Ο Σύλλογος Καλυμνίων Νέας Υόρκης τίμησε τον προστάτη του νησιού Άγιο Σάββα

Ο Σύλλογος Καλυμνίων Νέας Υόρκης τίμησε τον προστάτη του νησιού Άγιο Σάββα

Ο Σύλλογος Καλυμνίων Νέας Υόρκης τίμησε τον προστάτη του νησιού Άγιο Σάββα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 497 ΦΟΡΕΣ

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Ο Σύλλογος Καλυμνίων Νέας Υόρκης τίμησε τη μνήμη του προστάτη του νησιού, Αγ. Σάββα του Νέου του Εν Καλύμνου, με Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας και περιφορά της ιεράς εικόνας του αγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάρδεων, κ. Ευάγγελου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου στο Μπρούκλιν, την Κυριακή 18 Απριλίου.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος έστειλε μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» τις θερμότερες ευχές του σε όλους τους Καλύμνιους και αναφέρθηκε στη ζωή και στην πνευματική άσκηση του οσίου.
«Σύσσωμος ο καλυμνιακός λαός απανταχού της γης», ανέφερε: «τιμά τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

Τον άγιο του νησιού μας, τον προστάτη χιλιάδων ευσεβών χριστιανών. Τον άνθρωπο που χαλούγησε τους καλύμνιους αδελφούς μας και τους οδήγησε εις την οδό της σωτηρίας.
Ως απόγονος Καλυμνίων γονέων αισθάνομαι ιδιαίτερα ευλογημένος διότι οι γονείς μου, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου γνώρισαν τον Άγιο Σάββα από κοντά.
Είχαν προσωπικές εμπειρίες μαζί του, εμπειρίες τις οποίες μου τις μετέφεραν και τους ευγνωμονώ γι’ αυτό.

Σήμερα ως Ελληνο-ορθόδοξος χριστιανός, ως Καλύμνιος και ως αρχιερεύς της εκκλησίας τον τιμώ και τον παρακαλώ όπως μεσιτεύει στον Κύριο και Θεό μας, εις την Υπεραγία Θεοτόκο μας, να προστατεύουν τον κόσμο, ούτως ώστε να απαλλαχθεί η κακότης και να επανέλθει η ειρήνη εις τους κόλπους κάθε οικογένειας και να θεραπεύσει όλους όσοι αρρώστησαν από τη νόσο του κορωνοϊού, ο οποίος έγινε η αιτία να αλλάξει ο κόσμος.

Ας προσευχόμεθα όπως ο Άγιος Σαββας και όλοι οι Άγιοι με πρώτη την Παναγία μας να φέρουν τη λύση που όλοι ποθούμε ούτως ώστε να συνεχίσουμε και να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με υγεία ψυχής και σώματος.
Ο Άγιος Σάββας να είναι πάντα μαζί μας και με όλο τον κόσμο».

Ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μανωλούδης, έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα μέσω της εφημερίδας, αναφέροντας:

«Με την πρέπουσα ιεροπρέπεια, και κατά το τυπικό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αλλά και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, προσήλθαν και εόρτασαν και φέτος, εις τον Ιερό μας Ναό, οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, την μνήμη του Αγίου Σάββα του νέου του εν Καλύμνω.

Του εορτασμού της μνήμης του Οσίου Σάββα, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάρδεων κ.κ. Ευαγγέλος, ο οποίος και έλκει την καταγωγή του από την ευλογημένη Νήσο Κάλυμνο, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος και το συμβούλιο του εν Νέα Υόρκη συλλόγου των Καλυμνίων.

Είναι μεγάλη χαρά, για τον Ιερό Ναό, του Αγίου Νεκταρίου Μπρούκλιν, Μετόχι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, να υποδεχόμεθα κάθε χρόνο κατά την Ε ́ Κυριακή των Νηστειών, τους Καλύμνιους αδελφούς μας, και να τιμούμε μεγαλοπρεπώς, την μνήμη του εξ Ανατολικής Θράκης καταγομένου συγχρόνου Αγίου, Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Ευχόμεθα, όπως ο Άγιος Σάββας ο εν Καλύμνω, μετά του πνευματικού του Πατρός Αγίου Νεκταρίου του και πολιούχου ημών, και μετά των συν πολιούχων Αγίων του Ιερού μας Μετοχίου Εφραίμ του εν τη Νέα Μάκρη και Ευγενίου του Τραπεζουντίου, να μας απαλλάξει από τον πειρασμό του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί όλους αλλά και δοκιμάζει πολλούς αδελφούς μας, και να χαρίζει την υγεία σε όλους τους ομογενείς και να συνεχίζει να είναι ο προστάτης και φύλακας όλων των Καλυμνίων και απάντων των επικαλουμένων την θαυματουργική χάρη και ευλογία Του».

Η πρόεδρος του συλλόγου, Ευδοκία Κουλλιά, ευχαρίστησε την εκκλησία του Αγ. Νεκταρίου για τη φιλοξενία, τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή του Αγίου Σάββα και ευχήθηκε χρόνια πολλά στην Ομογένεια.
Όπως ανέφερε: «Κάθε χρόνο ο σύλλογος μας τιμά τη μνήμη του Αγ. Σάββα, του Αγίου που για εμάς τους Καλύμνιους ανά τη γη είναι ό,τι το ιερότερο έχουμε, είναι το καύχημα και το καμάρι του νησιού μας.

Το μεγάλο μου όνειρο είναι να ιδρύσουμε εδώ στη Νέα Υόρκη μία εκκλησία προς τιμήν του Αγ. Σάββα, ώστε να μπορούμε να τον γιορτάζουμε όλο τον χρόνο.
Η προσευχή όλων μας είναι να βοηθήσει ο Άγιος να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τη φοβερή αυτή πανδημία που έχει φέρει τόση δυστυχία στον κόσμο και του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί και πάλι τη μνήμη του».

Σε ερώτηση για το ιστορικό του συλλόγου τόνισε ότι ιδρύθηκε το 1935 και σήμερα αριθμεί περίπου 130 οικογένειες.
«Ο κύριος σκοπός μας είναι η διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού και των εθίμων του νησιού μας στις νέες γενιές.
Παράλληλα, βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε το νησί μας. Πριν από μερικούς μήνες σε συνεργασία με την Παν Καλυμνιακή Ομοσπονδία της Αμερικής, σύλλογοι Νέας Υόρκης, Φλόριδας, Οχάιο και Ιντιάνας, αγοράσαμε και παραδώσαμε στο τοπικό μας νοσοκομείο τεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 10.000 δολαρίων και δόθηκαν τρόφιμα αξίας 1.000 ευρώ σε 10 άπορες οικογένειες.
Επίσης ο δικός μας σύλλογος βοήθησε τα παιδιά του ορφανοτροφείου με ρουχισμό και φαγητά».

Να σημειωθεί ότι στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν εκτός της προέδρου, Ευδοκίας Κουλλιά, η αντιπρόεδρος, Άννα Πανόπουλου και τα μέλη, Ιωάννα Πουλάκη, Μικές Βεζυρόπουλος, Φανή Παυλάκη, Φρόσω Παυλάκη, Μανώλης Νέσκες, Μαρία Μέρη - Νέσκε.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε καφές στην κοινοτική αίθουσα.

Πηγή: «Εθνικός Κήρυξ»

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων  κ. Ευάγγελος χοροστατεί της Θείας λειτουργίας προς τιμήν του Αγ. Σάββα του Νέου του Εν Καλύμνου Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/ Μιχάλης Κακιάς
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων κ. Ευάγγελος χοροστατεί της Θείας λειτουργίας προς τιμήν του Αγ. Σάββα του Νέου του Εν Καλύμνου Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/ Μιχάλης Κακιάς
H πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων Νέας Υόρκης, Ευδοκία Κουλλιά,  με τον σύζυγό της, Βασίλειο Καραπάνο Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
H πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων Νέας Υόρκης, Ευδοκία Κουλλιά, με τον σύζυγό της, Βασίλειο Καραπάνο. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καλυμνίων,  Μανώλης Νέσκες με τη σύζυγό του, Μαρία Μέρη - Νέσκε δίπλα  στην εικόνα του Αγ. Σάββα του Νέου του Εν Καλύμνου Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καλυμνίων, Μανώλης Νέσκες με τη σύζυγό του, Μαρία Μέρη - Νέσκε δίπλα στην εικόνα του Αγ. Σάββα του Νέου του Εν Καλύμνου Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Πιστοί και μέλη του Συλλόγου Καλυμνίων στη Θεία Λειτουργία προς τιμήν του προστάτη του νησιού, Αγ. Σάββα του Νέου του Εν Καλύμνου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου στο Μπρούκλιν Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Πιστοί και μέλη του Συλλόγου Καλυμνίων στη Θεία Λειτουργία προς τιμήν του προστάτη του νησιού, Αγ. Σάββα του Νέου του Εν Καλύμνου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου στο Μπρούκλιν Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Διαβάστε ακόμη

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου