Λεύκωμα με φωτογραφίες της Πάτμου από την Ιταλική περίοδο κυκλοφόρησε το υπουργείο Πολιτισμού

Λεύκωμα με φωτογραφίες  της Πάτμου από την Ιταλική  περίοδο κυκλοφόρησε  το υπουργείο Πολιτισμού

Λεύκωμα με φωτογραφίες της Πάτμου από την Ιταλική περίοδο κυκλοφόρησε το υπουργείο Πολιτισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 444 ΦΟΡΕΣ

Με πρόλογο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη κυκλοφόρησε χθες το λεύκωμα «στορικές φωτογραφίες της Πάτμου Giuseppe Gerola 18-19 Ιουνίου 1912 . Το λεύκωμα που κυκλοφορεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου περιλαμβάνει μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου της Ιταλικής Κατοχής στα Δωδεκάνησα.

Όπως σημειώνει η κ. Μενδώνη, «η πρωτοβουλία αυτή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είναι αξιέπαινη. Με τον τρόπο αυτόν τα μοναδικά αυτά τεκμήρια καθίστανται προσιτά στον μελετητή επισκέπτη, τον προσκυνητή, τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει σε βάθος την Πάτμο το νησί της Αποκάλυψης».

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου υπογραμμίζει πως ο αρχαιολόγος Gerola ανήκε στην πρώτη εντεταλμένη αποστολή στα Δωδεκάνησα το 1912 από την Ιταλική Κυβέρνηση . Ήταν «ήδη έγκριτο μέλος της αρχαιολογικής αποστολής στην Κρήτη και της Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών και διευθυντής των σημαντικότερων Μουσείων του Βένετο και της Εφορείας Μνημείων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρουμανίας».

Το φωτογραφικό αυτό υλικό παρουσιάστηκε σε έκθεση αρχικά στην Πάτμο, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο με την οργάνωση και επιμέλεια της Αρχαιολόγου Δρ. Κωνσταντίας Κεφαλά με τίτλο «Στιγμές. Η Πάτμος μέσα από το φακό των Ιταλών», το 2017. Ένα χρόνο αργότερα η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Σύλλογο Πατμίων Ρόδου «Ο Όσιος Χριστόδουλος» στο Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τις 18 έως τις 25 Μαρτίου 2018.

«Στο νησί των μοναχών, όπως ο ίδιος το αναφέρει, παρέμεινε για δύο μόλις μέρες, στις 18 και 19 Ιουνίου του 1912» μας πληροφορεί η κ. Κεφαλά και τα αποτελέσματα της περιοδείας του εκεί παρουσιάζονται σε άρθρο του με τίτλο “I monumenti medioevali delle tredici Sporadi II”, που δημοσιεύθηκε σε αρχαιολογικό περιοδικό το 1916. Τις μετακινήσεις του ερευνητή από το ένα νησί στο άλλο διευκόλυναν οι ιταλικές χερσαίες και ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις».
(πηγή: ertnews.gr)

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους