία έχουν να προσφέρουν στα κοινά, προς όφελος όλων μας.

Ποιοί είναι οι στόχοι, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας εφόσον εκλεγείτε;
Ανήκω σε μία οικογένεια που εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται και προσφέρει στα κοινά της Λίνδου και κατ’ επέκταση του νησιού μας. Νοιώθω λοιπόν βαριά μια πολιτική κληρονομιά που με υποχρεώνει να αγωνίζομαι για τη βελτίωση μίας κατάστασης που η δυναμική της απειλεί την θέση μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια παθητικής στάσης και φιλοδοξία μου είναι να συνεισφέρω με τις όποιες δυνάμεις μου στην συλλογική προσπάθεια που έχει την τύχη να έχει μπροστάρη τον Αντώνη Καμπουράκη. Και εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μία αφαιρετική σκέψη. Ποιος άλλος εκτός του σημερινού ηγέτη μας θα μπορούσε να σταθεί όρθιος απέναντι στο κατεστημένο της μετριοκρατίας, της "επαγγελματοποίησης" της προσφοράς στα κοινά, να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής και να θεωρείται σήμερα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το αδιαφιλονίκητο φαβορί τους; Σε αυτή τη νέα σελίδα που σύντομα θα ανοίξει στον τόπο μας, ο λογισμός και το όνειρο μου με καλούν να είμαι παρών.

Ποιές θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το νησί, της νέας δημοτικής αρχής που θα εκλεγεί;
Το νησί μας, με την καθοδήγηση της νέας δημοτικής αρχής πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό follow up σε αυτό που αποκαλούμε τουριστική βιομηχανία. Αυτό το follow up δεν μπορεί παρά να είναι η συνισταμένη πολλών επιμέρους αλλαγών, σε τομείς που η καθημερινότητα μας έχει φέρει μετ’ επιτάσεως στο φως. Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες συμπατριώτες μας πήραν μέρος στη διαδικτυακή έρευνα της παράταξης μας για να υποδείξουν προβλήματα που απαιτούν άμεση παρέμβαση του Δήμου. Από όλα τα παραπάνω, εγώ θα δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού που τα τελευταία χρόνια μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Για να αναφερθώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Λίνδο, είναι κατάσταση αυτή που υπάρχει με το Πολιτιστικό Κέντρο -Δωρεά Ιωάννη Ζίγδη; Πότε θα αναδείξουμε ότι η Λίνδος είναι πατρίδα κορυφαίων φιλοσόφων όπως ο Παναίτιος και ο Ποσειδώνιος; Δεν πρέπει το Αρχαίο θέατρο Λίνδου να γίνει το κέντρο εκδηλώσεων παγκοσμίου εμβέλειας; Σε κάθε περίπτωση είναι χρέος μας να επαναφέρουμε στη Ρόδο τη λάμψη και την αίγλη που της αξίζει. Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα σε ανθρώπινο δυναμικό και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Είναι η ώρα να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικα­ιολογίες για όσα δεν έγιναν και ενωμένοι όλοι μαζί να προχωρήσουμε με δύναμη. Τα αυτονόητα, δυστυχώς, παραμένουν ακόμη ζητούμενα. Οφείλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να δούμε μπροστά. Το χρωστάμε άλλωστε στον τόπο μας. Στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου