Πώς προφυλάσσεται  ο καρδιοπαθής από τον κορωνοϊό

Άρθρο του
Δημήτρη Κρεμαστινού
Καθηγητή Καρδιολογίας
του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Υπάρχει πράγματι ανησυχία μεταξύ των καρδιοπαθών όταν πληροφορούνται από την ανάλυση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ότι οι καρδιοπάθειες ήταν η πρώτη αιτία θανάτου.
Αναμενόμενο.

Οι καρδιοπάθειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου του γενικού πληθυσμού κατά συνέπεια όταν ο κορωνοϊός προσβάλλει τον γενικό πληθυσμό θα είναι και το ποσοστό των θανάτων αναλογικά το ίδιο.

Όμως, εκείνοι οι καρδιοπαθείς που σαφώς είναι επιβαρυμένοι είναι αυτοί που βρίσκονται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Και τούτο γιατί οι ασθενείς σε καρδιακή ανεπάρκεια έχουν συμφορημένους τους πνεύμονές τους από τη στάση του αίματος, οπότε εάν οι πνεύμονες προσβληθούν από τον κορωνοϊό με εκδήλωση μιας πνευμονίας τότε η κατάσταση του ασθενή γίνεται κρίσιμη.

Για τον λόγο αυτό τα μέτρα αυτοάμυνας που ισχύουν για όλο τον πληθυσμό θα πρέπει να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια από τους καρδιοπαθείς σε συνδυασμό με την αυτοαπομόνωσή τους στο σπίτι.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτούς προέρχεται από τους ασυμπτωματικούς φορείς που οι ίδιοι δεν νοσούν αλλά μεταφέρουν τον ιό και μολύνουν εκείνους που πραγματικά κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.

Έτσι, ο βαριά καρδιοπαθής που είναι απομονωμένος στο σπίτι του μπορεί να μολυνθεί από το εγγόνι ή από το ανίψι του που έφερε τον ιό από το σχολείο του.

Για να δουλέψουν αυτά τα μέτρα αυτοάμυνας θα πρέπει να πιστέψει ο κάθε άνθρωπος ότι τα χέρια του είναι μολυσμένα από τον ιό ανά πάσα στιγμή και ότι στους πολυσύχναστους χώρους θα πρέπει να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τον διπλανό του, τουλάχιστον 1 μέτρο γιατί με τα σταγονίδια του βήχα ή με το φτέρνισμα του διπλανού του μπορεί να μολυνθεί.
Έτσι το πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο ιός δεν πετάει στον αέρα και δεν πολλαπλασιάζεται μόνος του εκτός του ανθρώπινου οργανισμού.

Στον οργανισμό μας εισέρχεται από το στόμα κυρίως με την τροφή και στη μύτη ή τα μάτια από τα σταγονίδια του διπλανού μας.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία η δημόσια δήλωση του Προέδρου της Αμερικής ότι έχει 3 εβδομάδες να βάλει τα χέρια του στο πρόσωπό του.

Αντί να αναλισκόμεθα με το εάν θα φέρει την επιδημία η Θεία Κοινωνία ας εφαρμόσουμε αντανακλαστικά τα μέτρα αυτοάμυνας, για να μην γίνουμε Ιταλία.