Το 2021 θα είναι έτοιμη η νέα γέφυρα του Μάκκαρη

Το 2021 θα είναι έτοιμη  η νέα γέφυρα του Μάκκαρη

Το 2021 θα είναι έτοιμη η νέα γέφυρα του Μάκκαρη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 709 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Aιγαίου

Με στόχο η καινούργια γέφυρα του Μάκκαρι να είναι έτοιμη με την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έχει βγει «στον αέρα» ο διαγωνισμός και να ακολουθηθεί ένα πολύ «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα εννέα μηνών, δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, και στον απόηχο της προχθεσινής, σχεδόν ταυτόχρονης, συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) όπου και ελήφθησαν οι αποφάσεις για το θέμα αυτό, ο Περιφερειάρχης, καταρχήν, δήλωσε πολύ περήφανος για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αφού, όπως είπε, ενήργησαν μέσα σε 87 ημέρες, μετά από ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως είναι η κατάρρευση της γέφυρας. Μάλιστα, θέλησε να θυμίσει, «για όσους είτε ανθρώπινα είτε εσκεμμένα το ξεχνούν», ότι η γέφυρα κατέρρευσε δίχως να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή μιας και οι υπηρεσίες, δεκατρείς ημέρες πριν, φρόντισαν να την αποκλείσουν από την κυκλοφορία.

Η καθαίρεση της γέφυρας, λοιπόν, ολοκληρώνεται μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, και έγινε με τρόπο ταχύτατα και όσο το δυνατόν περιβαλλοντικά ορθό. Προχθές, εγκρίθηκε από την Ο.Ε. της Περιφέρειας ο διαγωνισμός για την κατασκευή της νέας γέφυρας στην ίδια θέση ενώ, πρακτικά, είναι τρία τα έργα που εγκρίθηκαν: Η νέα γέφυρα στην ίδια θέση, η μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης της Ρόδου ο οποίος περνούσα ανάμεσα στα πέδιλα της γέφυρας που κατέρρευσε και είναι δεσμευτικό για το έργο και τρίτο παράλληλο έργο είναι η κατασκευή μίας παρακαμπτήριας οδού στο ίδιο σημείο, παράλληλης της γέφυρας. που θα κατασκευαστεί ούτως ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες του νησιού σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του οδικού δικτύου.

Δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας: «…Απέδειξαν ότι διαθέτουν και αντανακλαστικά και επάρκεια και ικανότητα, παρά την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και το δυσμενές θεσμικό περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν. Χάρη στη υπηρεσίες μας, στη διάρκεια της θητείας μας δεν έχουμε χάσει ούτε ένα έργο».

Όσο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και των τριών παραπάνω έργων το χαρακτήρισε «πολύ σφιχτό» αφού είναι εννέα μήνες ενώ το έργο αναμένεται να βγει «στον αέρα» το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι ο στόχος είναι σαφής: Η έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2021 να βρει το νησί θωρακισμένο σε εκείνο το σημείο του οδικού δικτύου και καλύτερα από το παρελθόν.

Η διαδικασία, λοιπόν, ξεκινάει αύριο, η υπηρεσία θα καλέσει τις Εταιρίες, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και η ανάθεση του έργου και στη συνέχεια ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο χρόνος που απαιτείται υπολογίζεται στις 40-45 μέρες εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά αφού δεν μπορούν να αποκλειστούν ενστάσεις κτλ. Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η οδός που έχει επιλεγεί ελαχιστοποιεί την αγωνία και είναι η ταχύτερη δυνατή μέθοδος που έχει η νομοθεσία, ενώ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξοι.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι τα χρήματα τα έχουν αλλά αν προχωρούσαν με τις διαδικασίες του δημοσίου, μόνο για τις μελέτες στον ποταμό θα χρειάζονταν πάνω από ένα χρόνο λόγω της γραφειοκρατίας και γι’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια του Έλληνα εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου ο οποίος δέχθηκε αμέσως. Επίσης, ευχαρίστησε και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είπε ότι μετά τις 15 Μαρτίου, που θα το επιτρέψει ο καιρός, θα γίνουν ό,τι έργα χρειάζονται στην περιοχή για τη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Για το μεταναστευτικό στο π.σ.
Κληθείς επίσης, χθες, ο Περιφερειάρχης να σχολιάσει τη στάση της μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο (π.σ.), είπε ότι ένα πολύ μεγάλο θέμα στη συνεδρίαση ήταν το μεταναστευτικό-προσφυγικό για το οποίο έγινε μία ανοιχτή συζήτηση. Χρονικά, μάλιστα, συνέπεσε με την αναμέτρηση κατοίκων νησιών του Βορείου Αιγαίου με τα ΜΑΤ, κάτι «πάρα πολύ αρνητικό, πάρα πολύ δυσάρεστο, καταδικαστέο», όπως είπε. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι επέλεξε να γίνει συζήτηση και όχι λήψη απόφασης για το θέμα αυτό, γιατί εάν το έφερνε έτσι, τότε δεσμευτικά θα έπρεπε να βάλει τα μέλη του π.σ. στη βάσανο της επιλογής που θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση. Είπε, ακόμη, ότι καταλαβαίνει ότι κάποιοι ερωτοτροπούν πολιτικά με τον Δήμαρχο της Λέρου μόνο και μόνο γιατί επιτίθεται στην Περιφέρεια, κατά το «ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η άποψη της κοινωνίας όπως εκφράζεται στη Λέρο λέει διαμοιρασμός προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Χαρακτήρισε ακόμη θετικό ότι με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Μανώλη Γλυνού συμφωνούν στη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων που εξέφρασε για το θέμα αυτό. Μάλιστα, έκανε λόγο για λεκτικό τρικ που ανακάλυψαν στην παράταξη της μείζονος, ότι είναι κατά των κλειστών κέντρων και υπέρ των ελεγχόμενων ή αυστηρά ελεγχόμενων δομών, όπως είπε.

Όμως αυτό που έχει μεγάλη αξία κατά τον ίδιο είναι ότι είχαν μία εξαντλητική διαδικασία μέσα στο π.σ. αλλά όσο βασανιστική και αν ήταν, είναι απείρως καλύτερη από αυτό που την ίδια ώρα λάμβανε χώρα στο Βόρειο Αιγαίο και συνεχίστηκε και χθες μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο το θέμα σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, μας ξεπερνάει και όλοι πρέπει να έχουμε την ψυχραιμία να το διαχειριστούμε, σεβόμενοι το μέγεθος, την ανάγκη να γίνει μία καλύτερη διαχείριση, να ανατραπεί μία διαμορφωμένη κατάσταση στα νησιά απ’ αυτό το ζήτημα, η οποία ήταν και παραμένει αρνητική γι’ αυτά, να υπάρξει ένα σχέδιο και να σεβαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς αλλά να προστατέψουμε και τα νησιά, τον πληθυσμό τους και την οικονομία τους.
Κλείνοντας, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζήσουμε στην περιοχή μας παρόμοια κατάσταση με αυτήν που δημιουργήθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, τονίζοντας όμως ότι «το τανγκό θέλει δύο» και ο ίδιος δεν θα το χορέψει και όποιος το αποφασίσει ας πληρώσει το τίμημα, λέγοντας ότι ο Δήμαρχος της Λέρου είναι ήδη πρόθυμος αλλά θα πρέπει να το κάνει μόνος του…

Φωτογραφία Νικόλαος Πίτσης

Διαβάστε ακόμη

Σε 7 εκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλες της ΔΕΥΑΡ προς την περιφέρεια!

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί