Μάνος Κόνσολας: Ήλθε η ώρα για Πανεπιστήμιο αμιγώς προσανατολισμένο στον τουρισμό

Συνέντευξη στον Χάρη Ντιγριντάκη, στο tourismtoday.gr

Προσωπικότητα που γνωρίζει από κοντά τα τεκταινόμενα στον τουρισμό. Επιδιώκει με εφαλτήριο την εκπαίδευση και την απομείωση της γραφειοκρατίας, ο τουρισμός στην Ελλάδα να τροχοδρομήσει σε γερές βάσεις. Άλλωστε όντας καθηγητής πανεπιστημίου ο ίδιος ξέρει από πρώτο χέρι τις αδυναμίες της αγοράς. 

Στη φαρέτρα γνώσεων που διαθέτει, τον βοηθά άρρηκτα η καταγωγή του από τα Δωδεκάνησα, έναν αμιγώς τουριστικό προορισμό, ενώ η παρουσία του ως Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. του έχει επιδαψιλεύσει πρόσθετη εμπειρία, που αποτελεί παρακαταθήκη για την απαιτητική νέα του θέση. Στην συνέντευξή του στον ΕΤ της Κυριακής και το “Tourism Today”, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας μεταξύ άλλων αναπτύσσει τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού δίνοντας προτεραιότητα στην ίδρυση Πανεπιστήμιου Τουρισμού στην Ελλάδα.

Σε μια χώρα όπου ο Τουρισμός συμβάλλει έμμεσα ή άμεσα με ποσοστό 25% περίπου στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του υπουργείου Τουρισμού για τη διατήρηση αυτού του μεγέθους σε μια έτσι και αλλιώς εν αναπτύξει οικονομία σύμφωνα με τα πλάνα της κυβέρνησης;
Την προηγούμενη περίοδο, ο Τουρισμός ήταν στον αυτόματο πιλότο. Αυτό αλλάζει κ. Ντιγριντάκη. Διαμορφώνουμε, πλέον, δεκαετές στρατηγικό σχέδιο με κύριους στόχους: α) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, β) την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, γ) τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο θα υπάρχει η μείωση των φόρων για τους οποίους δεσμευτήκαμε αν και η αρχή έγινε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί ανάσα ιδιαίτερα για τις οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις.

Είναι δυνατόν σε μια καθαρά τουριστική χώρα να μην είμαστε πρωτοπόροι στην τουριστική εκπαίδευση. Με δεδομένο ότι στις αρμοδιότητές σας εντάσσεται η τουριστική εκπαίδευση, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;
Έχετε δίκιο. Έχει έρθει η ώρα, η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει, να γίνει το κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αυτή είναι και η βούληση του Πρωθυπουργού.
Έχει έρθει η ώρα για ένα Πανεπιστήμιο αμιγώς προσανατολισμένο στον τουρισμό, με νέα προγράμματα σπουδών και σύγχρονες ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτός είναι ο στόχος μας και από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας θα δρομολογήσουμε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Είναι δεδομένο, επίσης, ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε όλο το φάσμα της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα συνδεθεί με την αγορά, στόχος μας είναι οι σχολές αυτές να αναδεικνύουν υψηλού επιπέδου στελέχη για τον τουρισμό μας, με νέες ειδικότητες, περιζήτητες στην αγορά εργασίας.

Προέρχεστε από τα Δωδεκάνησα, μια περιοχή που αποτελεί τουριστικό προορισμό. Αυτό είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για εσάς που αναλάβατε κυβερνητική θέση στον τομέα του τουρισμού;
Αποτελεί πλεονέκτημα γιατί για μένα, κ. Ντιγριντάκη, ο τουρισμός είναι ένας οικείος χώρος, τον γνωρίζω πολύ καλά. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν είμαι Υφυπουργός Τουρισμού για τα Δωδεκάνησα. Άλλωστε, ο πυρήνας των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για τον τουρισμό είναι η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη, η αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τουριστικού προορισμού.

Από τη θέση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας είχατε θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Κύριε Ντιγριντάκη, το χωροταξικό ήταν και είναι η λυδία λίθος της προσπάθειας της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Το χωροταξικό για τον τουρισμό έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ελκυστικό πλαίσιο για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα του τουρισμού.
Συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας, δηλαδή, της ανάπτυξης του τουρισμού, ώστε να συμβάλλει στην ισχυρή τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στην ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πέρα από το χωροταξικό, μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, στόχος μας είναι να δώσουμε άμεση ώθηση στον τουρισμό, με την επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και με κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων. Είμαστε ήδη σε συνεννοήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουμε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες και στο πεδίο της υλοποίησης.

Ποια η επόμενη ημέρα για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού;
Θέλουμε να αλλάξει πλήρως η δομή και ο προσανατολισμός τους. Σε αυτό το χρονικό σημείο είμαστε στη φάση της καταγραφής και του σχεδιασμού για να περάσουμε στη μεγάλη αυτή αλλαγή.
Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού δεν θα είναι, πλέον, ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της τουριστικής ανάπτυξης. Θα λειτουργούν ως υποδοχείς επενδυτικών ιδεών και πρωτοβουλιών, θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και θα λειτουργούν υποβοηθητικά για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

H ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη σταθερά για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στη χώρα. Υπάρχει ήδη νομοθετική πρωτοβουλία από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία για να “περπατήσει” απαιτείται αριθμός υπουργικών αποφάσεων. Τι προτίθεστε να πράξετε;
Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στο θεσμικό πλαίσιο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλωστε και το μόνο το γεγονός ότι απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός κοινών υπουργικών αποφάσεων, τα λέει όλα. Μαζί με τον Υπουργό, τα στελέχη του Υπουργείου και τους φορείς του τουρισμού εργαζόμαστε ομαδικά για να θεραπεύσουμε τα κενά.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο που αφορά στον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος, μέσα από τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων, μπορεί να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει απαγόρευση χωροθέτησης καταδυτικών πάρκων σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από υποθαλάσσιες αρχαιότητες. Ουσιαστικά, η Ελλάδα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές, βρίθει από υποθαλάσσιες αρχαιότητες. Θα μπορούσε να μειωθεί η απόσταση των 3 μιλίων που υπάρχει σήμερα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο περιορισμός του καταδυτικού πάρκου σε μια έκταση 2 χιλιομέτρων.

Αν θέλουμε να αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει:
α) Αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων με τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
β) Μείωση του ορίου των 3 ναυτικών μιλίων.
γ) Κατάργηση του ορίου έκτασης των 2 χιλιομέτρων για καταδυτικά πάρκα.
δ) Δυνατότητα δημιουργίας και άλλων εγκαταστάσεων, όπως μιας μαρίνας, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγάλης κλίμακας.
ε) Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.